You are here
bob4 Film 

Ajánlásunk tárgya: Bob Roberts

Tim Robbins 1992-es áldokumentumfilmje nem tartozik a színész/rendező legismertebb munkái közé, pedig egy briliáns darabról beszélhetünk a Bob Roberts esetében.

Original Cinema Quad Poster - Movie Film Posters
Original Cinema Quad Poster – Movie Film Posters

Robbins az egyik legismertebb demokratapártot támogató színész az Egyesült Államokban, aki mikor teheti, bírálja a republikánusok tevékenységét. Ebben a filmben pontosan a róla kialakult képnek az ellentétét testesíti meg Bob Roberts képében. Roberts egy countryénekes, aki indul Pennsylvania állam szenátori pozíciójáért. A politikus útját követhetjük végig a kampány finisétől a választásokig.
A film erőssége nem a történetben gyökeredzik, mivel „mindössze” egy olyan dokumentumfilmet látunk (Amely persze nem valós.), amelyet bármelyik politikusról leforgatnak a való életben is. A Bob Roberts legnagyobb erénye az a maró társadalomkritika, amivel rendelkezik. A főszereplő figurája is már egy abbaszúrd jelenség, hiszem bár Bob Dylanhez és a 60-as évek nagyjaihoz megteremtett magának egy lázadó küllemet, dalszövegeivel ellene megy az egész évtized tanításainak. Dalszövegei leginkább a pénzről, a gazdagságról, énekel, amelyeket amerikai értékeknek tekint. Jelleme egyértelműen torzult (Egy pszichopatáról van szó.), ám már-már karikatúraszerűen van ábrázolva, mivel ennyire konzervatív politikusnak esélye sem lennem megnyernie a választásokat egyetlen országban sem. (Legalábbis remélem.) Arról dalol, hogy az arabok nem emberek, hogy a füveseket fel kell akasztani, vagy, hogy a nyomornegyedekben lusták az emberek, a republikánus szavazók pedig kétségtelenül támogatják. elépzeléseit

Sokak szerint ez a karakter egy előszele George W. Bushnak, ám szerintem még Obama elődje sem volt ennyire szélsőséges, mint főszereplőnk. (Hozzáteszem, ha keresztezzük az ifjabbik Busht valamint Ted Nugent énekes/politikai aktivista jellemét, akkor már megkaptuk Bob Roberts mását.)bob2
Robbins kritikával illeti az átlagos választópolgárokat is, mivel bemutatja, hogy a nép akár egy hazafias rigmusra, vagy akár a „Büszkeség” szlogenre is Roberts mellé áll.
A történet az 1990-es évek elején játszódik, a Sivatagi vihar idején, amelyben fontos volt, hogy hogyan is reagálja le az amerikai nép a helyzetet.

A film ugyan nem kérdéses, hogy demokrata propagandaként is értelmezhető, de azért nem csupán a republikánusokat kritizálja, hanem egységesen kritizálja az amerikai politikai rendszert, illetve a választók jellemét. (1-2 jelenetben a demokraták is megkapják, persze fele annyira sem keményem, mint a republikánusok.) A „Bob Roberts” egy szellemi párbajnak is tekinthető, hiszen fontos szerepet kap a történetben egy újságíró, aki mindenáron le akarta buktatni Robertset, így az ő valamint a politikus közötti macska-egér játék is fontos szerepet kap.
A társadalomkritika számomra ott jön át leginkább, mikor a film vége felé, merényletet követnek el Roberts ellen, és éppen a választás napján jön ki az „Élni akarok” című dala. Jól látható, hogy mindez propaganda, ám a republikánus szavazók a látnokot látják a politikusban, aki meg jósolta, hogy valamelyik kisebbségi majd megpróbálja őt megölni.

bob3Olyan színészeket láthatunk kisebb szerepekben, mint John Cusack, Jack Black Pamela Reed, a Twin Peaks című sorozatból ismert Ray Wise vagy az Oscar díjas Helen Hunt és Susan Sarandon. (Utóbbi ekkoriban Tim Robbins felesége volt.) Ezek a színészek kevés szerepet kapnak, ám feltűnésükkel nyilvánvalóan politikai elkötelezettségüket is igyekeztek hangsúlyozni. Fontos szerepe van a történetben a Bugs Raplin nevű újságírót alakító Giancarlo Espositónak, aki a Bobot leleplezni próbáló újságírót alakítja. A republikánus párt kampányfőnökét Alan Rickman alakította, és a brit színészkirály, egyszerűen tökéletes munkát végzett a szerepében. (Egyszerre személyesített meg egy gengsztert, valamint egy már-már Tartuffe-i képmutatással rendelkező figurát.)
A Bob Roberts egyértelműen Tim Robbins alkotói filmje, amellett, hogy ő testesítette meg a főszereplőt, ő írta a forgatókönyvet, ő volt a rendező is, valamint testvérével egyetemben ő szerezte a filmben elhangzó dalokat, amelyeknek a szövegét is ő írta. Bár láttunk tőle jobb alakítást is (Titokzatos folyó), valamint jobb rendezői munkát is (Ments meg uram!), elmondhatjuk, hogy mindegyik fronton nagyszerűen megállta a helyét. bob4

A Bob Roberts egy kiváló szatíra, amelyet méltánytalanul kevesen ismernek, holott remek támpontot nyújt az amerikai politikai viszonyok megismeréséhez, és mindemellett nagyszerű szórakozást nyújt a nézőjének.
10/9

Related posts

Leave a Comment