You are here
A Vince Lombardi-trófea (Fotó: vivamanchester.co.uk) Hírek Sport 

NFL: Az 50. Super Bowl elé – IV. rész – Botrányok

A Vince Lombardi-trófea (Fotó: vivamanchester.co.uk)
A Vince Lombardi-trófea (Fotó: vivamanchester.co.uk)

Az 50. Super Bowl elé című cikksorozat mai részében a Super Bowl előtti, közbeni vagy utáni botrányokról lesz szó. Nézzük a felhozatalt.

Max McGee, a részeg elkapó

Az első Super Bowlt 1967. január 15-én játszotta a Green Bay Packers és a Kansas City Chiefs, Los Angelesben. A meccs előtti este a Packers csereelkapója, Max McGee úgy gondolta, mivel jó eséllyel nem játszik majd, ezért elmegy bulizni.

A partiról aztán felhívta szobatársát, Paul Hornungot, hogy csatlakozzon hozzá. Hornung később azt mesélte, hogy McGee hallhatóan részeg volt és sok fiatal nő volt vele. Hívta Hornungot, hogy csatlakozzon, de ő a szállodában maradt. McGee viszont reggel 7-ig bulizott, pár percet aludt, majd ment a többiekkel a meccsre – gyakorlatilag még részegen. Még szólt is a kezdő elkapónak, Boyd Dowlernek, hogy vigyázzon magára, mert nincs abban az állapotban, hogy beálljon.

Csakhogy Dowler megsérült, és a csapat legendás edzője, Vince Lombardi szólt McGee-nek, hogy be kell állnia. Annyira nem volt magánál a meccs előtt, hogy azt se tudta, hova tette a sisakját, így kölcsön kellett egyet kérnie. Ezek után ő szerezte a meccs (és a Super Bowlok történetének) első pontjait. Végül összesen 7 labdát kapott el a meccsen, 138 yardért, és két touchdownt is szerzett. Előtte egész évben négy elkapott labdája és 91 yardja volt. A meccs legjobbjának viszont nem őt választották, hanem a Packers irányítólegendáját, Bart Starrt.

A példakép a prostiknál

Eugene Robinson (Fotó: Europress)
Eugene Robinson (Fotó: Europress)

1999-ben az Atlanta Falcons és a Denver Broncos játszhatta a döntőt Miamiban. A meccs előtti este a legtöbb atlantai játékos már a szobájában aludt, egyet leszámítva, Eugene Robinsont. Azt a Robinsont, aki nem sokkal előtte vehette át a Bart Starr-díjat, amelyet annak adnak, aki a pályán és a pályán kívül is kiváló emberi és vezetői értékeket mutat, vagyis igazi példakép.

A csapat edzője, Dan Reeves már épp a fogát mosta, amikor csengett a telefonja. A rendőrök hívták, hogy Eugene Robinsont letartóztatták. A város egyik rossz hírű negyedében ugyanis 40 dollárt ajánlott egy prostituáltnak – aki viszont egy fedett rendőr volt.

Másnap az egész csapat erről beszélt, ráadásul már Robinson felesége és gyerekei is a városban voltak. A meccsen ugyan játszhatott, de gyenge teljesítményt nyújtott.

Így aztán a meccset a Denver Broncos nyerte, John Elway csapata, akinek ez volt pályafutása utolsó mérkőzése.

A gyilkosság gyanúja

Néhány órával a 2000-es Super Bowl után egy atlantai kocsmában verekedés tört ki és két embert megöltek. A kocsmában ott volt a Baltimore Ravens fiatal sztárja, Ray Lewis is, sőt, a verekedésben az ő társasága is részt vett.

Ray Lewist két barátjával együtt letartóztatták, de aztán bizonyíték hiányában és azért, mert barátai ellen vallott, felmentették. Igaz, a fehér öltönyt, amelyet a gyilkosság napján viselt, soha nem találták meg. Azt beismerte, hogy félrevezette a hatóságot, ezért egy év felfüggesztett börtönt kapott. A két barátját egyébként végül szintén felmentették.

Később Lewis megegyezett az áldozatok családjával és pénzt fizetett nekik, de önéletrajza megjelenésekor azt mondta, ez nem jelenti azt, hogy köze lett volna a gyilkossághoz. Lewis az NFL-től minimális büntetést kapott, a következő szezonban pedig csapata vezére lett, és a Super Bowlt is megnyerték.

Pályafutása utolsó évében, a 2012/13-as szezonban aztán ismét Super Bowlba jutott a Ravensszel, és újra meg is nyerték a döntőt. Az a meccs, amellett, hogy a két döntős csapat edzői testvérek voltak, egy hosszú áramszünet miatt maradt emlékezetes: fél órán keresztül állt a játék.

Csalások

A New England-i Bill Bellichick és Tom Brady párosa minden idők egyik legjobb edző-irányító duója, négy Super Bowlt nyertek együtt. Ugyanakkor többször is azzal vádolták őket, hogy csaltak is a győzelem érdekében.

Az első botrány az úgynevezett Spygate volt. A 2007/08-as szezon elején rajtakapták a New England Patriots egyik segédedzőjét, hogy tiltott helyről veszi videóra a New York Jets edzőinek jeleit, amelyekkel a játékosokkal kommunikáltak. A fair play megsértése miatt Bill Bellichick 500 ezer, a csapat pedig 250 ezer dolláros büntetést kapott és elvették az első körös draftjogát is a következő évben.

Később kiderült, hogy nem ez volt az egyetlen alkalom, rendszeresen videózták az ellenfeleket. Sőt, az ESPN szerint az is előfordult, hogy meccs előtt ellopták a vendégcsapat úgynevezett playsheetjét, vagyis azt a lapot, amelyen a tervezett játékok vannak.

Tom Brady (balra) és Bill Belichick (jobbra) (Fotó: sportsworldnews.com)
Tom Brady (balra) és Bill Belichick (jobbra) (Fotó: sportsworldnews.com)

A Spygate kirobbanása utáni évben a Patriots aztán végigverte a ligát, veretlenül jutott el a Super Bowlig, ott azonban, többek között egy ritkán látható elkapás miatt, a New York Giants nyert.

A csalásvádaknak azonban nem volt itt vége. A tavalyi rájátszásban az AFC döntőjében a Patriots az Indianapolis Coltsot verte. A meccs után viszont az NFL vizsgálatot indított, mert kiderült, hogy több labda súlya nem volt megfelelő, ugyanis puhábbra fújták őket (vagy leeresztették, erre utal, hogy a botrányt Deflategate-nek nevezték el). A puhább labdát ugyanis könnyebb fogni és elkapni.

A vizsgálat arra az eredményre jutott, hogy a Patriotsnál többen tudtak erről. Ismét draftjogot vettek el a csapattól és egymilliós büntetést kaptak, az irányító Tom Bradyt pedig négy meccsre eltiltották, ugyanis akadályozta a vizsgálatot: összetörte azt a telefonját, amelyen a stábtagokkal váltott üzenetei voltak. A bíróság végül egymeccsesre csökkentette az eltiltást.

Brett Favre, a kocsmázó irányító

Az 1997-es Super Bowl előtti felkészülés nem alakult ideálisan egyik csapatnak sem. A New England Patriots tulajdonosa, Robert Kraft összeveszett az edzővel, Bill Parcellsszel, de annyira, hogy az edző még a meccs napján is a leendő új csapata, a New York Jets vezetőivel tárgyalt a szerződéséről.

A Green Bay Packersnél pedig az irányítóval, a később rengeteg rekordot megdöntő Brett Favre-ral voltak problémák. Ő ugyanis, ahogy ezt később önéletrajzában is leírta, akkoriban nagyon sokat ivott és Vicodin-függő is volt. A meccset New Orleansban rendezték és pénteken Favre el is ment felfedezni a helyi kocsmákat.

Brett Favre (Fotó: Getty Images)
Brett Favre (Fotó: Getty Images)

A döntőt ezek után a Green Bay Packers nyerte, de egy olyan játékos miatt, akit korábban már majdnem kitettek a csapatból. A visszahordó Desmond Howard élete meccsét játszotta, összesen 244 yardot hozott össze, ez azóta is rekord.

Ennyit most, holnap jön az ötödik rész!

(faktor.hu)

Related posts

Leave a Comment