You are here
ododd Interjú 

A forgatás soha nem áll meg…

IMGP6848 fekete

Kisgyermekkora óta érdeklődik a filmes világ iránt, de főiskolai évei alatt került közelebb a filmezéshez. Néhány csoporttársával készített egy kisfilmet, amivel közönség díjat nyertek a továbbiakat halljátok tőle. Aracsi Norbert fiatal rendezővel beszélgettünk munkásságáról.


Hogyan kerültél kapcsolatba a filmezéssel?

Gyerekkorom óta érdekelt a filmezés, de a szakmával közelebbről a főiskolán      ismerkedtem meg. Ott kezdtem el tanulni a filmkészítés alapjait.

 

Ki volt az a személy, akinek köszönheted, hogy elindultál ebbe a filmes irányba?

Az egyik főiskolai tanárom, Zsélyi Ferenc felhívta a figyelmet akkoriban egy külföldi filmfesztiválra. Néhány csoporttársammal együtt belekezdtünk egy kisfilm forgatásába, majd kiküldtük a filmfesztiválra. Ez a munkánk egyből közönségdíjas lett. Onnantól kezdve tudtam, hogy ez az én utam.

 

ododdKi a filmes példaképed?

Konkrét példaképem nincsen, de közel áll hozzám Zack Snyder és David Lynch             munkássága. Valamint a Coen testvérek is zseniálisak.

 

Melyik a kedvenc filmed és miért?

Nagyon sok kedvenc filmem van. Nem is tudom hirtelen melyiket mondjam. Talán jobb, ha felsorolok néhányat. K-PAX, Holt költők társasága, Good Will Hunting, A vadászat és még sorolhatnám. Azokat a filmeket szeretem, amik elgondolkodtatják az embert és amik tényleg hétköznapi problémákat dolgoznak fel.

 

Van olyan színész, akivel szívesen dolgoznál egy filmben és miért?

Magyar színészek közül Szabó-Kimmel Tamással elsősorban. Szerintem ő az egyik kiemelkedő tehetség a fiatalabb generációból. Csak meg kell nézni a Berni követet például.  Külföldi színészek közül pedig Mads Mikkelsennel. Hihetetlen mit nyújt a Vadászatban, vagy a Hannibál sorozatban.

 

10685549_1485235631722152_7790556522917903552_nMilyen munkáid voltak eddig?

Amióta a filmes szakmában dolgozom, többek között készítettem már reklámfilmet a Magyar Nemzeti Múzeumnak, a MOL-nak, és az Indulhatunk.hu –nak is. Valamint a hamarosan mozikba kerülő ARGO 2-nek a werkfilmese is voltam.

 

Jelenleg min dolgozol?

Nagyon sok tervem van erre az évre. Nemrég belekezdtem egy háborús tv-film forgatókönyvébe, amelyből reményeim szerint jövőre akár film is lehet. Valamint William Mastrosimone A pulóvergyűjtő című színművét rendezem a Magyarországi Szerb Színházban. Ez az első színházi rendezésem, de már tervben van még egy darab, amit a későbbiekben szeretnék megrendezni.

 

Melyik az a munkád, ami legjobban a szívedhez közel áll és miért?

Talán, ami hozzám a legközelebb áll az a Magyar Nemzeti Múzeum reklámfilmje. Pontosan azért, mert meghatározó volt a pályám során, kezdőként nagyon sok tapasztalatot szereztem ennek forgatása során. Mindemellett az egyik legjobb hangulatban lezajló forgatás volt.

 

A kárpátos filmVan olyan témájú film, amit nagyon szívesen megrendeznél, de még nem volt rá lehetőséged?

Van egy kisfilm, amin jelenleg is dolgozunk kollégáimmal. Szívügyem a film. Még a forgatókönyvírás fázisában vagyunk, de nagyon remélem, hogy rövid időn belül megrendezhetem a filmet. Ez a film egy katonáról szól, aki a második világháború végén valahol a Kárpátokban bajba keveredik.

 

Mi az, ami számodra a legnagyobb elismerés lenne a filmes világban?

Természetesen a szakmai elismerés. Szerintem mindennél fontosabb az, hogy a saját szakmád elismerje a munkádat.

 

A munkáddal mit szeretnél közvetíteni a közönség felé?

Minden munkámmal mást. A háborús  filmmel például azt, hogy bármilyen rossz történik velünk mindig van kiút belőle, még ha utána nem is lesz már ugyanaz semmi sem.

 

Mit csinálsz, akkor mikor nem forgatsz?

Futok, olvasok, sokat utazok, családdal, barátokkal kirándulok és persze folyamatosan filmeket nézek.

 

10550969_797538860306639_7249637204632598725_nMennyire nehéz szerinted bekerülni ebbe a filmes körbe?

Alapvetően igazak azok a hírek, hogy ez egy nagyon zárt szakma. Szerintem egyáltalán nem lehetetlen bekerülni. Nagyon sok kitartás kell hozzá, és persze folyamatosan fejlődni és tanulni kell. Ez egy olyan szakma, amit holtig tanul az ember. Ha kitartó vagy felfigyelnek rád.

 

Milyen jövőbeni terveid vannak a filmes világban?

Mindenképpen szeretnék mozifilmet készíteni a jövőben. Ez a legfőbb cél hosszútávon. De addig nagyon sokat kell fejlődni, ezért a tervem az, hogy folyamatosan fejlesztem magam és forgatok.

 

Mit üzennél azoknak, akik hasonló pályára szegődnek, mint te?

Ha filmesek akartok lenni akkor fogjatok egy kamerát és folyamatosan forgassatok. Mindegy hogy videóklip, imázsfilm, vagy egy kisfilm. Küldjétek fesztiválokra a filmjeiteket. Folyamatosan fejlesszétek magatokat. Mindemellett azt tanítják, hogy ha filmes akarsz, lenni ne legyen „B” terved.

Köszönöm, hogy válaszoltál a kérdéseimre! További sikeres munkát kívánunk neked! Reméljük hamarosan a mozikban láthatjuk az első filmedet!

További információk:

Aracsi Norbert közösségi oldala:

https://www.facebook.com/pages/Aracsi-Norbert/853549818026219?fref=ts

Aracsi Film:

https://www.facebook.com/AracsiFilm?fref=ts

Related posts

Leave a Comment