You are here
Fotó: abc.net.au Hírek Tudomány 

Ausztrál robotokkal vizsgálják az Indiai-óceánt

Fotó: abc.net.au
Fotó: abc.net.au

Ausztrál robotokkal vizsgálják az Indiai-óceánt. Ausztrália vezető tudományos kutatóintézetének köszönhetően bio-robotok ereszkednek a tengerbe, hogy segítsenek alaposabban feltérképezni az Indiai-óceán fizikai és biológiai folyamatait.

A CSIRO útjára engedte BioArgos-misszió először veszi majd szemügyre az oldott oxigén, a nitrát, a klorofill, a szerves anyag és szerves részecskék mennyiségét az ausztráliai Karácsony-sziget és Madagaszkár között – jelentették be közleményükben.

Amellett, hogy ismeretes, az Indiai-óceán fontos szerepet tölt be a peremén élő sűrű populációk megélhetésében, a hajózásban és a halászatban, Nick Hardman-Mountford, a CSIRO projektvezetője kifejtette, viszonylag keveset tudnak mélységéről és biológiai állapotáról.

„A Kelet-indiai-óceán magában mintegy hétmillió tonnányi halat nyújt évente – magyarázza. – Emellett szabályozza a környező régiók (a világ teljes populációja több mint 16 százaléknak adnak otthona) éghajlatát. Ennél fogva nagyon fontos feltérképeznünk, mi zajlik odalenn.”

A bio-robotok közül négyet engednek majd be örvényekbe, az áramlás révén a felszín alatti 2000 méteres mélységig tudnak lemerülni. A tengeri ökoszisztémák kémiai és biológiai állapotában bekövetkező változásokat aztán felszínre emelkedésük előtt lemérik, majd az adatokat valós időben, műhold révén juttatják el a kutatóknak, ezzel háromdimenziós képet alkotnak az Indiai-óceánról.

Hardman-Mountford hozzátette, a robotok lehetővé teszik, hogy feltérképezzék a planktonok mennyiségének felduzzadását, illetve azt, mennyi szén nyelődik el, használódik fel a táplálékláncban és temetődik el.

A kutató szerint ezek nagyon fontos adatok annak előre vetítésében, mennyi táplálékot tud előállítani az Indiai-óceán és mennyi szén-dioxidot nyel el, ezáltal jobb képet alkothatnak egészségi állapotáról és termelékenységéről.

A bio-robotokat az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezetének útja során, Mauritius és Madagaszkár között helyezik majd ki.

Forrás: hirado.hu

Related posts

Leave a Comment