You are here

Az abortusz története III.

FIGYELEM! A KÖVETKEZŐ CIKK  A NYUGALOM MEGZAVARÁSÁRA VONATKOZÓ ELEMEKET TARTALMAZHAT!

abortuss

Elkészült az abortusz történetét feldolgozó cikkem utolsó része….

A XIX. századtól napjainkig

Az angol jog a magzat megölését annak tapasztalható megmozdulása előtt “vétség”, utána “bűntett” jogi kategóriába sorolta. Az élet jelenlététől kezdve (megmozdulás) szigorúan büntették az abortuszt. Az életnek törvényes védelmet tulajdonítottak.

Végül 1869-ben hivatalosan is eltávolították a kánonjogból az átlelkesült és az át nem lelkesült magzat közötti különbségtételt, s vele a korai és a késői abortusz eltérő erkölcsi megítélését. Ettől kezdve tekint a katolikus egyház minden abortuszt gyilkosságnak. 1869-ben az angol parlament döntött: a fogantatástól kezdve tiltotta és büntette az abortuszt. 1871-ben az Amerikai Orvosi Kamara kimondta: “emberi élettel állunk szemben”. Ettől kezdve többi jogszabályt is ehhez igazították. Az emberi életet a fogantatástól kezdve védték. Az abortuszt elvégző orvosokat büntették. Az anyákat egyetlen esetben sem vonták jogi felelősségre. Még azokban az esetekben sem, amikor az abortőr szólította fel erre a bíróságot saját maga védelmében.

A két világháború között Esztergomban a gyöngyvirágról, Szekszárd környékén a bürök száráról, Kalotaszegen a nadragulya főzetéről terjedt el, hogy ilyen hatással bír. Délvidéken a sáfrányt részesítették előnyben. Az alkalmazott szerek sora szinte végtelen. Petrezselyem élesztővel kevert főzete, rutafű pálinkában, kovászlé, citromlé – általában savanyú italok; ricinusolaj, szappanlé, anyarozs főzete, kékköves víz, füzzőrózsát megfőzni egy liter borban és meginni… Ezek azonban nem mindig bizonyultak hatásosnak. Ilyenkor a nők attól sem riadtak vissza, hogy a méhükbe juttassanak különféle szereket egy tölcsér vagy purgáló fecskendő segítségével. Az oldat általában jódot és szappanos vizet tartalmazott.

Még a hetvenes években is használta4442-400x500k mérgező dohánylevelet, melyet a hüvelybe helyeztek. Gyakran röntgeneztették magukat, vagy otthon kvarclámpát használtak a vetélés reményében. Hiszen ha kórházba mentek volna, az kitudódik a közösségben.

Gémes Balázs néprajzkutatónak a magzatelhajtással kapcsolatos hiedelmek a magyarság körében című, 1975-ben megjelent könyvében olvasható, hogy ezeket a módszereket még a múlt század közepén is alkalmazták Magyarországon. Különösen népszerű volt a szappanos víz méhbe pumpálása – ezt az eljárást alkalmazta a Magyarországon is bemutatott, az angol Mike Leigh rendezte, Vera Drake című film főhőse, aki együttérzéstől vezérelve az 1950-es évek Angliájában az abortusztilalom ellenére segített a megesett lányokon.

A törvényi szabályozás hol megtiltotta, hol engedélyezte az abortuszt. A Ratkó-korszakban propagandát folytattak a születésszám növelése érdekében. Bár az ismert jelmondat szerint igen, a valóságban még mindig nem volt dicsőség leányfejjel szülni – főleg falun. A nők elképesztő dolgokat találtak ki azért, hogy a nem kívánt terhességtől megszabaduljanak. Ljudmila Ulickaja regényében egy, az abortusz elfogadtatásáért küzdő nőgyógyászról ír. A Kukockij esetei Oroszországban játszódik a háború után. Mivel tilos az abortusz – pótolni kell a háborúban elesett népet – bevett szokás, hogy a nők csírázó vöröshagymát dugnak a méhszájba. A hagyma elpusztítja a magzatot, talán kijön vele együtt. Ha nem, a nő műtőasztalra kerül, elveszítheti a méhét vagy bele is halhat akár. Az Édes Anna novella megfilmesített változatában is találkozhatunk terhesség megszakítással.

A két világháború között Magyarországon a törvény szigorával, többéves börtönbüntetéssel sújtották mind az anyát, mind a közreműködő személyeket. Ez alól egyetlen kivételnek számított az anya életveszélyes állapota. 1945-ben Magyarországon átmenetileg felfüggesztették az abortusztilalmat, aminek okai között első helyen az országban háborút viselő hadseregek – elsősorban a szovjet hadsereg – katonáinak nőkkel szembeni tömeges erőszakos fellépése szerepelt. Ez azonban csak 1949-ig tartott. A „fordulat évétől” a kommunista ideológiának megfelelően a népesség maximális szaporításának elve érvényesült, és Rákosi Mátyás ebben is a Szovjetunió hű követője akart lenni. „Lánynak szülni dicsőség, asszonynak kötelesség!”

Az abortuszok száma 1956-ban nőtt meg, ekkor (1956. június 4-én) engedélyezték államilag, miután a Ratkó-törvényt feloldották. 1957-1966 között 1 642 417 abortuszt végeztek, az évenkénti átlagos szám 140-180 ezer közötti volt. Az abortuszok száma ezen a magas szinten állandósult 1973-ig, majd a fogamzásgátlók hatására csökkent és 1977-től a teherbeesés elleni védekezésnek a hormonális fogamzásgátlók szedésével történő gyakorlata terjedt el. 1967-1976 közötti tíz évben az abortusz 1 616 787 volt. Ebben az időszakban voltak évek, amikor az abortuszok száma kétszázezer fölé emelkedett, majd 1974-től a terhesség megszakítások száma folyamatosan csökkent. Magyarországon napjainkban minden harmadik várandósság, terhesség megszakítással végződik

Abortu1Ma Magyarországon az abortuszok 97%-át azért végzik el, mert az állapotos nő „súlyos válsághelyzetre” hivatkozik. Az abortuszok 3%-át végzik a fennmaradó három indok valamelyike alapján: a várandós nő egészségét súlyosan veszélyeztető ok áll fenn; a magzat súlyos fogyatékosságban vagy károsodásban szenved; a fogantatás bűncselekmény következménye.

A XX. században a vákuumszívásos módszer terjedt el. Csövet vezettek a méhszájba, majd elektromos szívógéppel vagy kézi vákuumfecskendővel kiszívták annak tartalmát. Hiába tették legálissá az abortuszt, a nők mégis alkalmazták a házi praktikákat….

Ma már létezik egy olyan tabletta, mely szigorú orvosi felügyelet mellett alkalmazható. Sajnos még ma is előfordul, hogy illegális úton szerzik be a nők ezt a tablettát, és otthon végzik el a kényes és veszélyes műveletet.

Előző részek:

http://nsppress.hu/az-abortusz-tortenete-ii-2/

Az abortusz története I.

Forrás:

  • Nógrád megyei Múzeumok Közl., 1977
  • Konstantinos Kapparis: Abortion in the Ancient World. (Abortusz az ókori világban). Duckworth, London, 2002. 264 old.
  • IPM, 1981. június, Antik titkok
  • http://hetek.hu/hit_es_ertekek/201210/az_abortusz_tortenelmi_gyokerei
  • http://bezzeganya.postr.hu/csirazo-hagyma-kvarcfeny-horgolotu-abortusz-a-regi-idokben
  • http://mindennapi.hu/cikk/tudomany/szaz-miatyank-abortusz-elott/2011-05-25/3491
  • http://romaikor.blogter.hu/199209/antik_abortusz

Eprestorta

Related posts

Leave a Comment