You are here
A 2016-os Eurovíziós Dalfesztivál Ajánló Tv 

A 2016-os Eurovíziós Dalfesztivál a hatvanegyedik Eurovíziós Dalfesztivál

A 2016-os Eurovíziós Dalfesztivál

A 2016-os Eurovíziós Dalfesztivál a hatvanegyedik Eurovíziós Dalfesztivál. Svédországban rendezik meg, mivel a 2015-ös Eurovíziós Dalfesztivált a svéd Måns Zelmerlöw Heroes című dala nyerte. Svédország az első ország, amely másodszorra rendezheti a versenyt a 2010-es években, mivel 2012-ben is ők nyertek. Az első elődöntőre 2016. május 10-én, a második elődöntőre május 12-én, a döntőre pedig május 14-én kerül sor.[1]

2015. július 8-án jelentették be, hogy Stockholm fog otthont adni a fesztiválnak.

Eredetileg 43 ország erősítette meg részvételét a dalfesztiválra, beleértve Bosznia-Hercegovinát, Bulgáriát, Horvátországot és Ukrajnát is, melyek három, kettő, kettő, illetve egy kihagyott év után vesznek részt újból. Portugália viszont 2013 után ismételten nem vesz részt, illetve Romániát 2016. április 22-én kizárták a versenyből a TVR köztelevízió EBU felé való tartozásai miatt.[2] Így végül 42 ország fog részt venni a 2016-os Eurovíziós Dalfesztiválon.

A helyszín és a verseny témája

A svéd műsorsugárzó, az SVT 2015. május 24-én bejelentette, hogy az első számú lehetséges helyszín a stockholmi Tele2 Arena, de egyidejűleg jelezték, hogy lehetővé teszik más városok és arénák jelentkezését is.[3]

A végső döntést július 8-án jelentették be, ennek értelmében a versenynek a 16 000 férőhelyes stockholmi Ericsson Globe ad otthont. A 2000-es Eurovíziós Dalfesztivált is ugyanebben az arénában rendezték meg.[4]

Eredetileg az 1985-ös Eurovíziós Dalfesztivál helyszíne, a göteborgi Scandinavium, az ugyanebben a városban található Ullevi Stadium, a linköpingi Saab Arena, az örnsköldsviki Fjällräven Center és a 2013-as helyszín, aMalmö Arena is pályázott, ahogy a fővárosi Annexet, a Hovet és a Friends Arena is. Utóbbi a dalfesztivál svéd válogatóműsorának, a Melodifestivalennek ad otthont 2013 óta. Sandviken és Gävle pedig közös pályázatot nyújtottak be: a sandvikeni Göransson Arena rendezte volna az elődöntőket és a döntőt, Gävle pedig egyéb programokat és koncerteket.

A dalfesztivál hivatalos mottója Come Together lett, azaz Jöjjünk össze, a logó pedig a pongyola pitypangot ábrázolja.

A résztvevők

A litván Donny Montell az első próba utáni sajtótájékoztatón, 2016. május 4-én,Stockholmban

Az ukrán műsorsugárzó, az NTU 2015. május 23-án jelentette be, hogy egy kihagyott év után újból küld indulót a dalversenyre.

Bosznia-Hercegovina eredetileg szeptember 15-én jelentette be visszatérését három kihagyott év után,[5] azonban október 9-én visszavonta előzetes jelentkezési szándékát. Az ország a hónap végéig kapott haladékot a döntésre[6], amit végül november 24-én jelentettek be: a balkáni ország három év kihagyás után küld versenyzőt Stockholmba. Bulgária és Horvátország is visszatért két év szünet után a versenybe, így végül 43 állam vett volna részt a 2016-os Eurovíziós Dalfesztiválon, mely megegyezett volna a 2008-as és a 2011-es rekord létszámmal[7], azonban 2016. április 22-én az EBU törölte a tagjai közül a romániai TVR-t, így nem vehetnek részt a versenyen. A kizárás oka az, hogy a romániai közszolgálati televízió 2007 óta adósságokat halmozott fel, összesen 16 millió svájci frank értékben, amelyet többszöri felszólítás és határidő-kitolás után sem fizettek ki. A tagság elvesztésének további következménye, hogy a TVR nem közvetítheti az Eurovíziós Dalfesztivált sem. A műsorszolgáltató unió a román államot tekinti kötelesnek a TVR által felhalmozott adósság törlesztésére.

Ausztrália vendégként vett részt a 2015-ös Eurovíziós Dalfesztiválon, és csak akkor vehetett volna részt 2016-ban is, ha a 2015-ös versenyt megnyeri. Mivel az ország a 2015-ös versenyen az ötödik helyen végzett, így valószínű volt, hogy visszalépni kényszerül. 2015. november 17-én bejelentették, hogy a nagy sikerre való tekintettel versenyben maradhatnak, de ezúttal az egyik elődöntő résztvevőjeként. Versenyzőjük, Dami Im az elsődél-koreai származású előadó lesz, aki részt vesz a dalfesztiválon.

Portugália viszont a 2013-as Eurovíziós Dalfesztivál után ismételten nem fog részt venni a versenyben.[8] Érdekesség, hogy akkor is, és ezúttal is Svédország adott otthont a versenynek. Nem vesz részt a versenyenLuxemburg sem. A nagyhercegség utoljára 1993-ban küldött képviselőt a dalfesztiválra, így sorozatban 2016 lesz a huszonharmadik év az ország nélkül.[9] Andorra, mely utoljára 2009-ben vett részt, szintén távol marad a versenytől.[10] Hasonlóan döntött Monaco is 2015. július 21-én: a törpeállam utoljára 2006-ban képviseltette magát a dalfesztiválon.[11] A szlovák műsorsugárzó szeptember 28-án jelezte távolmaradását.[12] Törökországpedig a február 6-án bejelentett visszatérési szándéka ellenére november 3-án ellenkezőleg döntött.[13]

2004 után másodszor vesz részt a bosnyák Deen, ezúttal Dalal, Ana Rucner és Jala közreműködésében. Ugyancsak másodjára áll színpadra a montenegrói Bojan Jovović, aki 2005-ben a No Name együttes tagjaként képviselte Szerbia és Montenegrót, és eredetileg egy évvel később is szerepelt volna ugyanebben a formációban. Másodszor versenyez a máltai Ira Losco is, aki 2002-ben a második helyen végzett, ahogy másodjára szerepel a bolgár Poli Genova is, aki 2011-ben tizenkettedik helyen kiesett a második elődöntőből, a 2015-ös Junior Eurovíziós Dalfesztiválon pedig műsorvezetői feladatokat látott el. Ugyancsak másodjára versenyez az izlandi Greta Salóme, aki 2012-ben Jónsival duettben a döntő huszadik helyét érte el, ezúttal azonban szólóban áll színpadra. Ugyanebből az évből a litván Donny Montell és a macedón Kaliopi is visszatér, előbbi 2012-ben a döntőben a tizennegyedik, utóbbi a tizenharmadik helyen végzett. Kaliopi ezenkívül már 1996-ban is részt vett volna, akkor azonban kiesett a selejtezőben, így nem léphetett fel az oslói színpadon. A horvát Martina Majerle ezúttal háttérénekesként vesz részt. Korábban 2009-ben képviselte Szlovéniát a Quartissimo közreműködésében, továbbá hat alkalommal háttérénekesként is szerepelt, utoljára 2014-ben a montenegrói Sergej Ćetković mögött. A svéd Anna Sahlene is háttérénekesként tér vissza a versenybe. Először 1999-ben vett részt a versenyen a későbbi győztes Charlotte Perrelli egyik vokalistájaként, majd 2002-ben ő énekelt a tallinni dalfesztiválon Észtország színeiben, ahol a harmadik helyen végzett. Ezúttal az Ausztráliát képviselő Dami Im egyik háttérénekese lesz. A bosnyák Pamela Ramljak, aki 2005-ben Bosznia-Hercegovinát, 2010-ben pedig Horvátországot képviselte a Dalfesztiválon a Feminnem tagjaként, ezúttal a horvát szakmai zsűriben foglal helyet. A lett Aminata pedig a 2015-ös Eurovíziós Dalfesztiválon való szereplése után ezúttal a lett dal szerzőjeként tér vissza, akárcsak a szintén egy évvel korábban versenyző Stig Rästa is, aki Elina Bornnal képviselte Észtországot Bécsben: ezúttal mint Jüri Pootsmann dalának az egyik társszerzője.

A verseny történetében először Spanyolország versenydala nem tartalmaz spanyol nyelvű részt, teljes egészében angolul fog elhangozni. Továbbá szintén először fordul elő, hogy Ausztria nem angol vagy német nyelvű dalt küld a fesztiválra és az is, hogy egy dal (a görög) tartalmaz részleteket egy görög dialektusban, a pontoszi görög nyelven. Ukrajna versenydala pedig az első a dalfesztivál történetében, mely tartalmaz részleteket krími tatár nyelven.

Az orosz induló nagyon esélyes, hogy előkelő helyen végezzen:

Magyar résztvevő

2015. február 28-án este A Dal 2015 döntője utáni sajtótájékoztatón dr. Szabó László Zsolt, az MTVA vezérigazgatója jelentette be, hogy az ország részt kíván venni a soron következő dalversenyen és nyílt pályázatot írnak ki, akárcsak az előző négy évben.[14] A vezérigazgató hozzátette, hogy egy jubileumi műsor lesz a 2016-os, mivel ötödik alkalommal fogják kiválasztani az ország dalát ennek a produkciónak a segítségével. Az MTVA október 19-én tette közzé a pályázati feltételeket és a hivatalos versenyszabályzatot. A dalok leadásának határideje 2015. november 25-e volt.[15][16]

A beérkezett 372 dal közül egy tíz tagú előzsűri választotta ki a magyar válogató résztvevőit. 2015. december 15-én egy az A38 Hajón rendezett sajtótájékoztató keretein belül a zsűritagokkal és a műsor koncepciójával együtt ismertették a közönséggel, hogy melyik az a harminc dal, amelyik bejutott az élő műsorba.[17] A nemzeti döntő zsűrije ismét négyfős volt, és a tagjai Zséda, többszörös Fonogram–,EMeRTon– és Artisjus-díjas énekesnő; Pierrot, EMeRTon-díjas zeneszerző, előadó, dalszövegíró és producer; Frenreisz Károly, a Nagy Generáció kiemelkedő zenész-zeneszerzője, a Metro, az LGT és a Skorpiózenekar tagja és Both Miklós, kétszeres Fonogram díjas előadóművész, zeneszerző voltak. A műsor háziasszonya ezúttal is Tatár Csilla volt, akinek a munkáját a Backstage-ből Harsányi Levente segítette, akárcsak 2015-ben. Az első elődöntőt 2016. január 23-án rendezték, a döntő pedig 2016. február 27-én került képernyőre. A műsorsorozat Freddie győzelmével zárult, aki Pioneer című dalával képviseli Magyarországot a svéd fővárosban.

 

A verseny

A verseny műsorvezetői:

160222_eurovision_

A három adásból álló műsorfolyamot élőben, HD minőségben közvetíti a Duna. Az első elődöntőt és döntőt megelőzően 20:30-tól Tatár Csilla műsorvezetésével, az Elővízió című műsorban tudhatunk meg kulisszatitkokat, érdekességeket a versenyről. A második elődöntő előtt nem vetítenek felvezető műsort, akárcsak 2015-ben. A dalfesztivál magyarországi kommentátora Gundel Takács Gábor lesz.

2015. december 14-én jelentették be a verseny házigazdáit. A 2015-ös Eurovíziós Dalfesztivál győztese, Måns Zelmerlöw és a Petra Mede fogja levezényelni a 2016. évi dalfesztivált.[61] Utóbbi korábban, 2013-ban volt a verseny műsorvezetője, de akkor egyedül látta el ezt a pozíciót.

A dalok közötti képeslapok az adott versenyzővel készült kisfilmek lesznek, melyeket a rendező műsorsugárzó, az SVT forgatott márciustól április végig a részt vevő 42 országban.

Az első elődöntő negyedik dala, a Magyarországot képviselő Freddie által előadott Pioneer lesz az Eurovíziós Dalfesztiválok történetének ezernégyszázadik dala.[62]

Érdekesség, hogy Csehország kommentátora, Libor Bouček korábban a 2015-ös Fiatal Táncosok Eurovíziójának a házigazdája volt Plzeňben.

A szavazás

Magyarország pontjait Tatár Csilla hirdeti ki, a magyar szóvivők bejelentkezéseinek történetében először élőben, rajongók társaságában, egy kültéri helyszínről, a Március 15. térről.

Magyarország szakmai zsűrijének tagjai Rakonczai Viktor, Lotfi Begi, Wolf Kati, Frenreisz Károly és Novák Péter lettek.

Első elődöntő

Az első elődöntőt május 10-én rendezik meg tizennyolc ország részvételével. Az egyes országok által kiosztott pontok telefonos szavazás, illetve szakmai zsűrik szavazatai alapján alakulnak ki, mely alapján az első tíz helyezett jut tovább a döntőbe. A részt vevő országokon kívül három automatikusan döntős ország –  Franciaország,  Spanyolország és  Svédország – is szavaz az első elődöntőben, valamint a zsűris főpróbán versenydalukat is előadják.[20]

# Ország Nyelv Előadó Dal Magyar fordítás Helyezés Pontszám
01  Finnország[63] angol Sandhja Sing It Away Énekeld el
02  Görögország[64][65] görög[b], angol Argo Utopian Land Utópisztikus ország
03  Moldova[66] angol, francia Lidia Isac Falling Stars Hullócsillagok
04  Magyarország[67] angol Freddie Pioneer Úttörő
05  Horvátország[68][69] angol Nina Kraljić Lighthouse Világítótorony
06  Hollandia[70][71] angol Douwe Bob Slow Down Lelassulni
07  Örményország[72][73] angol Iveta Mukuchyan LoveWave SzerelemHullám
08  San Marino[74][75] angol Serhat I Didn’t Know Nem tudtam
09  Oroszország[76][77] angol Sergey Lazarev You Are the Only One Te vagy az egyetlen
10  Csehország[78][79] angol Gabriela Gunčíková I Stand Állok
11  Ciprus[80][81] angol Minus One Alter Ego Alteregó
12  Ausztria[82] francia ZOË Loin d’ici Messze innen
13  Észtország[83] angol Jüri Pootsmann Play Játssz!
14  Azerbajdzsán[84][85] angol Samra Miracle Csoda
15  Montenegró[86][87] angol Highway The Real Thing A valódi dolog
16  Izland[88] angol Greta Salóme Hear Them Calling Hallom, ahogy hívnak
17  Bosznia-Hercegovina[89][90] bosnyák Dalal & Deen feat. Ana Rucner és Jala Ljubav je A szerelem…
18  Málta[91] angol Ira Losco Walk on Water Vízen járni
1.b: A dal tartalmaz részleteket a görög nyelv pontoszi dialektusában is.

Második elődöntő

A második elődöntőt május 12-én rendezik meg tizennyolc ország részvételével. Az egyes országok által kiosztott pontok telefonos szavazás, illetve szakmai zsűrik szavazatai alapján alakulnak ki, mely alapján az első tíz helyezett jut tovább a döntőbe. A részt vevő országokon kívül három automatikusan döntős ország – az  Egyesült Királyság,  Németország és  Olaszország – is szavaz a második elődöntőben, valamint a zsűris főpróbán versenydalukat is előadják.[20]

  • A versenyre eredetileg nevező Románia a második elődöntő második felében, tizenkettedikként vett volna részt, de 2016. április 22-én a verseny szervezői visszaléptették a TVR közszolgálati televízió sorozatos tartozásai miatt az EBU felé. Az országot Ovidiu Anton képviselte volna a Moment of Silence című dallal.
# Ország Nyelv Előadó Dal Magyar fordítás Helyezés Pontszám
01  Lettország[92] angol Justs Heartbeat Szívverés
02  Lengyelország[93] angol Michał Szpak Color of Your Life Az életed színe
03  Svájc[94][95] angol Rykka The Last of Our Kind Az utolsó a fajtánkból
04  Izrael[96] angol Hovi Star Made of Stars Csillagokból készült
05  Fehéroroszország[97] angol IVAN Help You Fly Segítek neked repülni
06  Szerbia[98][99] angol Sanja Vučić ZAA Goodbye (Shelter) Viszlát (Menedék)
07  Írország[100][101] angol Nicky Byrne Sunlight Napfény
08  Macedónia[102][103] macedón Kaliopi Dona Donna
09  Litvánia[104] angol Donny Montell I’ve Been Waiting for This Night Vártam erre az éjszakára
10  Ausztrália[105][106] angol Dami Im Sound of Silence A csend hangja
11  Szlovénia[107] angol ManuElla Blue and Red Kék és piros
12  Bulgária[7] angol, bolgár Poli Genova If Love Was a Crime Ha a szerelem bűntény lenne
13  Dánia[108] angol Lighthouse X Soldiers of Love A szerelem harcosai
14  Ukrajna[109] angol, krími tatár Jamala 1944
15  Norvégia[110] angol Agnete Icebreaker Jégtörő
16  Grúzia[111][112] angol Nika Kocharov & Young Georgian Lolitaz Midnight Gold Éjféli arany
17  Albánia[113][114] angol Eneda Tarifa Fairytale Tündérmese
18  Belgium[115] angol Laura Tesoro What’s the Pressure Mi nyomaszt?

Döntő

A döntőt május 14-én rendezik meg huszonhat ország részvételével. A mezőnyt a következő országok alkotják:

# Ország Nyelv Előadó Dal Magyar fordítás Helyezés Pontszám
01–13  Franciaország[116][117] francia, angol Amir J’ai cherché Kerestem
01–13  Németország[118][119] angol Jamie-Lee Ghost Szellem
01–13  Olaszország[120][121][122] olasz, angol Francesca Michielin No Degree of Separation Nincs foka az elszigeteltségnek
09  Svédország (rendező)[123] angol Frans If I Were Sorry Ha bánnám
14–26  Egyesült Királyság[124][125] angol Joe & Jake You’re Not Alone Nem vagy egyedül
14–26  Spanyolország[126][127] angol Barei Say Yay! Mondd, hogy hurrá!
Flag of None.svg Első elődöntőből továbbjutó ország
Flag of None.svg Első elődöntőből továbbjutó ország
Flag of None.svg Első elődöntőből továbbjutó ország
Flag of None.svg Első elődöntőből továbbjutó ország
Flag of None.svg Első elődöntőből továbbjutó ország
Flag of None.svg Első elődöntőből továbbjutó ország
Flag of None.svg Első elődöntőből továbbjutó ország
Flag of None.svg Első elődöntőből továbbjutó ország
Flag of None.svg Első elődöntőből továbbjutó ország
Flag of None.svg Első elődöntőből továbbjutó ország
Flag of None.svg Második elődöntőből továbbjutó ország
Flag of None.svg Második elődöntőből továbbjutó ország
Flag of None.svg Második elődöntőből továbbjutó ország
Flag of None.svg Második elődöntőből továbbjutó ország
Flag of None.svg Második elődöntőből továbbjutó ország
Flag of None.svg Második elődöntőből továbbjutó ország
Flag of None.svg Második elődöntőből továbbjutó ország
Flag of None.svg Második elődöntőből továbbjutó ország
Flag of None.svg Második elődöntőből továbbjutó ország
Flag of None.svg Második elődöntőből továbbjutó ország

Visszatérő előadók

Előadó Ország Előző év(ek)
Deen (Dalal, Ana Rucner és Jala közreműködésében)  Bosznia-Hercegovina 2004
Poli Genova  Bulgária 2011
Greta Salóme  Izland 2012 (Jónsi közreműködésében)
Donny Montell  Litvánia 2012
Kaliopi  Macedónia 2012
Ira Losco  Málta 2002
Bojan Jovović (a Highway tagjaként)  Montenegró 2005 (Szerbia és Montenegró színeiben; a No Name tagjaként)

 

 

Forrás:

https://hu.wikipedia.org/wiki/2016-os_Eurov%C3%ADzi%C3%B3s_Dalfesztiv%C3%A1l

 

 

Related posts

Leave a Comment