You are here
69404_puskas_ferenc Sport 

90 éves lenne Puskás Ferenc

90 éve ezen a napon látta meg a napvilágot a magyar futballtörténelem legnagyobb legendája. Karrierje már abból a szempontból is páratlan, hogy gyakorlatilag két komplett életművet hagyott hátra játékosként.
69404_puskas_ferenc

Budapest Honvéd: A Purzeld néven anyakönyvezett játékos 1942-ben került fel a budapesti csapat felnőtt keretébe, ahol 1943 őszén  debütált a felnőtt csapatban. Első szezonjában 17 meccsen 8 gólt szerzett. Az újraformálódó csapatban 1945-ben lett meghatározó játékos. A 45-46-os idényben kezdte meg ma már hihetetlennek tűnő szériáját, és a következő 10 szezonban valamennyi alkalommal 20 bajnoki gól fölött zárt. A kor legjobb csapatai között számontartott Honvéddal 5 bajnoki címet szerzett, érdekes módon a magyar kupát viszont nem sikerült megnyernie a gárdának. Puskás a sikerek egyik fő letéteményese volt, 4 szezonban is ő lett a bajnokság gólkirálya: 1948-ban nem kevesebb, mint 50 bajnoki gólt szerzett. Az ’56-os forradalom után nem tért haza Magyarországra, a FIFA pedig 2 éves eltíltással sújtotta az MLSZ nyomására.

Real Madrid: Eltíltása letelte után több csapathoz is próbált bekerülni, ám nem bíztak az elhízott, korosodó, és formán kívül teljesítő játékosban. Végül a Real Madrid akkori sportigazgatója Östreicher Emil dobott mentőövet számára, és szerződtette a világ akkori legjobb csapatába. Sem Bernabeu elnök, sem pedig a társak nem értették, hogy mi szükség van Puskás szerződtetésére, ő azonban bizonyított. Első szezonja végén spanyol bajnoki ezüstérmet könyvelhetett el, valamint  aházi góllövőlistán másodikként végzett Di Stefano mögött. (Utolsó meccsén inkább gólpasszt adott az argentin származású játékosnak,minthogy learassa a babérokat. A BEK -ben a csapat meghatározó embere volt, ám az akkori edzővel nem jött ki jól, így “sérülés miatt” lemaradt a fináléról. A Real 1960-ban ismét elbutka a bajnokságot, és a kupadöntőt is, de Puskás élete legjobb szezonját zárta. 25 góllal ő lett a spanyol gólkirály, az Eintracht Frankfurt elleni BEK döntőben pedig (egyedülálló módon) 4 góllal vette ki részét a Real 7:3-as győzelméből. Az év végén másodikként zárt az Aranylabda választáson, nyílt titok, hogy a barcelónai Suarez (aki egyébként szintén kiemelkedő játékos volt abban a korban), a Keleti blokk szavazóinak köszönhette győzelmét. Az év végi Világkupa döntőben Puskás 2 góllal tűnt ki társai közül a Penarol elleni meccsen. Puskás első bajnoki címét 1961-ben könyvelhette el a Real színeiben, és a következő 3 évben is a madridi csapat hódította el a bajnoki címet. (Plusz ’62-ben a spanyol kupát is megnyerték.)
Puskás még háromszor lett spanyol gólkirály: 1961-ben, 1962-ben és 1964-ben is ő nyerte el a legjobb góllövőnek járó Picici trófeát. Még két BEK döntőt játszott Madridban, 1962-ben a Benfica ellen hiába rúgott mesterhármast, a portugálok nyerték a serleget, míg az Internazionale 1964-ben esélyt sem hagyott a madridiaknak. Puskás 1967-ig volt a Real keretének a tagja, utolsó sikere amelyben tevékenyen részt vett, az 1966-os BEK győzelem volt. Utóbbi döntőben már nem játszott, ám ősszel 5 góllal járult hozzá csapata meneteléséhez. Hivatalosan 1967-ben hagyott fel a játékkal.
E_NktkqTURBXy9mNWYwNDQ1NDUzYmE5NmE0NjQ3ZGE3Zjc3Y2NkM2FiNC5qcGVnkpUDzQLFzQPqzQU6zQLwkwXNAxTNAbwVálogatott: A magyar válogatottban 1945-ben debütált, egy osztrákok elleni meccsen, góllal. Legeredményesebb válogatott meccsét 1950-ben játszotta, mikor 4 gólt szerzett Albánia ellen. (Ezen ívül még háromszor triplázott címeres mezben.) 1950 és 1954 között ő volt a magyar válogatott csapatkapitánya, az “Aranycsapat” közel 3,5 évig volt vertelen. 1952-ben olimpiai aranyérmes lett, 1953-ban az Európa kupát emelhette magasba, míg ‘1954-ben hiába szerzett gólt a világbajnoki döntőben, ő sem tudott mit tenni a németek győzelme ellen. (Plusz ugye köztudott, hogy egy szabályos gólját nem adtá meg.) Utolsó meccsét a magyar válogatottban 1956 októberében Bécsben játszotta, ahol gólt szerzett. A magyar válogatott örökös gólrekordereként félelmetes statisztikát könyvelhetett el: 85 mérkőzésen játszott, és 84 gólt szerzett.
795404_w2

 

Edzőként: Bár edzősködött Ausztráliában, Chilében, Paraguayban és Szaud Arábiában is, nem sikerült túl jelentős edzői karriert befutnia. A Panathinaikossal elért sikerei azonban példanélküliek: A görög csapatot 1970 és 1974 között irányította, és két görög bajnoki cím mellett 1971-ben bejuttatta a félprofi státusu csapatot a BEK döntőjébe! 1993 áprilisa és júliusa között a magyar válogatott szövetségi kapitányi teendőit látta el, ez volt utolsó edzői megbízása.

Related posts

Leave a Comment