You are here
Jerseys of German football clubs Bayern Munich (R) and Borussia Dortmund are pictured on May 2, 2013 in Paris. Bayern and Borussia will face in an all-German UEFA Champions League 2013 final on May 25, the first time two Bundesliga clubs will meet for the European Cup.         AFP PHOTO / FRANCK FIFE        (Photo credit should read FRANCK FIFE/AFP/Getty Images) Sport 

Dortmund-Bayern: Álommeccs

Jerseys of German football clubs Bayern Munich (R) and Borussia Dortmund are pictured on May 2, 2013 in Paris. Bayern and Borussia will face in an all-German UEFA Champions League 2013 final on May 25, the first time two Bundesliga clubs will meet for the European Cup. AFP PHOTO / FRANCK FIFE (Photo credit should read FRANCK FIFE/AFP/Getty Images)
Azt hiszem pusztán a két csapat neve is elég ahhoz, hogy felkorbácsolja egy átlag futballrajongó érdeklődését, nem is beszélve a német foci rajongóiról: A Bayern München a Borussia Dortmundhoz látogat!

A hétközi kijózanító vereség hatásai véleményem szerint már nem éreztetik hatásukat Münchenben, hiszen egy olyan meccsvesztésről volt szó, amely gyakorlatilag bárkivel előfordulhat bármikor. (És különben is az 5. helyezett győzött az Allianz Arénában nem valami kiesőjelölt.) Pep Guardiola utolsó/ utolsó előtti klasszikusára nyilvánvalóan a lehető legerősebb kezdő tizeneggyel fog nevezni, és maximum 3 résztvevő neve kérdéses a katalán tréner kezdőcsapatában. Manuel Neuert csak egy hirtelen bekövetkező sérülés tántoríthatja el a kapuból, Philipp Lahm a szerdai pihenője után újult erővel vághat neki a harcnak. Alaba bármennyire sem volt jó legutóbb, biztos középhátvédnek tekinthető, mint ahogyan Bernat bevetését is szinte biztosnak érzem. A másik középső védőnél két potenciális jelölt is van egy helyre: Joshua Kimmich, aki viszont nem fut éppen jó heteket, és Mehdi Benatia, aki meg nem igazán tudta bizonyítani még, hogy újra a régi, mindenesetre ez lesz a meccs egyik kulcskérdése. A Kicker Xabi Alonsot várja a kezdőcsapatba, ám szerintem a spanyol legenda éppen a sok pihentetésnek áldozatul esve elveszítette a helyét, az elmúlt hetekben fergetegesen játszó Vidallal szemben. Thiago helye megkérdőjelezhetetlennek tűik számomra, mint ahogyan azt is fixnek veszem, hogy a góllövő formába lendülő Robben is a kezdőcsapatban kap helyet, a visszatérő Müllerrel egyetemben. A szélsők esetében Comant szerintem a rutintalansága miatt egyelőre még csak a padról fogják becserélni, és Douglas Costa kezd más kérdés, hogy kivel: Riberyvel még nem játszottak együtt meccset, Coman rutintalan, Götze egy másodpercet nem játszott szeptember óta, így valószínűleg marad Robben a másik szélen. Aztán lehetséges, hogy egyszerre látjuk Robben, Riberyt és Costát, és ez lesz majd a nyerő húzás. A korábbi dortmundi kedvenc, Lewandowski helye pedig egyedüli befejezőként megkérdőjelezhetetlen elől. Mario Götze visszatérését sokan prognosztizálják, és nem tartom elképzelhetetlennek, hogy Guardioal éppen a gyűlölködő tömeg előtt fogja becserélni a Dortmund által kinevelt sztárt.

Véleményem szerint a Jürgen Klopp által felhozott Dortmund nem véletlenül fáradt ki tavaly, és azt a pluszt, amely a színt lépésükhöz kell maga Thomas Tuchel adhatja meg a daraszak számára. A Mainztól érkező mester játékfilozófiája a kontrajátékokra, és az egyéniségekre épül, és nem véletlen, hogy a Borussia gyakorlatilag az egyedüli üldözője a Bayernnek, hiszen a stratégia két kellemetlen vereséget leszámítva (no meg a Bayern elleni KO-t.) működőképes is. Mivel a Dortmund Soltidist leszámítva nem rendelkezik sérültekkel, itt fennáll az, hogy a legerősebb kezdőt láthatjuk, amivel ez a csapat kiállhat meccsre. Bürki gyakorlatilag nyugdíjazza Weidenfellert a német porondot illetően, a védelemben olyan játékosok állnak rendelkezésre, mint Bender, Hummels és Schlmeltzer, Piszcseket pedig olyan felépült labdarúgók válthatják le adott esetben mint a világbajnok Durm és Ginter. Középen Weigl kezdhet, Gündogannal a formáját visszanyerő Kagawával együtt. Mhktiryan az örmény futball legnagyobb legendájaként, ebben a szezonban kezdte bebizonyítani, hogy miért is fizettek érte egy tonna pénzt 3 éve, Marco Reus remek formában, van Aubmeyang pedig talán az egyedüli vetélytársa Lewandowskinak a góllövőlistán. (Viszont az elmúlt évek meccseit tekintve nem hiszem, hogy róluk szólna ez a mérkőzés.) Ha mindez nem lenen elég, akkor pedig még ott vannak a padon azok játékosok, akik bármikor fordíthatnak a játékmeneten. (Sahin, Ramos, Castro.)

Tippelősét nem játszanék a mérkőzés előtt, én szinte biztos vagyok abban, hogy a védelmek csatáját fogjuk látni, és a tavalyihoz hasonlóan a Bayernnek ezúttal is túl kell lépnie majd a Guardiola féle játékrendszer keretein, ha a helyzet megköveteli, mert csak így jöhet össze a győzelem. A Dortmund bizodalma abban lehet, ha veszedelmes csatáruk korán gólt szerez, (Aubameyang gyorsasága gyakorlatilag kulcsfontosságú,egy ilyen védelemmel szemben.) mert úgy gondolom, hogy a müncheniek a kezdeti sípszótól kezdve megpróbálják uralmuk alá hajtani a meccset. A Bayern Münchennél a nyerőember ősszel Boateng volt a felíveléseivel, ilyen típusú játékot most nem várok a vendégektől, szerintem valamelyik szélső döntheti el a meccset az ő javukra.

Az első mérkőzéstől kezdve érezni lehet az ellentétet a Klassiker résztvevői között, hiszen amíg a Bayern München a felsőközéposztály, addig a Borussia Dortmund a munkásosztály csapata tradicionálisan, és ez az ellentét meglátszik a szurkolók identitásában is. Ennyire persze nem lehet lesarkítani a mérkőzést, hiszen az elmúlt 50 év során számtalan emlékezetes mérkőzést vívtak egymással a felek. A párharc a 90-es években hágott először a tetőfokára, mikor is a Borussia a Bajnokok Ligájában, a Bayern pedig az UEFA kupában aratott győzelmén túl vetélkedett egymással bajnoki címért. Ottmar Hitzfeld személye mindkét csapat történelmében kulcsfontosságú, hiszen ahol a kétszeres BL győztes szakember ült, kvázi az a csapat uralta a párharcot. A 2002-es dortmundi bajnoki cím után a bajorok fölénybe kerültek, ám ez az állapot csak 2008-ig tartott. Azóta a felek olyan mérkőzéseket vívtak, mint a 2008-as, a 2012-es, és a 2014-es kupadöntő, vagy a londoni Bajnokok Ligája finálé 2013-ban. ((Egyedül a középső DFB finálé után örülhettek a dortmundiak.) Az elmúlt két év dortmundi mérkőzésein Bayern siker született (0:3. 0:1), ám a Borussiának is volt sikerélménye, hiszen egyszer Münchenben kiütötte riválisát, míg tavaly tizenegyesekkel búcsúztatta azt a kupa elődöntőjében. Az őszi mérkőzésen Lewandowski és Boateng vezérletével született meg az 5:1-es Bayern siker.

A várva várt mérkőzést 18 óra 30 perctől láthatjuk az Eurosport2-n.

Related posts

Leave a Comment