You are here
16522668_1371754592887215_1213728889_n Non-stop Tapolca 

150 millió forint támogatást nyert a tapolcai Életlehetőség

A tapolcai “Életlehetőség” Szociális Nappali Intézmény Nonprofit Közhasznú Kft. 149.996.765 ft támogatást nyert el pályázaton. 

Horváthné Somogyi Ildikóval az intézmény vezetőjével, valamint az ötlet projektgazdájával beszélgettem a sikeres pályázatról és a fejlesztésekről.

Először is szeretném megköszönni Fenyvesi Zoltánnak a Veszprém Megyei Önkormányzat alelnökének a pályázatban nyújtott szakmai segítséget, valamint a Veszprém Megyei Önkormányzatnak, hogy támogatták pályázatunkat.

Úgy tudom, hogy a pályázati összeg két helyszínre kerül felhasználásra, igaz ez?

Igen. A közel 150 millió forintot részben Tapolcán a Kossuth Lajos utca 12/2- ben, másrészt pedig Sümegen a régi óvoda épületében használjuk majd fel fejlesztésekre. Hozzávetőlegesen Tapolcára 100 millió forint Sümegre pedig a fennmaradó összeg kerül felhasználásra.

Az “Életlehetőség” Nonprofit Kft. mióta látja el feladatát?

2007 óta látjuk el feladatunkat a tapolcai és sümegi járás, valamint Nyirád község területére vonatkozóan, meglévő, 25 fős kapacitásra vonatkozó érvényes, jogerős engedélye alapján a fogyatékkal élő felnőttek nappali ellátását. Tapolcán, a Kossuth Lajos utca 12/2- ben érhetik el az ellátást a fogyatékkal élők, ide értve az értelmi fogyatékosokat, hallás és látássérülteket, valamint a mozgássérülteket is. Mivel a környéken nincs ilyen szolgáltatás, ezért az összes fogyatékkal élőt befogadjuk.

Az ellátás szorosan illeszkedik a hazai ellátórendszerbe. A nappali ellátás fontos szerepet tölt be ezen ellátottak mindennapi életében. Kulcsszerepe van abban, hogy a fogyatékkal élőket hozzásegítse az egyenlő esélyű mindennapi önálló életvitelhez, ezáltal pedig elkerülhetővé válik számukra az élethosszig tartó bentlakásos ellátás szükségessége.

Mivel telnek a napjaik?

A szabadidő hasznos eltöltése mellett a mindennapi szinten tartás, fejlesztések és a munkavégzés lehetősége is adott. Ezáltal a társadalom hasznos tagjaivá válhatnak. 

Területileg hány embert érint a szolgáltatás?

Intézményünk ellátási területén lévő 54 település mintegy 51 ezer lakos él, közülük mintegy 200 fő értelmi, 800 fő pedig látás-hallás és mozgássérült. 

Jelent ez a mostani fejlesztés férőhely bővítést?

A férőhely bővítés vonatkoztatásában a meglévő 25 férőhely mellé 2016. március hónap során folytatott engedélyeztetés alapján további 20 fős kapacitást értünk el, ezzel mindösszesen már 45 fő ellátására lesz lehetőségünk. Ennek tényleges helyigényét jelen projekt keretében kívánjuk megvalósítani.

Milyen fejlesztések várhatóak a tapolcai telephelyen?

A tapolcai ingatlan esetében a jelenleg használt területen kívül, az épület további, hasznosítatlan részei is bevonásra kerülnek.

1.) A fejlesztés keretében kialakítunk két foglalkoztató termet, melyek egybenyitva közösségi helyként fog működni. 

2.) Létesül egy torna- és pihenőszoba, valamint egy terápiás szoba, mely a mindennapos foglalkozások helyszíne lesz.

3.) Bevonjuk a feladatellátási helyszínben a jelenleg leromlott állapotú udvart is, melyen részben parkolókat alakítunk ki, másrészt pedig – időjárás függvényében – a nappali ellátás részeként biztosítunk programot a fogyatékkal élőknek.

4.) Kialakítunk egy megfelelő alapterületű étkezőt is.

5.) Az ingatlanon meglévő , rossz állapotú, statikai szakértő által bontandónak ítélt épület helyén, a főépülettel összefüggően alakítunk ki irodaépületet, melyben a fogyatékkal élők mindennapjait segítő támogató szolgálat kap helyet. Ezáltal a fogyatékkal élők önálló életvitelének segítségére egy centrumot hozunk létre.

6.) A felújítás részeként akadálymentesítést végzünk.

7.) A nyugati oldali bejárat helyett az udvarra helyezzük át az épület főbejáratát. Erre azért van szükség, mert jelenleg egy forgalmas utcán kell kiszállni a gépjárműből, mely sok balesetveszélyt hordoz magában, illetve a gépjárművek számára fenntartott intézményi parkolóhelyet is gyakran elfoglalják.

8.) Energiahatékonysági felújításra is sor kerül, például:

a.) Homlokzati és födém hőszigetelés

b.) Nyílászárók cseréje

c.) Napelemes és napkollektoros rendszer lesz telepítve

d.) Megújul a belső gépész-villamos rendszer

9.) Az azbeszt tartalmú pala eltávolítása után új cserépfedésre kerül sor.

Mi a legfontosabb célkitűzés a projektben?

Projektünk keretében bővítjük a fogyatékos személyek körében ellátottak körét, mivel a jelnlegi, kizárólag felnőtt ellátottak számára biztosított szolgáltatásunk bővül, a projekt megvalósítását követően a fogyatékos gyerekek ellátását is vállalni fogjuk. Így mind a felnőtt, mind a halmozottan sérült gyermekek számára minden fogyatékossággal élőnek (látás, hallás, mozgás, értelmi) biztosítva lesz az ellátása.

Köszönöm szépen a részletes tájékoztatást, sok sikert kívánok a fejlesztéshez!

Következő cikkemben folytatjuk a sümegi fejlesztéssel: http://nsppress.hu/tapolcai-eletlehetoseg-50-millios-fejlesztest-hajt-vegre-sumegen/

Related posts

Leave a Comment