You are here
2 Sport 

Előny a Bayern Münchennél

24 órával ezelőtt a Bayern München megtette a lépést afelé, hogy az elmúlt négy évhez hasonlóan ismét ott legyen Európa legjobb négy csapata között. A Benfica ugyan nem lőtt gólt Manuel Neuer kapujába, de azért a várthoz képest kicsi volt az első lépés az elődöntőhöz.

1A hazaiak kezdőcsapata nem okozott meglepetést, Kimmich ugyanúgy középhátvédet játszott, ahogyan eddig, a sérülésből visszatérő Javi Martinez a padon kezdett, Thiago és Vidal egyszerre szerepeltek, vagyis Xabi Alonso újfent kiszorult, valamint Guaridola nem reszkírozott, hogy a fiatal Comant játszatja Costa vagy Ribery helyett. A fontos embereiket is nélkülözni kénytelen Benfica összeállítása viszont meglepetést tartogatott abból a szempontból, hogy Rui Vitoria két csatárral állt fel az esélyesebb ellenféllel szemben. (Mitroglou is játszott Jonas mellett.)

A kezdőrúgást követő 108. másodpercig állt 0:0 az eredményjelző táblán, mikor is Juan Bernat beadását Arturo Vidal védhetetlenül fejelte Ederson kapujába. A következő helyzetre nem kellett többet várni 10 percnél, ám Douglas Costa nem tudta lemásolni chilei csapattársa példáját, és az ellenfél kapusa hárítani tudott. Ettől kezdve jött néhány Bayern lehetőség, de Vidal fejese fölé szállt, és a portugálok fiatal kapusa is végig uralta a helyzetet. A második félidő meglehetősen nyugodt mederben csordogálva kezdődött el, és a csöndet bizony nem a hazaiak törhették volna meg: Jonas és Mitroglou veszélyesnek 2minősültek, ám Manuel Neuer először szépen tudta védeni a brazil gólgyáros lövését, majd a görög támadó sem tudta megoldhatatlan feladat elé állítani a hálóőrt. A második játékrész első nagyon is komolyan vehető Bayern lehetősége Ribery előtt adódott, ám középre tartó lövését Ederson hárítani tudta. A müncheniek megpróbálták megnyomni az utolsó perceket,de igazi veszély nem alakult ki az ellenfél kapuja előtt, és maradt az 1:0

Egyfelől a Bayern München megint egy nézői szempontból unalmas meccset játszott, amely nem elégíthette ki sokak igényeit, akik gólfesztivált, vagy csúcsfocit vártak Mülleréktől. Más felől persze ott van a tény, hogy a győzelem azon dolgok közé tartozik, amit nem kell megmagyarázni, a kapott gól nélküli siker pedig óriási előny egy ilyen (most már) kiélezettnek tűnő párharcban. Bár tény, hogy látszott, hogy az eredmény tartása/sérülések elkerülése az elsődleges cél, a meccs végén látszott, hogy azért a hazaiak nem mondtak le a kétgólos győzelem lehetőségéről. (Még ha nem is törték magukat túlságosan.)

5A Benfica tipikusan az a csapat, akik túl erősek ahhoz, hogy mondjuk a BL nyolc csapatánál továbbjussanak, az Európa Ligába való kiesést viszont simán elkerülték, így aztán a nagyok ellen kell jelenleg bizonyítaniuk. A lapok védekező stílusú focit vártak a lisszaboniaktól, ám a két éve EL döntőt bukó gárda nem adta fel önmagát, és támadásban is igyekezett villogni. (Sőt, a meccs bizonyos szakaszában az ő góljukra volt nagyobb sansz.) A védelemben Nilson Lindelof remek helyettese volt Luisaonak, Pizzi jó teljesítményt nyújtott a szélen, a fiatal Sanches pedig most is bizonyította, hogy nagy talentum, de Mitroglou is viszonylag jól játszott. Aki viszont csalódást keltett, az Jonas volt, egy helyzetet leszámítva nem csinált szinte semmi értékelhetőt, csak veszekedett az ellenféllel. (Ki is kell hagynia a visszavágót, mivel újfent sárgalapot kapott.)

4A Bayern München játékosok teljesítményéről néhány szóban: Manuel Neuer attól a világ legjobb kapusa, hogy 54 percnyi nyugalom után a világ legtermészetesebb dolgának tűnt számára hárítani egy ziccert. Philipp Lahm jól zárt, Alabával és Kimmichhel egyetemben, de többel nem tudtak hozzájárulni a győzelemhez. Juan Bernat volt a csapat legharciasabb játékosa, ám pontatlanul játszott, Thomas Müller pedig nem ezzel a meccsel fog pályázni a „a szezon legjobb Bayern játékosa díjra.” Arturo Vidal a gólját leszámítva is a csapat legjobbja volt, harci kedve a meccs végéig sem csappant meg, és nem rajta múlott végül, hogy minimális lett a Bayern előnye. Ribery és Douglas Costa aktívak voltak, ám korábbi teljesítményüktől messze elmaradtak, mint ahogyan Thiago is csak néhány szép megmozdulásával hívta fel magára a figyelmet, mintsem konstans jó teljesítményével. Robert Lewandowskinak ezúttal nem sikerült gólt szereznie, és a lengyel támadó egyébként is gyenge napot fogott ki tegnap. Javi Martinez győzelemmel tért vissza a BL-be (100. müncheni meccse volt), de nem róla szóltak a dolgok, mint ahogyan a némi lendületet hozó Kingsley Coman sem került ezúttal a címlapra teljesítménye miatt, Mario Götze számára pedig mostanában komplett félidők is kevesek, hogy igazán villogjon, nemhogy 10 perc, amit kapott.

A visszavágón mához egy hétre ilyenkor már rég túl lesznek az első félidőn a csapatok, de a Bayern München számára addig még következik egy Stuttgart elleni idegenbeli bajnoki.

Related posts

Leave a Comment