You are here
insanity-logo Egészség Life Nonstop bodybuilding & Fitness 

Insanity, őrüljünk meg!!!

Manapság minden a diétákról a tökéletes alakról szól. Hallottam már káposzta, paleo, de még csoki diétáról is (na igen mi másra vágyhatna még az ember lánya). Fitness videók is szép számmal jelennek meg. Még a mi kis országunkban is kapásból 3 féle aerobik gurut tudnék felsorolni. De hagyjuk is most a “laza” próbálkozásokat. 2009-ben egy bizonyos Shaun T kifejlesztett egy új edzés módszert, melynek neve Insanity vagyis őrület.

Ez a nagy sikereknek örvendő videó sorozat 3 év alatt meghódította a világot, ugyanis 60 nap leforgása alatt bárki elérheti azt az alakot amiről mindig is álmodott. Az edzéseket otthon a szobánkban is könnyen el tudjuk végezni bármilyen segédeszköz nélkül. Nincs másra szükségünk mint egy üveg vízre és már indulhat is a móka… na meg a kifulladásig tartó edzés.

Az edzések alapját egy  videó adja, amelyet bárki megvehet 119 dollárért vagy letöltheti valamelyik torrent  megosztó oldalról.

Egy barátom ajánlására én is belefogtam ebbe az őrületbe. Első nap egy fit testtel kezdődik amellyel megállapíthatjuk milyen is az erőnlétünk. Nekikezdtem hát nagy örömmel és az első 5 percben azt kellett megtapasztalnom, hogy bizony az én erőnlétem egyenlő a nullával. Levegő után kapkodva terültem el a padlón és az egómnak persze az sem segített, hogy amíg én egyes edzés fajtákból mint például a fekvőtámasz csak 20-30 darabot tudtam megcsinálni, addig a videóban szereplő edző társaim 100 fölött teljesítettek. A 25 perces test alatt több 30 másodperces szünetet is tartott az “edző”, amiket én persze akár 5-10 percesre is elnyújtottam.

Általában az edzés másnapján gyötör csak az izomláz, de ezek után már egy óra elteltével lábra sem tudtam állni. A 3. napom után olyan fájdalmaim voltak, hogy már a  mindennapi dolgok is megnehezítették az életemet. Reggel az ágyból is alig tudtam kikelni, de miután ezt az akadályt sikerült legyőznöm, jött a következő… a járás. Buta módon, mivel a lábam használhatatlanná vált, gondoltam kipróbálom a hasazást, de az egyik barátnőmnek sikerült meggyőznie, hogy folytassam csak tovább lábra majd elmúlik, mivel egyszer ő is így járt tudja miről beszél. És ha még hasra is edzem holnap nem csak a lábam, de a hasam miatt is pokoli kínokat élhetek át. Tanultam hát a kárából és folytattam az én, kicsinek nem mondható, de igen hasznos programomat. Az első pár perc rettenetes volt, a nyújtásokat elblicceltem (nem direkt, a testem nem engedelmeskedett). A negyven perces videóból igaz csak húszat sikerült teljesítenem, de teljesen meg voltam elégedve magammal. Másnapra mondanom sem kell, az izomláz nem múlt el.

Bár még csak 5 napot teljesítettem a 60-ból és a heti 1 nap szünet helyett kettőt tartottam, úgy érzem jó úton haladok a cél felé. Már látom magamat a 60. napon egy nagy mosollyal az arcomon, hogy nem hiába mondogattam magamnak edzés közben: lapos has, feszes fenék.

DARYL_pjkxp4

Ha elkezded a programot a napokat ne cseréld fel. Az insanity lényege a változatos terhelés, amely biztosítja a test számára a folyamatos fejlődést. Ez által a szervezet hozzászokik egy folyamatos mozgássorhoz. Ha kell tarts több szünetet edzésed folyamán. Volt amikor egy 40 perces videó közben egy egész nap szünetet iktattam be. Ne hajtsd túl magad, gondolom nem szeretnél a kardiológia osztályon ébredni, mert bizony ez az edzésforma igényel némi edzettségi állapotot.

Ha kedvet kaptál egy kis mozgáshoz Shaun T-vel kösd fel a gatyeszt mert izzadtságban, na meg fájdalomban nem lesz hiány.

Related posts

Leave a Comment