You are here
4 Ajánló Kultúra 

Ajánlásunk tárgya: Aranyélet 1. rész

Az első epizód után nem pusztán abban vagyok biztos, hogy az Aranyélet méltó az HBO képernyőjére, hanem abban is, hogy ez lesz minden idők egyik, ha nem legerősebb magyar sorozata.

121 éves egyetemistaként még vajmi keveset tapasztaltam a világból egy nálam kétszer idősebb valakihez képest, ám már most sejtem mi is az, amire azt mondják, hogy a velünk élő kádárizmus és korruptság. Olyan országban élünk, ahol, ha van egy  ismerőse az embernek, akkor olcsóbban lehet hozzájutni az autóhoz, a lakáshoz vagy éppen könnyebben be lehetet juttatni valamely rokonunkat egy jobb gimnáziumi osztályba. Ezek a kis kapcsolatok bizony meghatározhatják a magyar lakosság bizonyos százalékának életét is, hiszen ahogyan a korruptságot leplező közhely is mondja: „Élni kell valamiből.” A másik probléma, amely szinte minden társadalmi réteget érint az a reprezentálási kényszer: A melós család középosztálybelinek akarja magát feltüntetni, a középosztálybeli az elithez akar tartozni külsőségeiben, a leggazdagabbak pedig mindent megtesznek, hogy vagyonukkal hencegjenek. (Az, hogy ez a vagyon honnan is van, már nem számít.) Az egész „Jobbnak kell mutatnom magam” bele lehet kódolva a magyar néplélekbe. (És ami a legszomorúbb, ez már most elkezdődik.)

2A történet főszereplői Miklósiék pontosan magukon viselik ennek a mentalitásnak minden kellékét. Egy átlag magyar családról beszélünk milliós hiteltartozással, közveszélyes élettel, a családtagok közös jeleneteiből érezni lehet, ahogyan kiüresedtek a kapcsolataik, és rothad el minden körülöttük (a szó átvitt értelmében), ám ők mégis kifelé egy felső tízezerre jellemző életmódot mutatnak. Az nem számít, hogy a beígért Mercedest úgy kellett ellopni a szervizből, tejelni kell egy stromannak, hogy a tartozást ne keljen teljesen kifizetni, vagy éppen a gyereknek 30 ezer Forint kell, hogy megkenje az őt megvágó vizsgaoktatót, hiszen kifelé ők egy átlagnál jobban élő család, és ezt mindenhol demonstrálni kell.  Bár a sztori körülöttük zajlik, valószínűleg, ha a cselekmény mondjuk, a szomszédjaik életét dolgozná fel, akkor is meglátnánk ezeket a kis stikliket. (Maximum nem lenne ennyire extrém az életvitele a többieknek.
Nehéz behatárolni az Aranyélet műfaját, ugyanis mind ahogyan a karakterek jelleme, úgy a stílus is többrétegű. Egyrészt kapunk egy izgalmas krimit, ami a Pilot utolsó perceivel kezd kibontakozni, aztán erősen jelen van a szatirikus humor is, (Jó példa a Hummeres jelenet.), de ha legközelebb akarunk jutni a műfaji meghatározáshoz, akkor ez egy karakterdráma.
A cselekmény szikársága megköveteli az éles karaktereket, és kiváló színészi alakításokat is, és mindkettőből kapunk bőven. A színészgárda erőségéről mindent elmond, hogy a mellékszerepekben is olyan művészeket láthatunk, mint Lőte Attila, Vándor Éva, vagy a későbbiekben feltűnő Seress Zoltán.

3Úgy gondolom, hogy a főszereplő családapát nehéz  megítélni, mivel, mint látjuk egy piti bűnözőről van szó, ám úgy gondolom, hogy Miklósi Attila pusztán áldozat. Thuróczy Szabolcs nagyserűen jól hozza ennek a magát milliomosnak mutató ám valójában átlagos kisember szerepét. (Hála az égnek nem egy olyan maffiózó karaktert látunk, mint amire a Playboy nagyinterjúja következtetni engedett, mert az egy Tony Soprano nyúlás lett volna.)  Egy epizód alapján a legerősebb karakternek Janka tűnik, akiről nem tudok mást mondani, mint egy szivola. Ő az aki belevitte férjét ebbe az egész életformába, pénzéhessége mellett pedig szinte már elviselhetetlen módon telepedett rá lánya életére. (Ónodi Eszter egyébként briliáns ebben  az általa általában játszott szerepektől elütő szerepben.) A család két kamaszgyerekét alakító Döbrösi Laura és Olasz Renátó meggyőzőnek tűnnek az első rész alapján, úgy gondolom, hogy az ő karakterül (Mira és Márk) fog a legtöbbet fejlődni az évad végéig. Az ötödik főszereplő a Hollós névre hallgató gengszterfőnök, akit jelen pillanatban a kedvenc karakteremként is megneveznék: Olyan gengszterfőnököt látunk a személyében, amely a magyar mozgókép történelmében is párját ritkítja. (Anger Zsoltnak pedig igazi jutalomjáték ez az egész szerep.)

Negatívumot nem igazán tudok mondani, talán csak annyit, hogy az autósüldözéses jelenet egy picit hosszabbnak, és amerikanizáltabbnak tűnt számomra a kelleténél. (Bár a készítők elmondása szerint dramaturgiai jelentősége  volt annak, ahogyan bemutatták az említett képsorokat.) De ezen a jeleneten is látszott, hogy profi stáb dolgozik a sorozaton, és a kellő feszültséget, valamint a történetet előrevivő lezárást így is megkaptuk.

4Összességében egy nagyon nagy élmény volt végignézni a pilot epizódot, és szurkolok, hogy a széria további részei is hasonló minőséget képviseljenek. Közérdekű információként megjegyezném, hogy a nyitóepizód elérhető ingyenesen az HBO GO oldalán, aki pedig rendelkezik a szolgáltatással, az már az első négy epizódot is végigizgulhatja.

Az első rész értékelése: 8,5 pont a 10-ből.

Related posts

Leave a Comment