You are here
unnamed (4) Interjú Nonstop bodybuilding & Fitness 

A Testépítés álmot, célt és hitet adott

A testépítés segítette abban hogy túl tegye magát a gyermekkorában történteken. Álmot, célt és hitet adott neki mindezek mellett környezetét is motiválta. Interjúmban Deák István testépítővel beszélgettem.

Ki vezetett be az edzés alapjaiba?

Tiszteletem! Még mielőtt az első kérdésre válaszolnék, egy gyors bemutatkozással kezdeném. Deák István vagyok, csongrádi lakos, 22 éves, a Team Vidafitness versenyzője, Vida Zoltán versenyzője.
Az edzések alapjainak elsajátításában sokak segítettek nekem a Testépítő utam elején. Palásti Gábor masters versenyző, ki napjainkban az 50 év feletti kategóriában versenyez, e szezonom felkészülését is az Ő termében vittem, viszem véghez, az Atlasz edzőteremben Csongrádon 🙂 Rendkívül segítőkész s maximalista ember, ki mindent figyel a termében, akin tud, segít, a kezdőkre nagyon nagy hangsúlyt fektetve. Gábor mellett megemlíteném Erdős Ádámot is, versenyző ő is. Ádám volt az, aki az első felkészülésem diétáját összeállította ismeretlenül, önzetlenül. Az első versenyem után a helyi teremben Maszlag József segített. Szőke Péter fekve nyomó is sokat segített mind belül, mind kívül. Igazából még sok-sok nevet tudnék felsorolni, egyet még mindenképpen megemlítenék, hiszen Ő a mai napig mellettem áll, akkor is hitt bennem, és ki mert állni mellettem, mikor mindenki kinevetett 1-2 megszólalásom után. Ő nem más, mint az edzőm Vida Zoltán. Vele 16 évesen ismerkedtem meg, Torma Krisztina által. Akkor még nagyon más voltam 🙂 Körülbelül 1 éve mesélte Edzőm, hogy halom fárasztóbbnál fárasztóbb kérdésekkel bombáztam őt akkoriban, de Ő mindig csak szerényen válaszolt 🙂

Hány éves voltál mikor komolyabban elkezdtél edzeni?
Az edzéseket 13 éves korom végén kezdtem el otthon, volt 2db 5kg-os súlyzónk. Megfogtam őket és emelgettem 🙂 Emlékszem a karonkénti 200-as ismétlésekre megállás nélkül 😀 Akkoriban még nagyon nem tudtam az alapokat, csak csináltam, tudtam jól már akkor mélyen, hogy nekem ezen az úton kell mennem, itt a helyem. Terembe először 14 évesen mentem, egy házi kis terembe, amely osztálytársam apukájáé volt. Ha jól emlékszem ott 2-3 hónapot edzettünk együtt volt osztálytársammal, majd váltás lett. Beálltam a kajakosok téli edzésébe. Köredzések voltak, amiket nem díjaztam, én nem úgy akartam edzeni és nem is úgy edzettem sokszor 😀 Különcködtem. Én nem kajakos vagyok, hanem testépítő. A kajakosoknál 3 hónapot lehettem, ameddig tartottak a téli edzések, majd utána kerültem elsőre igazi „gyúrós” terembe 14 éves korom közepén, ez volt az Aqua BodyCenter. Ide kissé nehezen jutottam el, féltettek otthon, de végül elértem, hogy ott edzhessek. Az első alkalommal, az első bérletem megvételére apum el is kísért, lássa hova megyek 🙂

unnamed (2)
15 évesen, jó barátommal Takács Gáborral

Mit jelent számodra a testépítés?

Egy eszme, ami bennem él. A testépítés hozott ki engemet a belső „pokolból” mely egész gyermekkoromban végigkísért, 4.5 éves koromtól, amikor is anyum meghalt. Az egész gyerekkorom, a testépítés előtti életem ködös, rejtély számomra mind a mai napig, pedig már nem egyedül járom az utam. A testépítés nélkül én elvesztem volna, meghaltam volna. Ezt biztosra merem mondani. Írtam is nem egy verset, melybe kifejtem azt, miként élem meg azt, hogy e „lény” fogja a kezeim s, hogy álmot, célt, hitet, erőt adott belém. Ez az út többet adott nekem, mint amiről anno álmodni mertem volna. Valaki olyanná tudtam válni mára egy lelki roncsból, aki másokat is tud motiválni, hajtani. Örömmel segítek másoknak, szeretek adni és tapasztalni azt, hogy mások általam esetleg az álmaikat, céljaikat is elérik. Számomra ez egy „küldetés” mely nem csak rólam szól. Vissza akarom hozni azt az eszmét, amit a 90-s évben élt. Mert mára nem az a testépítés van, mint akkor volt, modernizálódott ez is. Egyre több „kiegészítő” jön ki a piacra, és egyre inkább arra alapoznak a versenyzők. Elhitetik velük, hogy ha ezt, vagy azt nem használod, akkor nem lehetsz bajnok, azonban vannak lelkek, szívek akik ebbe nem törődnek bele, és én közéjük álltam. 2014. ősszel már bizonyítottam, hogy igaz az eszme, ami bennem (is) él, mint ahogy ebbe a szezonomban is már bizonyítottam, és a VB-n is bizonyítani fogom. Mert nekem ez is feladatom, és ezt el is hiszem mára teljesen, hiszen végre tettekkel is bizonyítottam az utóbbi évben. Eme eszme igazából nem túl bonyolult abban az esetben amennyiben képes vagy megtanulni mi az az Őszinte „Hit – Következetesség – Akarat – Alázat – Szorgalom – Hűség”. Ezen eszmének igazából az élet minden területén alapnak kellene lennie.
Ezen eszme minden kűröm alapja is. Minden szabadon választott egy történet, jelentéssel szolgál. Számomra a szabadon választott olyan, mint egy költőnek egy vers.

unnamed (5)
Fellépés

Mi az életfilozófiád?
Erre egy mondatommal válaszolnék, mi bennem született meg akkor amikor sok csapás ért engemet: „Nem Mi élünk az Univerzumban, hanem az Univerzum él Bennünk

Ki a példaképed?

Konkrét példaképem nincs, én mindenkire felnézek, aki mer hinni, küzdeni azokért az álmokért, célokért, amik benne élnek. Legyen szó sportolóról, szülőről, vagy üzleti életben törtető személyről, és még sorolhatnám tovább. De csak abban az esetben tartom bajnoknak őket, amennyiben képesek tényleg bajnokok maradni: nem támad hátba másokat, főleg azokat nem, akik segítették, segítik.
Pár versenyzőt azért felsorolnék példának, hogy kik azok, akik nagy hatással vannak rám a mai napig: Shawn Ray,Kevin Levorne,Vince Taylor,Lee Haney, Dexter Jackson, a klasszikus vonal.

Ki támogatja a testépítői pályádat?

E kérdésre mielőtt válaszolnék, kiemelném, hogy nem fontossági sorrendben sorolok.
Apum, nővérem, rokonok, párom, edzőm Vida Zoltán, Palásti Gábor, Power Track, Zsibrita Ádám igaz s jó barátom, tanárok a suliban… és még sok-sok nevet, személyt sorolhatnék fel 🙂

unnamed (1)
Edzőmmel, Vida Zoltánnal

Eddigi pályafutásod során mi volt a legszebb és a legkellemetlenebb pillanatod?

A legszebbet nem versenyen kaptam. Hanem a Vidafitness-ben tavaly nyáron. Akkor mikor visszafogadott edzőm, Vida Zoltán, mert volt egy fél éves kiesésem nála az által, hogy porba hulltam lelkileg, összeomlottam, de végül helyre tettem magamat powerezések által, s az érzés mikor az után, hogy úgymond tényleg nem voltam korrekt edzőmmel, Ő újra tudott, tud segíteni, önzetlenül. Ez még a mai napig leírhatatlan, kimondhatatlan számomra. Áldásnak tartom, hogy a csapatába lehetek.
A legkellemetlenebb se versenyen történt, hanem akkor mikor összeomlottam és gané lettem kis időre, másokat megbántottam a belső gyengeségeim által.

unnamed (6)
Zsibrita Ádámmal

 Milyen díjakat mondhatsz eddig magadénak és mit szeretnél még elérni?
15 évesen szereztem az első díjamat IFBB Magyar Bajnokságon, ahol II. helyezett lettem Klasszikus Testépítés -170cm-ben
16 évesen IFBB Magyar Bajnokságon lettem II. helyezett Klasszikus Testépítés -170cm-ben
17 évesen: Dunakanyar Kupa, -80kg, 63kg-os testsúllyal VII. helyezett
fél évvel később még mindig 17 évesen: Szuper Kupa (mára BodySport Kupa), Junior Testépítés, NAC/WABBA VB. Válogató: II. helyezett
18 évesen: Szuper Kupa (mára BodySport Kupa), Junior Testépítés, NAC/WABBA VB. Válogató: II. helyezett Józsa Béla mögött
20 évesen:          Pro Nutrition Grand Prix, -80kg, II. helyezett
BodySport Kupa, NAC/WABBA Universe Válogató: VI. helyezett
NAC Universe: 12. helyezett
tavaszi BodySport Kupa NAC/WABBA VB. Válogató: 3. helyezett
Frey Classic: 12. hely
21 évesen:          PRO Nutrition Grand Prix, -90kg: VII. helyezett, ekkor omlottam össze, egy nagy lelki kavarom által mit említettem már egyik válaszomban, e kavar felett majd 2 évig próbáltam átnézni s majdnem ez lett a vesztem. Nem mertem szembe nézni magammal, s végül ott hagytam még az edzőmet is. Mikor megláttam mit tettem, powerezni kezdtem, hogy ismét megtaláljam önmagamat.
Sun City Nemzetközi fekvenyomó kupa, +85kg: I. helyezett, RAW 185kg-os nyomással
Power Gála, Hódmezővásárhely: I. helyezett, abszolút 1. helyezett (RAW guggolás 260kg, RAW felhúzás 245kg, RAW fekve nyomás 180kg)
22 évesen:
Ko-szig Nemzetközi fekve nyomó kupa, ezt már ismét a Vidafitness színeiben 🙂 : Junior, I. helyezett, 180kg-val…a 190kg 5cm híján nem ment ki…
S ismét vissza a Testépítésbe 2014. ősszel:
Dunakanyar Kupa, -90kg: II. helyezett, Földvári Attila mögött
BodySport Kupa: tehetségkutató kategória: I. hely (életem első Testépítő győzelme 🙂 ), majd a délutáni NAC/WABBA Universe Válogató: IV. hely.
SuperBody, GP: V. hely
2015. tavasz:

            Frey Classic: 11. hely
BodySport Kupa NAC/WABBA VB. Válogató: I. hely
Jelenleg a NAC VB-re készülünk 🙂

Be tudod mutatni, hogyan néz ki egy átlagos heted?

Azon vagyok minden mozzanatommal, hogy az álmaim, céljaim ne csak álmok legyenek, hanem valóságot öltsenek.

Milyen ételeket fogyasztasz és miket hagytál el teljesen?
Diétán kívül merek enni bármit (kedvenc gabonapehely tejjel, vagy kakaós csiga 😀 ), de tavaly őszi szezon óta óvatosabban, nem akarom elengedi a formám.
Diétában: Csirkemell, fehérje, BCAA, glutamine, vitaminok, ásványi anyagok, zabpehely, rizs, zöldségek, gyümölcsök, az alapok 🙂

unnamed (7)
Takács Gáborral, végig mellettem áll

 Milyen terveid vannak a jövőre nézve?
E szezonom után még lesz egy versenyem ősszel, a PRO Nutriron GP. Utána viszont ráfekszek arra, hogy sikeres szakmai vizsgám legyen, amit egy évvel sikerült csúsztatnom. Miként arra is ráfekszek, hogy az élet más területeit is kiépíthessem stabilabbra. 2-3 év pihenőt tervezek, melyet az edzőm is helyesel, de lehet nem kell majd annyi… ez sok dolgon múlik majd.
Azonban egy dolog biztos: Nem hagyok cserben senkit!

Köszönöm szépen a válaszaidat! További sikereket kívánok neked!

Related posts

Leave a Comment