You are here
Balaton_Abrahamhegy_TVSK_20060903_3 Non-stop Tapolca 

320 millió Forintot nyert pályázaton Ábrahámhegy önkormányzata.

A TOP-1.2.1-15 fenntartható turizmusfejlesztés pályázatára benyújtott kiváló szakmai pályázattal nyert 320 millió 006 880 Forintot Ábrahámhegy.

Ábrahámhegy Község Önkormányzata komplex turisztikai fejlesztésre pályázott, támogatott céljaik a következők voltak.

1.) Csónakveszteglő hely kialakítása.

2.)Községi strand területén kabinsor kialakítása.

3.) Multifunkciós közösségi ház kialakítása

Ábrahámhegy a Balaton kiemelt üdülőkörzethez tartozó települések közé tartozik. A támogatási kérelemben három projektelemet került megjelölésre melyet meg kívánnak valósítani. Az aktív turizmushoz kapcsolódó fejlesztések keretében csónakkikötő létesítését és a községi strand területén kabinsor kialakítását tervezik. A térség kulturális adottságaira építő új vonzerők kiépítését egy multifunkciós közösségi ház létesítésén keresztül valósítják meg.

A tervezett csónakveszteglő a Burnótpatak medre mentén – a torkolat és a Strand utca közötti szakaszon – épül, a patak jobb (nyugati) partján. A csónakveszteglő megépítésével lehetőséget teremtenek a csónakok kulturált, rendezett elhelyezésének céljából. A veszteglő kiépítésének további előnyei, hogy a csónakok megközelítése, azokba történő ki- és beszállás a tervezett stégről tisztább és biztonságosabb módot kínál.

A Burnót-patak mentén mederrendezési munkákat fognak elvégezni annak érdekében, hogy a patakmedren a vízi közlekedés biztosítható legyen, így a tervezett beavatkozással azonos vízszinthez nagyobb víztérfogat alakul ki, valamint javul a patakmeder ökoszisztémája. A megvalósításhoz szükséges tervek rendelkezésre állnak.

A 2000 fő befogadására méretezett strandra tervezik a kabinsor kialakítását. A kivitelezés eredményeképpen az építés után 12 db hideg vizes zuhanyzó, női-férfi wc-ke, 20 darab külön kabin, valamint férfi-női öltözőket használhatnak majd a strandra látogatók. A projekt megvalósításához szükséges tervek, valamint az építési engedély is rendelkezésére áll a településnek.

A multifunkciós közösségi ház épületében a következő funkciókat tervezik kialakítani:

1.) Bowling pálya.

2.) Melegkonyhás étterem.

3.) Fogyasztótér.

4.) Fitnesz, wellness részleg.

5.) Különterem (közösségi rendezvények számára, koncerteknek és egyéb kulturális rendezvényeknek).

Továbbá kialakításra kerül egy ajándékbolt is az épület területén. A funkciók kialakításával ara törekednek, hogy az épületben nyújtott szolgáltatások a településre vonzzák a turistákat, és a településen a pihenésüket töltő vendégek megfelelő programokat találhassanak magukat, akár rossz idő esetén is.

A három projektelem megvalósításán keresztül lehetővé válik Ábrahámhegy községben a helyi gazdaság fejlesztése. A turisztikai elemek bővítésével, fejlesztésével élénkül a helyi gazdaság, és növekszik a foglalkoztatás a településen (közvetlenül a fejlesztéseknek köszönhetően, közvetve a településen növekvő látogatószám növekedése miatt). A turisztikai fejlesztések kapcsolódnak a már meglévő turisztikai szolgáltatásokhoz (Művelődési Ház, homokos strand, játszóterek, büfé, minigolf pálya, vízibicikli-kölcsönző, teniszpálya, horgászat, stb.).

A turisztikai csomag kialakításán keresztül lehetőségük nyílik arra, hogy bemutassák az északi part egyik legszebb és legjobb adottságú strandját, amely természetes módon kialakult aprószemcsés homokkal van beborítva. A turisztikai vonzerők fejlesztése és bővítése eredményeképpen tudják növelni a térségbe látogató turisták számát, és a fejlesztésnek köszönhetően több időt tudnak eltölteni a településen a turisták.

A fejlesztési koncepció kapcsolódik a Balaton-térségének fejlesztési céljaihoz, vagyis ahhoz, hogy a környezet és a táj értékeinek megőrzése mellett valósuljon meg a helyi adottságok kihasználása. Fontosnak, hogy a helyi gazdasági szereplőket bevonják a projektbe, és ezáltal még versenyképesebbek legyenek.

A turisztikai projekt hozzájárul a térségbe látogató turisták számának emelkedéséhez, tartózkodási idejük meghosszabbításához, költésük növeléséhez.

Fotó: balatonikikotok.hu

Related posts

Leave a Comment