You are here
15492527_1027195307425732_3978097585704748074_n Egyéb 

Alakuljon környezetvédelmi bizottság Ajkán, ne hulljon a hamu.

Ravasz Tibor a Fidesz-KDNP képviselőcsoportjának frakcióvezetője tartott sajtótájékoztatót tegnap Ajkán.

A frakcióvezető elmondta, Környezetvédelmi és Egészségügyi bizottság visszaállítását javasolja Ajkán a Fidesz-KDNP képviselőcsoportja. Az ajkai Infó-TV szerkesztőségében megtartott sajtótájékoztatón beszámolt arról, hogy a város távfűtését biztosító biomassza erőmű által kibocsátott környezetterhelés kérdése, valamint a városban működő egyéb ipari tevékenységet végző nagy vállalatok és a lakosság egyedi fűtési megoldásainak káros anyag kibocsátása együttesen terhelik jelentősen az ajkaiak egészségét.

Ezt a kérdést nem lehet másként kezelni, csak egy szakmai, önkormányzati bizottság létrehozásával és az általa kidolgozott környezetvédelmi koncepcióval. El kell készíteni Ajka város környezetszennyezési térképét és egy új a környezet és lakosság egészségét ténylegesen szem előtt tartó szakbizottság felügyelete mellett hosszú távú megoldásokat kell kidolgozni a város közepén működő buszpályaudvar, az erőmű hamu kibocsátása valamint egyéb ipari és lakossági környezetszennyező tevékenységek drasztikus csökkentésére, esetleges megszüntetésére.

Ravasz Tibor a FIDESZ-KDNP ajkai frakciójának vezetője a Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkárára V. Németh Zsoltra hivatkozva elmondta, hogy az ipar a korábbinál jóval kisebb mértékben járul hozzá a levegő szennyezettségéhez, mint akár 30 évvel korábban tette azt. Ezzel ellentétben a vártnál jelentősebb mértékben, kirívó esetekben akár 70 százalékban is a lakossági fűtés, a gépkocsik és a buszok kipufogó gáza és az illegális lakossági hulladékégetés lehet a levegő szennyezettségéért a felelős a városokban, így Ajkán is.

Ezen arányok ajkai változásában szerepe lehet természetesen annak is, hogy az elmúlt 15 évben a gázról sokan áttértek a szilárd tüzelőanyagokra, például a fára, miközben az ipar a szigorodó előírások miatt ezzel ellentétben környezet barátabb lett, elmondható, hogy az ipari környezetszennyezés mértéke általánosságban Ajkán is jelentősen csökkent. Például az ajkai erőmű környezetterhelési mutatói 1984-hez képest erőteljesen javultak bár ettől még a hamu sajnos hullik. A kibocsátási értékek a kén-dioxid esetében 99 %-al, a nitrogén-dioxid 84,41 %-al, míg a szálló por 99,87 %-al csökkent 1984-hez képest.

Sokan nem is gondolnak abba bele, hogy a környezetünkben található éghető anyagok – például a bontásból származó festett fa ablakkeretek, a ragasztókkal átitatott forgácslapok vagy a műanyag tasakok, zacskók – tele vannak szennyező, akár rákkeltő anyagokkal – is, amelyek elégetésekor a néhány méter magas lakossági kéményekből azonnal az alsóbb ránk és gyermekeinkre jobban hatással lévő légrétegekbe kerülnek ezek a mérgek. Egyébként A Fűts okosan! elnevezésű kormányzati kampány erre is igyekszik  felhívni a figyelmet.

Ravasz Tibor elmondása alapján  Ajkán. ahol biomassza tüzeléses erőmű dolgozik a távfűtéshez használt gőz előállításán – ennél árnyaltabb a kép. Joggal borzolta a kedélyeket 2016 tavaszától az a jelenség, hogy az ajkai hőerőmű kéményeiből időnként fekete színű hamu hullott a település lakóira. Sajnos az esetek szakszerű kivizsgálása, többek között egy hatékony az ipari tevékenységükkel a környezetbe terhelő anyagokat kibocsátókkal is együtt működni tudó környezetvédelmi bizottság hiányában elmaradt. Jómagam is igyekeztem képviselő társaimmal együtt utána járni a kérdésnek, bár nem szaladtunk egyből a rendőrségre és a bíróságra. Hangsúlyozom, hogy nem a mérési eredmények megbízhatatlansága, vagy a hamukibocsátó együttműködésének hiánya, hanem a korrekt és a problémát megoldani akaró önkormányzati magatartás hiánya vezetett oda, hogy ma a város egyik legnagyobb adófizetője és a város vezetője Schwartz Béla milliárdos értékű perben vannak egymással, veszélyeztetve közvetlenül kb. 400 család közvetetten pedig 1000-1500 család megélhetését és kb. 27.500 ajkai egészségét is, mert ettől a pertől még a hamu marad. Pontosabban csak voltak perben, mert az elmúlt hónapban a Győri Ítélőtábla elutasította a város keresetét, megalapozattság hiányában, így a pert a város elvesztette, a perköltséget fizethetjük mi adófizetők, amely 1,2 millió Ft. veszteséget okoz a városnak, nem is beszélve arról, hogy a hamu pedig továbbra is marad a nyakunkban. Hogy ez ne így legyen, ne kelljen egy végeláthatatlan kibocsátási határértékeket módosítani kívánó, eleve halálra ítélt, évekig eltartó jogszabály módosítási procedúrát a nyakunkba venni – bár az ajkai JOBBIK a problémát így oldaná meg – dolgozzunk ki inkább egy közös környezetvédelmi alapelveken működő demokratikus megoldást.

Ismerjük el, hogy nem csak a Bakonyi Erőmű Zrt. a felelős az ajkai lég és környezetszennyezésért, hanem a városban működő összes ipari cégnek és a városi tömeg és lakossági közlekedésnek valamint a lakosság fűtési megoldásainak is szerepe van benne. Ezzel szemben igenis várjuk el a környezet terhelő cégektől és magunktól is, hogy csökkentsük a környezet terhelési kibocsátásainkat, csökkentsük ökológiai lábnyomunkat.

Természetesen ehhez megalapozott szakmai együttműködésre, politikai konszenzusra van szükség, ezt javaslom a város szocialista vezetőinek. Természetesen ez csak akkor működhet, ha a város nem akarja lemészárolni minden áron akár diszkriminatív adóztatással is – amihez semmi köze nincs a környezet terhelés kérdéséhez – a távhő termelőjét és nem akarja a FIDESZ-KDNP képviselő csoportját úgy beállítani, hogy a jobb oldali politikusok a környezet terhelők pártján állnának. Tudjuk, hogy ennek az ellenkezője az igaz, még az Ajkai Szó Online kiadása is megírta, hogy a városi képviselők egyöntetűen az erőművel szembeni fellépés mellett szavaztak, ebben az alapkérdésben, egyetértettek abban, hogy ne hulljon a hamu a lakosság nyakába.

Az elhangzottakra tekintettel javaslatot tettem tegnap a FIDESZ-KDNP ajkai képviselőinek, hogy dolgozzuk ki a Környezetvédelmi és Egészségügyi Bizottság működési alapelveit, a jövőben létrehozandó bizottság megalakítására tegyünk szakmai és személyi javaslatokat a város vezetőjének.

Bízva abban, hogy ebben a kérdésben egy oldalon állunk mihamarabb állítsuk fel a bizottságot és dolgozzuk ki Ajka Város Környezetvédelmi és Egészség megőrzési programját.

Meg vagyok róla győződve, hogy egy ilyen bizottság munkájában a nagy ipari cégek képviselői is –akár külső szakértő tagként – szívesen részt vesznek és öntenek tiszta vizet a város környezetszennyezési poharába velünk együttműködve.

Related posts

Leave a Comment