You are here
13617636_685762931564820_749636081_n Non-stop Tapolca 

A foci nem csak a férfiak játéka. – Bemutatkozik Tapolca női focicsapata

13644027_685762278231552_1035260188_n

Tapolca női focicsapatának tagjaival beszélgettem tevékenységükről.

Mit érdemes tudni rólatok? Mióta foglalkoztok a focival?

A csapat 1987-ben alakult, az alapítók Magyar Mihály irányítása alatt és Németh Lajos közreműködésével. A csapat az első időkben főleg katona feleségekre épült. Majd az idő előrehaladtával a keret összetétele változott, bővült. Már jelentkeztek Tapolcáról és a környező települések futballt szerető és sportolni akaró lányai, hölgyei. A szakosztály létszáma általában 12-20 fő között mozgott. Alapítója és aktív résztvevője a csapat működtetésének 1987-2005-ig Magyar Mihály. Különböző változások miatt a szakosztály kérte a felvételét a TVSE-hez, így 2008. februárjától a TVSE egyik szakosztálya lett. Ezeken a kereteken belül működik ma is. 2005 januárjában nagy veszteség érte a szakosztályt, elhunyt Magyar Mihály (1938-2005) mindenki “Misi bácsija” a csapat alapítója, fő mecénása. Helyét Fellenbeck Mihály vette át, aki jelenleg is a csapat edzője. Szinte minden csapattag már egészen kicsi kora óta rúgja a bőrt, többen már a Bozsik program keretein belül megismerkedhetett a versenyszerű küzdelemmel.
Vannak, akik csak nézték és szerették a futballt, s idősebb korukra döntöttek úgy, hogy ki is próbálják magukat ebben a sportban.

Magyar Mihály ès Fellenbeck Mihály
Magyar Mihály és Fellenbeck Mihály

Mit jelent számotokra ez a sport?

Mindenkinek mást jelent. Van, akinek szinte az életét, még ilyen amatőr szinten is, de legtöbbünknek egy hobbit, ami kikapcsol, feltölt, elfeledteti a problémákat és örömet ad. Mindenkit megtanít arra, hogyan kell csapatban dolgozni. Nehéz megfogalmazni, ezt érezni kell.

A számtalan sport mellett miért pont a labdarúgást választottátok?

A labdarúgást mindenki ismeri, világsport. Tapolcán mindig is volt keletje a focinak. Mint azt már említettem kezdetben katonafeleségek tették ki a csapatott elsősorban. Összejártak, fociztak, kialakult egy csapat, ami mind a mai napig fenn áll, igaz az összeállítás már változott, mert a tapolcai hölgyek mellett a környező vagy kevésbé környező településekről is csatlakoztak hozzánk lányok. Miért éppen a foci? Nőként? Nem tudom, talán mert ez egy ismeretlen terep volt akkoriban és valami újat szerettek volna kipróbálni, megmutatni magukat benne, hogy ez nem csak a férfiak sportja.  Eddig jól működik és manapság egyre népszerűbb is a nők körében ez a sportág.

13644047_685762324898214_726875066_n

Melyek azok az eredmények, amelyekre a legbüszkébbek vagytok?

Ez elmúlt közel 30 év alatt, amióta létezik a csapat számtalan eredményt elértünk már, amire büszkék vagyunk. Kijelenthetjük, hogy a Veszprém megyei keresztpályás bajnokság  2014/2015-ös szezonjának végén elért második hely az,  amire jelen pillanatban a legbüszkébbek vagyunk. Ezzel az eredménnyel egy több év óta tartó bronz „átkot” szakítottunk meg.

A tavalyi ezüstèrem osztásánál kèszült csapatkèp
A tavalyi ezüstérem osztásánál készült csapatkép

Heti hány alkalommal van edzésetek?

Sajnos nehéz összeegyeztetni az edzéseket a munka és iskola mellett. Mégis igyekszünk hetente legalább egyszer találkozni és megbeszélni a következő fordulót és mozogni egyet. Ez a nap általában a pénteki, azonban mivel egy csapatot alkotunk, ha más időpontot kell választani a többségért, akkor változtatunk.

Hogyan tudjátok egymást motiválni, ha egy meccs alkalmával nem úgy alakulnak a dolgok, mint azt terveztétek?

A sporthoz kell mindig egy nagy adag szerencse is. Nem jöhet mindig minden úgy össze, ahogy terveztük, vagy elképzeltük. Fontos, hogy a csapatjátékokban, mint ahogyan a fociban is, csapatként kell viselkedni. Egy meccs vége esetlegesen vereség, akkor is megpróbáljuk nem kudarcként, hanem leckeként felfogni és kijavítani a hibákat a következő hétvégére. Támogatni a másikat a meccseken, észrevételekkel, tanácsokkal.

13624662_685762928231487_111448145_n

Ha jól tudom, a csapat jelenleg újabb emberekkel bővíti a csapatot. Mire számíthat az, aki csatlakozik hozzátok?

Igen, valóban jól tudod. Folyamatosan próbáljuk a keretet bővíteni és minél több mindent megtenni, hogy bővüljön a csapat. Szeretnénk minél nagyobb körben megismertetni a Női focit és azt is, hogy Tapolcán van ilyenre is lehetőség. Nálunk nincsenek korosztályok, a tizenévestől a harmincas éveiben járókig mindenki képviselteti magát a csapatban. Mindenkit szeretettel fogadunk és segítjük abban, hogy gyorsan és könnyen beilleszkedjen, és jól érezze magát közöttünk.

Milyen tervek és célok vannak kitűzve az elkövetkező évekre?

Minden szezonnak úgy állunk neki, hogy bajnokok leszünk, másként nem megy. Optimistán kell látni a dolgokat és tenni azért, hogy ez valóság legyen. A szezonban, ha a későbbiek folyamán nem úgy alakulnak a dolgok és esetleg nincs az aranyra lehetőség, akkor is törekszünk jobb helyezéssel zárni a bajnokságot. A következő években az a cél, hogy minél többen legyünk, minél több ember ismerje meg a sportot és kapjon kedvet ahhoz, hogy kipróbálja magát egy vidám csapatban. Ezen felül végig vinni a bajnokságot, melyet lehetőleg minél jobb helyezéssel zárni.

13618040_685762934898153_1301553631_n

Mit csináltok, amikor nem a futballpályán vagytok?

A csapatban vannak fiatalabbak, idősebbek. Mi mind önkéntes alapon focizunk a hétköznapi életünk mellett. Amikor nem a futballpályán vagyunk, van, aki iskolába jár, dolgozik, gyereket nevel. Néha összejövünk, megiszunk valamit, beszélgetünk. Legtöbbször a meccsek után jut erre idő, sokszor spontán meggondolásból.  Lehet, nem mindenki van ott, de azért igyekszünk a pályán kívül is találkozni, ahogy az időnk engedi. Minden év végén csinálunk egy bankettet, amivel lezárjuk az esztendőt és elkezdődik a nyár egy kis pihenéssel.

Köszönöm válaszaitokat, sok sikert kívánok a toborzáshoz és a bajnoksághoz is!

Related posts

Leave a Comment