You are here
925_n Sport 

A bronzmérkőzés: Németország -Anglia

925_n
A bronzmérkőzés: Németország -Anglia. Amint véget ért a ma esti bronzmeccs, kijelenthetjük, hogy új korszak fog kezdődni a német női labdarúgásban.

A bronzmeccseket gyakran aposztrofálják a „csalódott csapatok meccse” jelzővel, és nyilvánvaló, hogy most is ez a helyzet. Az amerikaiak számára jogtalanul befújt büntetőig úgy tűnt, hogy ezt a világbajnokságot csakis Németország nyerheti meg.  A csoportból magabiztosan léptek tovább, Svédországot kiütötték, a franciák ellen pedig még a szerencse is velük volt. Az elődöntőben aztán szertefoszlottak álmaik, s maradt a vereség kudarca, valamint a bronzérem ígérete.
Az angol csapatot igazából senki sem várta a legjobb négy közé, így aztán ők a torna meglepetései. Tény, hogy nem volt olyan nehéz águk, mint mondjuk az amerikaiaknak, vagy a németeknek, de Norvégia és Kanada kiejtése, valamint Japán megszorítása így is óriási fegyverténynek minősül a háromoroszlános részéről. (Aki látta búcsújukat, nyilvánvalóan nem fogja elfelejteni azt a drámát, amit átéltek.)

Nyilvánvaló, hogy a németek az esélyesei a mérkőzésnek, az igazi kérdés, hogy mennyire sikerül motiválni a játékosokat, akik nyilvánvalóan úgy készültek, hogy majd a döntőben léphetnek pályára. A germán összeállításról egyelőre nincs hír, de szerintem Silvia Neid (aki utolsó mérkőzésére készül kapitányként), bizalmat fog szavazni néhány csereembernek. Celia Sasic gólkirályi címét maximum Anja Mittag veszélyeztetheti, így valószínűsíthető hogy valamelyikük kezdőként léphet pályára, de akkor sem lepődnék meg, ha Dabritz vagy Petermann lenne az egyik támadó a ma pályára lépő csapatban. Marozsán bokájának állapota kérdéses, így lehetséges, hogy a magyar származású klasszist ma nem fogjuk látni. Nadine Angerer kijelentette, hogy utoljára a világbajnokság során védi a német kaput, kérdéses, hogy vajon korunk legjobb kapusa, egy vesztes meccsel búcsúzik, vagy utoljára még megpróbálja győzelemhez segíteni övéit. Amennyiben a 2013-ban a világ legjobbjának is megválasztott kapus a búcsú mellett dönt, akkor egyértelműen, a wolfsburgi Schult kapja majd meg a lehetőséget.

Az angolok számára nyilvánvalóan presztízskérdés a bronzérem megszerzése, így Mark Sampson nem igazán rotálhatja majd az összeállítását.  A történelmük legjobb szereplését produkáló hölgyek igazi csapatként jutottak el a legjobb négy közé, néhány óriási teljesítmény által segítve. Óriási szerepe lehet a mai meccsen, a negyed,ileltve a nyolcaddöntőben is győztes gólt szerző, Lucy Bronzenak, a válogatott vezérének Steph Houghtonnak, valamint a közel 150-szeres válogatott Fara Williamsnek.
Hármójuk teljesítménye alapjában határozhatja meg a mérkőzés szorossát.

Világbajnokságokon idáig kétszer játszottak egymás ellen: az 1995-ös torna negyeddöntőjében a németek 3:0-ra kiütötték ellenfelüket, míg 2007-ben Kínában gól nélkül zártak a felek.
Az 1995-ös Európa bajnokság elődöntőjében a németek jutottak a fináléba, 6:2-es összesítéssel (ekkor oda-visszavágós párharcban dőlt el a továbbjutás.), de a 2001-es csoportmeccset is maximum Németországban emlegetik szívesen, hiszen 3:0-lett a vége, a javukra.   Utolsó tétmeccsüket a finnországi EB döntőjében játszották a csapatok,, 2009 szeptemberében a németek egy remek mérkőzésen 6:2-es sikerükkel ülhettek fel Európa trónjára.

A mérkőzést az Eurosport közvetíti 22 órás kezdettel.

Related posts

Leave a Comment