You are here
adventi_kalendarium_kutyaknak2 Life 

Advent

Sokan készülnek már a karácsonyra, amihez hozzátartozik az előtte kezdődő advent is. De miről is szól, mit ünnepelünk, egyáltalán ünnep ez?

advent-salzburgban-es-linzben-nagy

Advent a keresztény kultúrkörben a karácsony napját megelőző negyedik vasárnaptól karácsonyig számított időszak, első vasárnapja egyúttal az egyházi év kezdetét is jelenti. Az advent szó jelentése: eljövetel. A latin „adventus Domini” kifejezésből származik, ami annyit tesz: az Úr eljövetele. Eredete egészen a negyedik századik nyúlik vissza, amikor Gergely pápa négy részben határozta meg az adventi vasárnapok számát.

%2fimg%2fgallery%2f33%2f1479221422-3731-adventRégebben több hagyomány is övezte az adventet, ami a mai napra kikopott a köztudatból. Mára csak kevesen tudják, hogy ekkor több szokás is érvényben volt. Ilyen a szentcsalád-járás, ami arról szólt, hogy a katolikus hívek minden nap más családhoz vittek egy szent családot ábrázoló képet, és ott imákat mondtak. Ez arról a bibliai eseményről emlékezett meg, amikor a gyermeket váró Szűz Mária és Szent József szállást kerestek.

nlcafe-hu_Korábban az is a hagyományok közé tartozott, hogy az emberek böjtöltek, ami alatt tiltották például a zajos mulatságokat, az ünnepélyes házasságkötéseket. Talán az egyik elterjedtebb szokás, ami még a mai napig is fellelhető, az az adventi koszorú, illetve az adventi naptár. Ennek történetét is egyre kevesebben ismerik. A legelső koszorút 1839-ben Johann H. Wichern német lelkész készítette, aki egy felfüggesztett szekérkeréken huszonhárom gyertyát helyezett el, melyek közül minden nap eggyel többet gyújtott meg karácsonyig. Minden gyertya szimbolizál egy fogalmat: az első hitet, a második a reményt, a harmadik az örömöt, míg a negyedik a szeretetet.

Az adventi naptár használata 1900 körül kezdődött. Egy német anyukához köthető, akinek a kisfia, Gerhard, már hetekkel az ünnep előtt türelmetlenül várakozott a karácsonyi ajándékok miatt. Az édesanya ezért egy játékot talált ki: egy kemény papírlapot huszonnégy részre osztott, mindegyik részre rátűzött egy-egy darab csokoládét, majd megengedte, hogy a gyermek minden este megegyen egyet-egyet közülük.

Az adventnek nagyon régi hagyománya van, amit a mai világban egy picit elfelejtettünk. Már nem a hitről, a szeretetről, reményről, örömről szól, hanem arról, hogy kinek, és milyen ajándékot vegyünk. Pedig, ennek nem erről kéne szólnia. Már nem tudjuk, hogy miért készítünk calendario-adviento-zarahomeadventi koszorút, csak tesszük, mert ezt láttuk a szüleinktől, nagyszüleinktől. Az adventi naptárt már nem azért vesszük meg, hogy gyermekeinket ezzel intsük türelemre, míg eljön a karácsony, hanem azért, mert ez szinte már köztelező. És már nem azért számolunk vissza karácsonyig, hogy tényleg békességben, nyugalomban ünnepeljünk, legyünk a családunk körében. Amikor közeledik a karácsony, szinte minden embert megszáll a jót tenni akarás. Ez nem is baj, sőt, kifejezetten pozitív dolog. A probléma ott kezdődik, amikor a naptár átlép a következő évbe, és elfelejtjük a karácsonnyal járó szeretet, adni tudást. Lassanként visszacsöppenünk a megszokott régi kerékvágásba, és újabb egy évre bezárjuk szívünk kapuját.

 

Related posts

Leave a Comment