You are here
2 Ajánló Film Kultúra 

Ajánlásunk tárgya: Joy

David O. Russel meglehetősen egyedi figurája a Hollywood-i filmgyártásnak. Az Oscar díjra jelölt direktornak olyan sajátos hangvételű mozikat köszönhettünk idáig, mint a 2004-es Multik haza, a kiváló ökölvívó Mickey Ward életét bemutató „A harcos”, vagy a Jennifer Lawrence számára Oscar díjat hozó Napos oldal. Legutóbbi filmje, a Joy ugyan elmarad az előbb említett filmektől, mégis úgy gondolom, hogy érdemes végignézni a tavaly szilveszterkor mozikba kerülő alkotást is.

Az igaz történet bemutató film cselekménye egy egyedülálló édesanyáról szól, aki megpróbálja beindítani saját üzleti vállalkozását, miután feltalál egy újfajta felmosót.

1A fenti a pár sorból is érzékelhető, hogy a Joy nem a története miatt kerül ajánlásra, hiszen valljuk be ez egy egyszerű karriertörténet, amely a maga nemében teljesen kiszámítható is. Nyilvánvaló, hogy az elsőre unalmasnak ható történet, valamint a tény, hogy egy világszerte kevéssé ismert ember életútját követhetjük végig. A Harcoshoz hasonlóan, ezúttal is egy életrajzi filmmel van dolgunk, amely ugyanakkor többet próbál elmondani, mint amit elsőre gondolnánk az alap sztoriról, ráadásul a cselekmény bármennyire is drámai és életszagú, mégis humorosnak számít a maga módján. Ha be kellene sorolni a filmet, akkor azért mégiscsak inkább drámának minősíteném. (Bár a főszereplőnő ugye pont vígjáték kategóriában került díjazásra a Golden Globe átadón.)

3A film, (Joy karriertörténetén kívül) leginkább a családról, mint egységről szól igazán. Russel már a korábbi filmjeiben is pedzegette, hogy a magasabb célra törő emberek számára nem mindig lehet áldás, ha nem tudnak függetlenedni a családjuktól, és ez most sincsen másként. A főhősnő, az elmebeteg , szappanoperák világában élő édesanyja miatt nem tudott egyetemre menni, férjétől hiába vált el, nem tud szabadulni, nővére ahol tudja, hátráltatja, ráadásul idegbeteg édesapja is mindenkivel összeveszett már a környezetében. A rendező ugyanakkor megmutatja azt is, hogy bármennyire is hátráltató tényezőkről beszélünk ezen személyek esetében, mégis fontos szerepet játszik a família Joy életében. Nagymamája az egyetlen, aki gyermekkorától fogva bíztatja arra, hogy továbblépjen, nagyobbik gyermeke tartja benne a lelket, az apja szerzi meg neki a vállalkozás alapjához szükséges pénzt, és férje bármennyire is egy léhűtő alak, a legjobb barátjává, és bizalmasává válik. Ezek a közös jelenetek mindenképpen a film líraiabb részét képezik, valamint következtetni engednek a rendező hozzáállására is család intézményével kapcsolatban. A másik váza a cselekménynek szintén nem sikerült rosszul, ám a vállalkozásindítás nehézségeit bemutató jelenetek kevésbé emlékezetesek.

4A színészi játékot is dicsérni kel la filmben, Bradley Cooper éppen David O. Russelnél bizonyította be először, hogy mennyire kiváló színész, és bár itt jóval kisebb, és színészileg kevésbé nagy kihívást jelentő szerepet játszik, mégis erőspontját képezi a filmnek, mint Joy üzlettársa. Robert De Niro az évek folyamán számtalan nevéhez méltó szerepet vállalat el, ebben a filmben azonban megint bebizonyította, hogy még ha ízlése hagy is kívánni valót maga után, a tehetségével semmi probléma sincs. Jennifer Lawrence azonban mindenkit lejátszott ebben a filmben: Hollywood ünnepelt színésznője itt bizonyította be először, hogy színészileg is képes elvinni egyedül egy filmet, és, hogy 25 évesen elérte azt a kort, amikor már gyakorlatilag köréje írhatnak egy komplett filmet. (Nem véletlen, hogy GG díjat, és Oscar jelölést hozott neki ez a szerep.) Ha van ok, ami miatt ezt a filmet egyszer meg kell nézni, akkor az bizony az ő alakítása.

Szórakoztató, igényes filmről beszélünk a Joy esetében, amelyet csak ajánlani tudok.

Related posts

Leave a Comment