You are here
1 Ajánló 

Ajánlásunk tárgya: A mentőexpedíció

A mentőexpedíció- Az idei év egyik legjobban várt filmje volt Ridley Scott munkája, és az idős direktor ezúttal nem okozott csalódást.

1A cikk elolvasása előtt leszögezném, hogy még nem olvastam Andy Weir szinte azonnal klasszikussá váló regényét, így értékelésem csak a filmre vonatkozik, és nem megy bele összehasonlításokba.
Először is fontos beszélni már magáról a címválasztásról is, amely ismét iskolapéldája annak, hogy a jó érzésű emberek falnak mennek a forgalmazók döntései miatt. Weir regénye vagyis a „A Marsi” 2011 óta olyan kultuszt vívott ki magának, hogy az azonos című filmet simán a mozikba lehetett volna küldeni ugyanúgy, az átlagos fogyasztó úgyis tudta volna miről van szó. Ám a drága nagyeszű forgalmazók kitalálták, hogy megváltoztatták a közismert címet „Mentőexpedícióra”.  Az ok banális volt, mondván valamennyi Marsot a címében tartalmazó film bukás volt itthon. (Más kérdés, hogy mondjuk enyhe dilettantizmusra utal a Mars szellemét versenyeztetni Scott munkájával.)

A történet annyi, hogy egy Mars expedíció során egy űrhajó legénysége viharba keveredik, és egyik tásuk baleset szenved. Watney asztronauta jeladója megsérül, és a többiek őt halottnak hiszik, és elhagyják a bolygót. Watney egyedül marad egy számára ismeretlen bolygón, ám nem adja fel a harcot a rá váró nehézségekkel szemben.

5Olvasván az internetes fórumokat az alábbi dolgokba kötöttek bele a legtöbben a történet tekintve. Egyrészt a főhős jellemével volt sokaknak problémája, mondván nem létezik, hogy valaki ennyire pozitívan álljon hozzá egy ilyen tragédiához. Nos egyrészt, nyilvánvaló, hogy nem látjuk Watney valamennyi Marson töltött napját, így nyilvánvaló, hogy akadt olyan eset, amikor bizony ő maga is feladta volna  a harcot. (Látunk is egy ilyen jelenetet.) Másrészt ott van benne a benne lévő életösztön, heroizmus, és a tudat, hogy van élelmiszere és 4 év múlva érte fognak jönni nem fogja olyan letargiába ejteni, mint a Számkivetett hősét. És ami a legfontosabb, nem volt ideje elgondolkodni azon, hogy mekkora slamasztikában is van, hiszen életben kellett tartania magát.
A másik sokak által kritizált tény az volt, hogy a NASA mennyit kockázatott egy emberért: Hála az égnek a sztori nem ment át egy általam fokozatosan megvetett Ryan közlegény megmentésébe, de tény, hogy megítélési szempontból óriási bukta lett volna a NASA számára, ha hagynak egy embert meghalni az űrben. (Plusz a mentőcsapat mentalitása is érthető egy bizonyos fokig, hiszen olyan emberekről volt szó, akik évek óta ismerték Watneyt.)

2Első félelmem az volt a filmben, hogy a már említett Ryanhez hasonlóan átcsap patetikusságba és egyfajta amerikai mentalitás előtti tisztességbe. Hála az égnek ez nem történt meg, és mindössze egyetlen jelenetre tudom azt mondani, hogy egy picit nyálas. (Természetesen arra gondolok, amikor az egész világ követi az akció eseményeit. Én is így tennék, de ez már egy annyira  közhelyszerű, hogy már közhely maga az ilyen jelenet megemlítése is.)
Ami az én problémán volt az, hogy az arányokhoz képest a legérdekesebb cselekmény száll, vagyis a „marsi” története közel egyenlőarányban szerepelt a mentőcsapat jeleneteivel, amely létfontosságú a történet szempontjából, csak éppen kissé elnyújtott. (Pláne a beleszuszakolt szerelemi szállal.)
Mint már említettem maga a hős is pozitívan látja a dolgokat, és a film hangulata is kellően pozitív. Nem pusztán arról van szó, hogy nem nyomaszt bennünket, hogy egy szerencsétlen embertársunk millió kilométerre van a Földtől, hanem néhány jelenet bizony kellően viccesre is sikerült. (Ez mindenképpen meglepő egy ilyen műfajt illetően.

3A film zenéjére külön ki kell térnem, hiszen a jól sikerült eredeti soundtrack mellé kaptunk egy csomó klasszikus 70-es évekbeli dalt aláfestőznének. (Ennek megvan az oka a történetben is.) Így aztán láthatjuk ahogy hősünk Marsjárót vezet a „Hot Stuff” című klasszikusra, vagy ahogyan az évtized egyik legcoolabb jelenetében az ABBA „Waterloo” című örökbecsűjére darabokra szed egy űrkapszulát.  (Plusz még egyik kedvenc dalom is elhangzott David Bowie „Starman” című szerzeménye, ráadásul a film egyik legjobb jelenetében.)

Matt Damont nagyon kedvelem, de nem tartom egy klasszis színésznek, ő viszont rám cáfolt mikor  szinte tökéletesen hozott egy olyan színészt próbáló szerepet, mint amilyen Mark Watney karaktere. Damon egyszerre képes megragadni a karakter pozitív életszemléletét, mindezt úgy, hogy szinte pocsék bőrben van szinte a film végéig. Jason Bourne korábbi megformálója kicsit háttérbe is szorít mindenkit, talán csak a  kőkeménynek tűnő parancsnokot alakító Jessica Chastain, valamint a NASA főnököt alakító, (és egy meglepő szerepben is jól teljesítő) Jeff Daniels tud kitörni az árnyékából.
Rajtuk kívül még olyan jó színészek játszanak a filmben, mint Sean Bean (aki ezúttal nem hal meg :D), Chiwetel Ejiofor  vagy Kristen Wiig, ám egyikük sem nyújtott olyan óriási alakítást, amit 5-10 év múlva felemlegetnénk.

4Összességében mindenképpen ajánlható a film moziban való megtekintése (2D-ben néztem), hiszen amellett, hogy egy hihetetlenül látványos sztorit látunk, és tökéletesen szórakozik, azért filmes szempontból is tökéletesen élvezhető alkotás „A Mentőexpedíció”.
Annyit még elmondanék, hogy érdemes várni a DVD és Blue Ray kiadást, hiszen Ridley Scott egy 25-30 perccel hosszabb rendezői változatot kíván kiadni.

10/8,5

Related posts

Leave a Comment