You are here
1 Egyéb Kultúra 

Ajánló: Aranyélet 2. évad

1Jelen sorok írója, szinte minden magyarországi platformhoz hasonlóan nem győzte dicsérni az HBO, magyar sorozatát az Aranyéletet. A sorozat sikere nem is volt véletlen: Az Aranyélet talán elsőként mutatott rá a magyar filmek/sorozatok közül, a hazánkat átszövő korrupcióra, piti csalásokra, és egyéb simlisségekre. Továbbá látszott a sorozaton a beleinvesztált idő, és pénzmennyiség, valamint, hogy számtalan tehetséges ember dolgozott azért, hogy mi nézők végre minőségi szórakoztatást kapjunk, “magyar sorozat” címén. A lassan kultikus státusznak örvendő széria egy év után folytatódott. A cikk Spoilereket is tartalmaz, így aki még nem látta a sorozatot az a cikk elolvasása előtt nézze meg a sorozat epizódjait. Érdemes. 🙂

5Egy év telt el azóta, hogy a Miklósi család udvara elé begurult egy rendőrautó, hogy a család valamelyik bűnt elkövető tagját elszállítsa. A szezonnyitóban kiderült, hogy a tényleg csak vétséget elkövető kamaszlány Mira került a vádlottak padjára a sikkasztást vagy éppen emberölést elkövető családtagjai helyett. A család megszakította minden kapcsolatát a gengszter Hollóssal, és elköltözött a Rózsadombról, hogy a perköltséget, valamint az ügy jóvátételi díját ki tudják fizetni. Attila biztonsági őrként vezekel korábbi bűneiért, Janka MLM ügynök lett, a középiskolából kicsapott Márk valami csoda folytán egyetemre jár, a zaklatott Mira pedig próbálja letenni az érettségit.  A sztoriba itt kapcsolódik be Gál Feri, Attiláék régi barátja, akinek szándékaira csak a későbbiekben derül fény, valamint kiderül, hogy Hollós sem tűnt el nyomtalanul egyesek életéből.

3A sorozat zsenialitása abban rejlik, hogy már az évad első epizódja sem mutat túl idillikus képet a család helyzetéről, és a helyzet epizódról-epizódra egyre rosszabb lesz. A első részben még csak ott tartunk, hogy Mirát, a szerelme juttatja börtönbe (rendőri nyomásra), valamint, hogy fény derül Attila tettére is, ám ezek után jön csak az igazi tragédiák sora A második részre már széthullik a család, hogy aztán a fekete báránynak számító Márk előbb sikkasztási, később zsarolási, legvégül pedig gyilkossági ügybe keveredjen, hogy Hollós elveszítse a komplett vagyonát, Mira bosszút esküdjön szerelme halála miatt, szinte az egész családja ellen, Janka  egy emberölés után eljusson oda, hogy kezd megőrülni, Attila pedig rájön, hogy terve amely szerint tisztességesen fog élni hamvába holt kísérlet. Ha az első évad ajánlójában anno pokoljárást emlegetem, akkor most kijelenthetem, hogy a Miklósi család immáron a hetedik bugyorban van..

2A széria újítása volt a flashback jelenetek behozatala, amelyben megismerhetjük a karakterek fiatal énjét, a 90-es évekbeli bandázásoktól kezdve egészen Márk megszületéséig. Az évad nagy kérdését is, vagyis, hogy Gál Feri miért akar bosszút állni Attilán és Hollóson is ezen jelenetekből tudjuk meg. Az ominózus jelenet a 4. részben van, és nemcsak, hogy megkavarta az állóvizet (Az első három rész történései valahol kiszámíthatóak is voltak.), hanem több karaktert is új színben tüntetett fel a néző szemében. A visszatekintő jelenetek amellett, hogy a karakterek egymáshoz fűződő viszonyáról jobb képet kapjuk, arra is jók voltak, hogy az első évad hangvételét is felelevenítsék. (A retrofaktor mellett.)

6Mert, bizony a sorozat átment egy paradigmaváltáson: Ugyan néhány apróság jegyében még mindig megvoltak az “Aranyéletizmusoknak” nevezett ügyeskedéseket bemutató jelenetsorok, ám ezek száma jócskán leredukálódott. Sokkal több lett inkább az igazi “nagypályások” körében tapasztalható vétségek bemutatása, mint az apró kis ügyeskedéseket ábrázoló jelenet. A sorozat immáron végérvényesen felvett egy krimi/dráma vonalat amely azonban így is minőségi időtöltést garantál annak, aki elkezdi a sorozatot. Az ötödik epizódban pedig láthattuk minden idők legemlékezetesebb magyar akciójelenetét: Semmi kisstílűség semmi amatörizmus még csak tapasztalható sem volt a látottakon, annyira profin, és hitelesen lett elkészítve. (Még ha az Aranykéz utcai merénylet óta nem is volt ilyen volumenü leszámolás hazánkban.) Az említett 6,5 perc olyan klasszikusokkal kelhetne versenyre, mint a Szemtől szemben című film rablási jelenete, amely komplett etalonnak számít ezen a téren.

A karakterek, és a nézők velük való viszonyulása egy komplett pályát járt be 1 év alatt. Tavaly még Mirára lehetett azt mondani, hogy ő az abszolút azonosulható, (szinte) ártatlan karakter, mára viszont valóságos közellenséggé vált a rajongók szemében. Az egykori szende stréber kislányból egy kvázi zsaroló vált, aki éppen kezd Janka méltó utódjává válni. Más kérdés azonban, hogy karakterével komplett részeken keresztül nem kezdtek semmit az alkotók, és az őt játszó Döbrösi Laura bármennyire is jól alakít ezekben a részekben is, néha nem is igazán tudott mit kezdeni az olykor papírvékony szerepével.
Janka egy pénzéhes dögnek tűnt az évad elején, ám két a múltjában keresendő drámai jelenete miatt 4nagyon is azonosulhatóvá tették, hogy aztán őt is meggyűlölje a rajongók többsége. Az évad végére azért kiderült, hogy nem csak a pénz, hanem sokkal inkább a hatalom az ami számára sokat jelent, valamint, hogy a gyerekeit (különösen Márkot) anyatigris módjára képes védeni. Attila még mindig egy azonosulható valaki,aki példamutató szeretettel viszonyul a gyermekeihez. Két húzással az ő karakterét is sikerült úgy árnyalni, hogy az ember már ne hősként tekintsem rá, sőt lebontsuk a róla kialakított képünket. Aki azonban a Miklósi családból vitte a prímet az nem kérdés, hogy Márk. Ő gyakorlatilag tudtára adta cselekedeteivel, hogy bizony őt már nem lehet megmenteni: Hiába lesz szemtanúja több gyilkosságnak, haverja halálának, vagy lő főbe valakit, egy Q7-es sebességével száguld a pokolba vezető úton. Ha azt a karaktert keresem akiben a legtöbb potenciál van akkor, az nyilván ő. (Plusz ha tovább szerepeltetik akkor Gál Feri, lánya Bianka.)Szót kell még ejteni Gál Feriről, akinek sajnos nem hoztak ki mindent a forgatókönyvírók a karakteréből, néhány pillanat erejéig azonban megvillan, hogy egy komplett őrültről van szó, aki egyszerre veszélyes és szánni való is a bosszúszomja miatt. . (Bár ez leginkább az őt megformáló Végh Zsolt érdeme.)

9A sorozat ikónikus karakterévé azonban Hollós Endre vált az előző 8 rész során. “Endre bá” immáron cselekvő főszereplővé lépett elő, és ez a készítők legnagyobb húzása volt. Anger Zsolt fantasztikus játékának köszönhetően a gengszterfőnök a leginkább azonosulható karakterré vált. Hollós amellett, hogy közönség kedvencévé vált gyakorlatilag egy mém lett akivel a sorozatot azonosítják. És ez volt a forgatókönyvírók legnagyobb húzása is: Mindenki várta, ahogy ő bosszút áll, felsejlett előttünk, hogy hogyan is fog záródni az évad mikor is Hollóst mondjuk ki: Orvul meggyilkolják. Túlélt egy lövöldözést, kijött egy olyan börtönből ahol láttuk, hogy Gál emberei képesek gyilkolni is, erre hátat fordított Jankának, és bumm. Imádtam a karaktert, mégis azt tudom mondani, hogy zseniális húzás volt mindez: Egyrészt logikus volt, kellett húzni valami váratlant, és ami a lényeg a rajongóknak is a tudtára lett adva, hogy a sorozat nem mindig fogja az ő kényüket-kedvüket követni.

Színészi alakítások frontján a helyzet bizony változatlan a sorozatot tekintve. Thuróczy Szabolcs amellett, hogy a vérbeli kisembert tökéletesen formálja meg, az utolsó rész csavarjának hála többrétegűvé váló karaktere további aspektusait is tökéletesen képes hozni. Ónodi Eszter továbbra is bravúrosan hozza Janka karakterét, az évad legerősebb drámai pontja is hozzá köthető. Olasz Renátó továbbra is a fiatal színészgeneráció jeles képviselőjének minősül, játékán látszik, hogy élvezi Márk minden egyes megmozdulását. Döbrösi Laura játékát viszont az első évadban erősebbnek éreztem, ezt leginkább a már említett hozzá kapcsolódó gyengébb történetszál miatt mondanám, a sorozat végére mindenesetre 10elhittem a jellemfejlődését. Anger Zsolt amellett, hogy páratlan karaktert formált meg, játékával is erősítette Hollós legendáriumát, és számomra nem kérdés, hogy a készítők majd néhány jelenet erejéig vissza is fogják hozni a karaktert a harmadik évadra. Végh Zsoltra immáron nemcsak az “Ú[email protected]” Isteneként tekinthetünk, hanem mind Gál Ferire is, hiszen egy kvázi sablonkaraktert tudott megtölteni élettel. A karakterek fiatal énjei közül ifjabb Vidnyánszky Attila (Attila ) és Kovács Tamás (Endre) viszik a prímet, mindketten végig méltóak a Thuróczy-Anger pároshoz. Waskovics Andrea (Janka) és Fehér László (Gál Feri) nem kapnak annyi szerepet, mint kollégáik, de az ő alakításukra sem lehet egy rossz szavunk sem. Az Aranyélet ismét kiváló színészeknek adott lehetőséget, a második évadban olyan színművészeket láthattunk kisebb-nagyobb szerepekben, mint Rajkai Zoltán, Seress Zoltán, Trill Zsolt, Fekete Lovas Zsolt, Nagypál Gábor, vagy éppen Danis Lídia.

Zenei fronton továbbra is kiváló a sorozat: A visszatekintések során hallhatunk R-Got (A készítők egy komplett koncertjelenetet forgattak a kulcsjelenetben elhangzó “Ballag a katonához “)Pál utcai fiúkat, Ossiant, Bonanza Banzait, valamint Neuroticot is. Zeneileg az évad két fénypontja az első részben eljátszott “Darabokra törted a szívem váltás, valamint az utolsó rész montázsában bevágott Menyország Tourist volt számomra.

A sorozat harmadik évada jelenleg fejlesztési státuszban van, és ha zöld utat kap az HBO-tól, akkor 2018-ban lesz látható a képernyőkön.

 

Related posts

Leave a Comment