You are here
poster-the-martian-680 Ajánló Film Könyv 

A modern Robinson – Andy Weir: A marsi

Andy Weir eredetileg epizódonként rakta fel az internetre könyvét, de az óriási siker meghozta a kiadók lelkesedését és végül nyomtatott formában is megjelent az utóbbi évek egyik legkiemelkedőbb alkotása a science fiction műfajában, A marsi (The Martian).

A történet középpontjában Mark Watney, botanikus/gépészmérnök áll, akit társai egy hatalmas vihar után otthagynak a Marson, miután halottnak hiszik. Watney sehogy sem tud kommunikálni a Földdel, sem a társaival, így csak saját leleményességén múlik, hogy életben maradjon a vörös bolygón, amíg segítség érkezik.

A könyv a nem is olyan távoli jövőben játszódik: az első emberek között van Watney is, akik meghódítják a legközelebbi szomszédunkat a Naprendszerben. A marsi nagyon is valósághűre sikeredett: a szerző maga is ért valamicskét a tudományokhoz, a gépészethez, óriási erőt fektetett abba, hogy a könyv tudományos részei ne legyenek elnagyoltak, hanem hihetetlenül pontosak legyenek. Ettől nem lesz unalmas a mű: Watney ugyanis naplószerűen meséli el csetléseit-botlásait, kísérleteit, küzdelmeit, amivel nap, mint nap kell szembenéznie egy olyan bolygón, ahol nincs víz, nincs termőtalaj és ha kimegy szkafander nélkül, akkor még meg is fullad.

A főszereplő fanyar humora, öniróniája nagyon közel hozza az olvasót is: Watney képes nevetni a saját halandóságán és kiszolgáltatottságán, szembe tud nézni azzal, hogy bármelyik percben egy-egy elrontott kísérlet során akár meg is halhat.

A marsit mindenkinek lehet ajánlani: a hard sci-fit kedvelőt elmerülhetnek a tudományos leírásokban, a közeljövő reális vívmányaiban, míg az átlagos olvasók örömet lelhetnek a humorban, az izgalomban és a karakter ábrázolásában.

Andy Weir könyve nemtől és korosztálytól függetlenül bárkinek remek szórakozást tud nyújtani, egyszerűen letehetetlen olvasmány. A mű hazánkban is nagy sikert aratott, a toplisták élén és annak közelében tanyázott hetekig a könyv és még most, több mint fél évvel a megjelenése után is vezeti számos helyen a sci-fi eladási listákat.

A marsi nem fog kikerülni még jó darabig a köztudatból: Ridley Scott rendezésével novemberben jön a részben hazánkban forgatott filmváltozat (érthetetlenül a Mentőexpedíció címet kapta), amelyben a főszerepet Matt Damon játssza, a további szerepekben pedig olyan sztárokat láthatunk mint Jessica Chastain, Jeff Daniels, Sean Bean, Kristen Wiig vagy Kate Mara.

10/9,5

Related posts

Leave a Comment