You are here
Folytatjuk az adócsökkentéseket Hírek 

2019-ben is folytatja a kormány az adócsökkentést. – Íme a lista.

2019-ben is folytatja a kormány az adócsökkentést. – Íme a lista.

Folytatja a kormány az adócsökkentés politikáját. Amióta csökkennek az adók, nő a gazdaság, nő a foglalkoztatás, és nőnek a bérek is.
2019-ben tovább csökkennek a munkát, a családokat, a munkavállalókat és a vállalkozásokat terhelő adók. Minden idők legtöbb egyszerűsítését tartalmazza a jövő évi adóváltozásokról szóló törvényjavaslat.


Az adminisztráció-csökkentés mellett jövőre több száz milliárd forintot hagynak az adócsökkentések a családoknál, a lakosságnál és a vállalkozásoknál.
Jövőre is biztosítja a kormány az Európában egyik legalacsonyabb 15%-os személyi jövedelemadót és a vállalkozások számára Európa legalacsonyabb, 9%-os társasági adóját.
A családi adókedvezmény tovább bővül.A kétgyermekes családok adókedvezménye összesen márhavi 40 ezer forintra emelkedik, amely összességében 20 milliárd forintot hagy mintegy 380 ezer családnál.


Folytatódhat a vállalkozások által fizetendő szociális hozzájárulási adó mérséklése is, a mostani 19,5%-ról 17,5%-ra csökken jövőre. Egy év alatt az egy százalékpontos csökkentés 130 milliárd forintot hagy a gazdaságban.


A kormány céljával összhangban van, hogy a legfontosabb élelmiszereket a lehető legalacsonyabb adó terhelje, jövőre – a baromfihús, sertéshús, a friss tej, és tojás utánaz UHT és az ESL tej áfája jövőre a legalacsonyabb mértékű – 5%-os – lesz. Ezzel 20 milliárdot spórolhatnak a családok.


A nyugdíjas munkavállalók és az őket foglalkoztatók is jobban járnak jövőre, az öregségi nyugdíj mellett dolgozók jövedelme után 2019-ben már csak a 15% szja-t kell fizetn
Öt adófajta szűnik meg jövőre. 2019-től már nem kell 75 %-os különadót, hitelintézeti különadót vagy kulturális adót. A baleseti adó, és az eho is megszűnik, az előbbi a biztosítási adóba, az utóbbi a szociális hozzájárulási adóba olvad.


Jövőre kedvezőbb lesz ún. felső-határszámítási szabály is. Így ha valaki a minimálbér dupláját keresi, annak nem kell az osztalék után szociális hozzájárulási adót fizetnie.
Jövőre újabb adópolitikai eszközök segíthetik az egészség megőrzését és védelmét: 2019-től az egészségügyi kockázatot jelentő ételek, italok (pl. cukros üdítők, chipsek, csokoládék, szeszes italok) esetében átlagosan 20%-kal nő a népegészségügyi termékadó mértéke.


Csökken a motorkerékpárok regisztrációs adója, az online fizetések ösztönzése érdekében pedig 20 ezer forintig minden lakossági átutalás mentesül a pénzügyi tranzakciós illeték alól.
Jövőre az adóhivatal a kifizetők adatszolgáltatását alapul véve az egyéni vállalkozóknak is szja-bevallási tervezetet készít.


Jövőre a Szép-kártya marad az egyetlen kedvező adózású cafetéria-elem. Munkáért munkabér jár mindenkinek, amely nem helyettesíthető semmilyen utalvánnyal.
A vállalkozások segítése érdekében a szocho kedvezményrendszerét is átalakítják.Új kedvezményként jelenik meg a munkaerőpiacra lépők kedvezménye, amely a pályakezdők, a tartós munkanélküliek és az anyasági ellátások után visszatérők mellett a korábban inaktív munkavállalók számára is elérhető lesz.


Jövőre a meglévő adatok alapján a NAV fogja értesíteni a vállalkozót, hogy melyik dolgozója után vehet igénybe adókedvezményt. A kedvezmények a mindenkori minimálbér összegéig érvényesíthetőek.


Az új foglalkoztatást bővítő stru
ktúra támogatja a pályakezdőket, így megszűnik a 25 év alattiak után járó automatikus kedvezmény és az 55 éven felüliek foglalkoztatásának támogatását sem szükséges fenntartani jövőre, mert a nyugdíjasok foglalkoztatása jövőre még kedvezőbb lesz, ugyanis egyáltalán nem kell szochot fizetnie a munkáltatónak.

Related posts

Leave a Comment