You are here
070294_zsolnay_pillango Hírek Tudomány 

115 éve halt meg Zsolnay Vilmos keramikus

Zsolnay Vilmos 1865-től vezette az édesapja, Zsolnay Miklós által alapított Zsolnay Keménycserép Manufaktúrát. A vállalat neki köszönhette, hogy később világhírű gyárrá fejlődött.Zsolnay Vilmos, bár festőművésznek készült, de 1853-ban, apja kérésére átvette a családi üzlet irányítását, majd pontosan tíz évvel később, 1863-ban, átvette bátyja, Zsolnay Ignác pécsi agyagárugyárát is. A teljes vállalat 1865-re került a kezébe.

Zsolnay_Vilmos

 

hu.wikipedia.org

Miközben vállalatát fejlesztette, végig alkotó művész maradt. Az új kerámiaanyagok felfedezésében is komoly szerepet játszott. Az ő találmánya többek között a porcelánfajansz, mely egy, az eddigiektől teljesen különböző díszedényfajta.

fajansz

 

www.akvarell.blog.hu

A pirogránit is Zsolnay Vilmos fejéből pattant ki. Ez az anyag épületek külszíni díszítésére alkalmazható, fagyálló porcelánfajta. Kültéri burkoláson kívül díszítésre alkalmas kályhacsempéket is gykaran készítettek belőle.

pirogránit

 

www.galeriasavaria.hu

Leghíresebb találmánya mindenképpen az eozin máz. A máz híres jellegzetes zöldes-arany színéről. Érdekessége, hogy színét a fénytörés okozza és nem a festékanyag. Az eozin máz jelentősen hozzájárult a Zsolnay porcelán világhíréhez. Ezt a technikát 1878-ban a párizsi világkiállítás nagydíjával jutalmazták.

eozin

www.galeriasavaria.hu

Sok más tevékenységén kívül tervezőművészként is jelentős hírnévre tett szert, valamint ő alkalmazott először neves művészeket tervei kivitelezéséhez. Ilyen művész volt például Klein Ármin is.

Zsolnay Vilmos a francia Becsületrend és a Ferenc József-rend birtokosa, valamint Pécs város díszpolgára 1900. március 23-án hunyt el, 72 éves korában.

Related posts

Leave a Comment