You are here
álom Interjú 

Álom, lélektöredék, spiritualitás

álom

Alkotásaiban visszatérő motívumok a totemállatok és a fák, de emellett még rengeteg természeti kép megjelenik, amit felhasznál művei elkészítésében. Saját magát elképzelve vágtató szarvasként vagy lóként ábrázolná. Vörös Eszter Annával beszélgettem alkotói világáról.

Számodra milyen az ideális környezet az alkotáshoz?
Szinte mindig itthon, egyedül alkottam eddig, az étkezőasztalunkat alakítottam át munkaasztallá. De részt vettem közös alkotáson Aszódon idén nyáron, egy közös alkotóműhely keretein belül, és ott sem volt probléma, bár valahogy úgy érzem, az alkotás magányos tevékenység, valami jó aláfestő zenével ami ellazít. 🙂

Hogyan tudnád jellemezni a saját munkásságodat három szóban?
Álom, lélektöredék, spiritualitás.

álom

Melyek azok a visszatérő elemek, amelyek megjelennek az alkotásaidban és miért?
Többnyire természeti motívumok, például totemállatok (szarvas, ló, farkas, nyúl) és fák (fenyők és lombhullatók egyaránt, de főleg fenyők). Sokszor előfordulnak indák, apró fények, pl villanykörték, fényfüzérek… Nem tudnám megmagyarázni, hogy miért. Lehet, hogy tudatalatti okai vannak. A lovat talán az indokolja, hogy sok időt töltök lovak között, a nyulat pedig, hogy mi magunk is nyúlgazdik vagyunk. A fények, égősorok pedig mindig is vonzottak, sajátos hangulatot adnak. A fa átjáró egyik világból a másikba az ősi mondák szerint is, valamint a szarvas és a ló is ilyen állatok, akik mutatják az utat egy másik világba.

  álom

Pár héttel ezelőtt készítettem egy interjút, amiben szintén megjelent a szarvasagancs motívuma és emellett sorozatokban is feltűnt. Számodra mit jelent? Mit hordoz magában?
Nem tudnám megmagyarázni, hogy miért pont a szarvas, de talán ennek az állatnak van a legkiterjedtebb szerepe a mitológiában. Elég, ha csak a magyar mondakörre gondolunk és a Csodaszarvas legendájára. A szarvas mágikus tulajdonságokkal felruházott lényként jelenik meg, aki tudja a világok közti utat és vezet egyik helyről a másikra. Talán ezért is van, hogy a szarvas sokszor őrzőként jelenik meg nálam, vagy levelekkel, vagy fényekkel az agancsain.

Olvastam egy interjúban, hogy szereted az emberi érzéseket állati karakterekben megörökíteni, ha saját magad kellene bele álmodnod a papírba akkor milyen állatként jelennél meg?
Vagy valamilyen szabadon vágtató állat (ló vagy szarvas), vagy madár lennék. Álmaimban is sokszor visszatérő motívum a repülés képessége egyébként és vonz a szabadság, az, hogy világot lássak, a bezártságtól irtózom.

álom

Mennyivel másabb szerinted egy mai művész helyzete, mint például 100 évvel ezelőtt?
Nagyon más. Manapság a technológiának köszönhetően új távlatok nyíltak. Én magam is főleg az internetnek köszönhetem, hogy ennyien ismerik a műveimet, és hogy ennyi megkeresést kaptam idáig. Sokkal hatékonyabban lehet hirdetni, több emberhez jutnak el a képek, akár a bolygó másik felére is. Szerintem ez csoda, hogy van, hogy egy más földrészről írnak nekem a képeimhez és több ezer kilométerről társalgunk egymással. Emiatt remélem azt is, hogy egy nap személyesen is eljutok a képeimmel ezekre a helyekre.

A napszakok közül melyik áll hozzád a legközelebb?
A képeimen az éjszakát szeretem megjeleníteni a csillagokkal, univerzummal, teliholddal. A valóságban is sokáig vagyok ébren, és nem vagyok korán kelő. De a valóságban a nappallal sincs semmi problémám. 🙂

álom

Mennyi időt töltesz egy-egy rajz elkészítésével?
Ha vásznas festményről van szó, akkor másfél-két órát, ha egyszerűbb papíros képről akkor kb. 1 órát.

Hol nézhetik meg az érdeklődök a műveidet?
Jelenleg Gödöllőn belül vannak kiállításaim, a Királyi Kastély megújult Pálmaházában, illetve a városi Idősek otthonában is lesznek képeim október 14-étől; utána október végén Pesten is látható lesz néhány képem egy csoportos kiállításon a Szimpla Kertben. Majd januárban a gödöllői Művészetek Házában lesz egy nagyobb egyéni kiállításom, 40-50 képpel.

álom

Milyen jövőbeni terveid vannak?
Idővel országos szintű, majd nemzetközi ismertségre törekszem, és sok helyre szeretnék eljutni személyesen a képeimmel. Ebből szeretnék megélni, mert ez a szenvedélyem és hivatásom és szeretném a világot egy kicsit jobb hellyé tenni azzal amit csinálok.”

Köszönöm szépen a válaszaidat! További sikeres alkotást kívánok neked!

További infó:

www.facebook.com/eszterannaswonderland

Instagram: instagram.com/eyciirve

Related posts

Leave a Comment