You are here
4 Ajánló Film Kultúra 

Ajánlásunk tárgya: X akták 10. évad

A 90-es évek kultikus sorozata 6 epizódra tért vissza idén télen, és ha nem is mondható egyértelmű sikernek a visszatérés, azért örömteli volt újra látni Mulder és Scully ügynök kalandjait.
1Kétségtelen, hogy a 90-es éveket két sorozat határozta meg leginkább, a Simpson család és az X akták. (Nem véletlen, hogy még közös epizódja is van a két egymástól egyébként teljesen eltérő szériának.) Amíg azonban Homer és családja kalandjain a mai napig jót derülhetnek a magamfajta örök gyerekek, addig az X akták több, mint 200 rész után 2002-ben véget ért. A sorozat hatások szempontjából is megkerülhetetlen: Állítom, hogy a premierepizód óta jóval többen kezdtek el hinni a paranormális jelenségekben és az UFO-kban, valamint, hogy a sorozat (eredetileg) utolsó epizódjában található 2012. december 21-es dátum sem lenne fele annyira sem kultikus, ha nincs az X akták. 13 év, és egy elbaltázott mozifilm után a rajongók végre megkapták azt, amire vágytak, vagyis végre folytatódott a sorozat.

2Mivel ugyebár a sorozat 9. évadának végén feltárt igazság nem következett be, így a készítők kicsit megváltoztatták az alaptörténetet. (Értsd, az igazságért felelős személy megváltoztatta a terveit.) Az új évad első és utolsó része összekapcsolódik, ezek tartoznak az úgynevezett “mitológia” vonalhoz (Vagyis ezek foglalkoznak az UFO-kal, és egyéb világ összeesküvésekkel.), míg a maradék 4 epizód különálló történeteket boncolgat.

3Az első rész felütése remekül sikerült, és nem is igazán értem, hogy egyeseket miért is zavart, hogy változtattak az alapkoncepción, mikor ezt már annyiszor megtették az első 9 évad során. Ez a kvázi dupla epizód az évad messze legkiemelkedőbb pillanatait tartalmazza, nagyszerűen visszaadva az X akták feelinget, és méltón folytatván a nagy elődöt. A második rész leginkább néhány klasszikus epizód összegyúrásából keletkezett, de éppen ettől lett olyan szórakoztató. A “Gyíkember” című epizódban egyértelműen önmaga paródiájává vállt a sorozat, ám ez a 45 perc a maga “szenzációs groteszkségében” kiemelkedett, nemcsak az évadból, hanem az X akták történelméből is. A negyedik és az ötödik epizód minőségileg sajnos kicsit kilóg lefelé, mert az egyikben hiába hoznak vissza néhány pillanatra egy klasszikus gonoszt, a másikban pedig megkaptuk az évad egyik legnevettetőbb pillanatát, sajnos mindkét epizód a felétől unalmassá vált.

4David Duchovny a Kaliforgia befejezése és az Aquarius kezdete között, kissé meghízva és megöregedve ugrott be eljátszani élete szerepét, és hát nem is kellett csalódnunk minden idők egyik legjobb TV-s színészében. Ugyanez az állítás igaz Gillian Andersonra is , akinek a játékán azonban sajnos csorbít, hogy olyan szinten van szétplasztikázva az arca, hogy az minikára kevéssé alkalmas.  A két főszereplőn kívül még kisebb-nagyobb szerepekre visszatér a Skinner igazgató helyettest alakító Mitch Pileggi, a 8.-9. évadban szereplő Monica Reyes ügynököt játszó Annabeth Gish, valamint (SPOILER!) az ikonikus gonosszá avanzsáló cigarettás ember vagyis William B Davies. Továbbá egy zseniális drogtrip során láthatjuk Mulder régi haverjait, vagyis Magányos harcosokat is.
Fontos még két új karakterről beszélnünk:Két fiatal FBI ügynök karaktere is erősíti a sorozat egyes epizódjainak paródia jellegét, hiszen Miller (Robbie Ammel) és Einstein ügynök (Lauren Ambrose) egy az egyben Mulder és Scully 20 évvel ezelőtti jellemvonásaival rendelkezik. Rajtuk kívül, még fontos szerepet kap az új évadban egy Ted “O Mailley” nevű  műsorvezető (Őt a Tedben látott Joel McHale játssza), aki Mulderék szövetségese lesz.

A szezonzáró utolsó jelenete nyitva hagyja a folytatás lehetőségét, és remélhetőleg 2017-ben ténylegesen elkészül a 11. évad is. Az új X akták egyébként egyértelműen a sorozatot ismerő közönségnek szól, aki most ismerkedik ezzel az egész világgal, az előtte inkább nézze meg a fontosabb epizódokat, vagy legalább az első mozifilmet.

10/8

Related posts

Leave a Comment