You are here
Az idei Super Bowl félidei showjának fellépője a Coldplay lesz (Fotó: NFL) Hírek Sport 

NFL: Az 50. Super Bowl elé – III. rész – Félidei show

Az idei Super Bowl félidei showjának fellépője a Coldplay lesz (Fotó: NFL)
Az idei Super Bowl félidei showjának fellépője a Coldplay lesz (Fotó: NFL)

Az 50. Super Bowl elé című cikksorozat harmadik részében a félidei show története lesz a mai téma, tartsanak velem.

Miután valamivel ki kellett tölteni a Super Bowl 1. és 2. félidő közötti 15 perces szünetet, arra gondoltak, hogy az egyetemek rezesbandái léphetnének fel és adhatnának elő valamilyen zenés műsort, végül ez így is lett, bár kezdetben nem volt kifejezetten nagy durranás a félidei showműsor, viszont amennyire nőtt az amerikai foci népszerűsége, úgy egyre híresebb előadókat kértek fel azért, hogy a helyszíni és a tv-s nézőközönséget szórakoztassák egyedi showelemükkel. A mérkőzés előtt egy ismert énekes énekeli el az Egyesült Államok himnuszát.

A legelső ilyen jellegű félidei koncert az 1993-as Super Bowl-on volt, amikor Michael Jackson lépett fel, amit a szakértők a legjobb félidei shownak tartanak számon. 2002-ben a félidei műsor témája a 2001. szeptember 11-ei terrortámadás áldozatainak emlékére épült, az előadó a U2 volt és a koncertjük utolsó száma a “Where The Streets No Name” volt, ami az áldozatoknak állított emléket.

Michael Jackson 1993-as műsora:

A 2004-es Super Bowl-on előadott koncert botránnyal ért véget, ugyanis a következő történt: A fellépők Justin Timberlake és Janet Jackson voltak, Timberlake a “Rock Your Body” című közös produkciójának végén, a dal utolsó sorának elhangzása után, ami az „I’m gonna have you naked by the end of this song” (A dal végén le foglak vetkőztetni) Timberlake letépte Janet jobb melléről a ruhát, később ugyan a közvetítő csatorna, a CBS gyorsan felülnézeti képre váltott, mégis mindezt kb. 90 millió néző és a helyszínen levő 71 ezer ember látta. Az eset miatt ugyan Justin Timberlake bocsánatot kért, azonban kiderült, hogy ez a jelentet előre meg volt tervezve. A CBS-t 550 ezer dollárra megbüntették a botrány miatt, míg az akkori produceri feladatot elvállaló MTV zenei csatorna felbontotta minden szerződését a Viacommal és 2010-ig nem léphettek fel nők és 49 éven aluliak a félidei showban. A tiltás alatt a zenei élet nagy öregjei léptek fel, mint pl. Paul McCartney, Bruce Springsteen, Prince vagy éppen a Rolling Stones.

M.I.A 2012-es botránya:

A következő nagyobb botrány 2012-ben volt, amikor a Madonna után nem sokkal fellépő M.I.A. az előadása közben a kamera irányába mutatta a középső ujját. Madonna erre az esetre Ryan Seacrest műsorában reagált és azt mondta, hogy M.I.A. még csak tizenéves, lényegtelen dolog, majd még azt is elmondta, hogy csak később tudta meg mi történt és nem volt valami boldog és ugyan megérti a punk rockot meg minden más zenei stílust, majd hozzátette, úgy gondolta, a stadion tele van jó energiákkal, szeretettel és pozitivitással, de úgy tűnik rá (mármint M.I.A.-ra) ez negatívan hatott. Az NFL az eset miatt 1.5 millió dollárra büntette M.I.A-t, az indoklás szerint kirívóan semmibe vette a NFL és a Super Bowl értékét.

Folytatás holnap a negyedik résszel!

N.M

Related posts

Leave a Comment