You are here
o-HAPPINESS-facebook Lélek Life 

A boldogság titka

A boldogság titka

Mi is a boldogság? Elérhető-e egyáltalán? A válaszom igen. Hogy hogyan? Ezt is megválaszolom, de kezdjük az elején. Létezik egy embertípus, aki kedvenc együttesének elmaradt koncertjére csak legyint, mert van helyette mit csinálnia, és ennek maximálisan tudatában van. Mi is történt itt? Miért tudta elfelejteni ilyen könnyedén, hogy elmarad az a koncert? Vizsgáljuk meg a dolgot közelebbről!

o-HAPPINESS-facebook

A fent említett embertípus ismeri a boldogság titkát, ő a „boldog ember”, aki jól előzi meg, tűri vagy épp kerüli a kudarcot is. De hogyan is lehetséges ez? A pszichológia nagyon szakmaian erre azzal válaszolna, hogy széles az érzelmi ingersáv, és sok elemű a szükséglet-rendszer, illetve keskeny a közömbös ingerzóna. Magyarra lefordítva ez az érzelemgazdag embertípus vagy egyszerűbb megfogalmazásban a boldog ember képes a negatív hatásokat pozitívvá konvertálni, mert sok-sok tevékenységében örömét leli.

boldogság2

Ha a boldogságot keressük, érdemes minél több dolog iránt minél nagyobb érdeklődést mutatnunk. Miért? Hadd szemléltessem egy konkrét példával! Vegyünk egy illetőt, aki szeret zenét hallgatni, kedveli a videojátékokat, szívesen jár sportolni, de még olvasni is szeret. Tegyük fel, hogy a kedvenc együttese koncertjére menne, ám az elmarad, az illető visszakapja a pénzét. Rendben, semmi gond, számításba vette ezt a lehetőséget is, így van B-terve, elmegy, megnézi, mi a felhozatal a videojáték boltokban. A játékok nagyon drágák, nem tudja megvenni őket, továbbáll. Elindul a konditerembe, ahol edzeni szokott, ám az a tegnapi esőzés miatt beázott, ezért zárva van. Nem baj, mert az illető emlékszik, hogy nemrég jelent meg kedvenc fantasy regényének folytatása. Bemegy a könyvesboltba, ahol megtalálja a kedvenc könyvét, meg is veszi, hisz elérhető árban van. Hazamegy, és olvasgat, ami szintén örömforrás számára. Nem számít, hogy nem volt koncert vagy videojáték, és még a konditerem sem volt nyitva, hiszen az egyik kedvenc hobbijának hódolhat az olvasással. Ez azt jelenti, hogy a negatív dolgokat sikeresen átkonvertálta egy pozitív érzelemmé, magyarán volt egy, sőt nem is egy, hanem több B-terve is.

0320_boldogsag

Persze ritka az olyan eset, amikor egymás után három dolog nem jön össze, és kell a negyedik. Néha csak 1-2 dolog az, amiről le kell mondanunk, és ki kell eszelnünk egy úgynevezett B-tervet, sőt néha többet is, mint azt az imént említettem. Idővel persze szűkül az érzelmi ingersáv, az ember egyre kevesebb dolog iránt érdeklődik, ahogy öregszik, ezért fontos már fiatal korban a nyitottság, az, hogy sok hobbink legyen, illetve mindig tartsunk kéznél egy vagy több B-tervet. Ehhez jó módszer, ha a szülő a gyereket sok tevékenységbe bekapcsolja, ez által a gyermekben szélesebb körű érdeklődés alakul ki, és több lesz az örömforrás.

Források
http://erdmost.hu/wp-content/uploads/2015/03/0320_boldogsag.jpg

http://www.myselfnessblog.hu/wp-content/uploads/2014/04/boldogs%C3%A1g2.jpg

http://i.huffpost.com/gen/1492690/images/o-HAPPINESS-facebook.jpg

Related posts

Leave a Comment