You are here
555 Sport 

Az ősz utolsó rangadója jön a Bayern München számára

555
Ha a Bundesliga őszi fordulóit nézzük, nem túlzok ha azt mondom, hogy a Borussia Münchengladbach az utolsó olyan csapat a félév során, amelynek potenciális sansza lehet megakadályozni a Bayern München veretlen elsőségét a bajnokság első felében.

A müncheniek mint minden esetben, esélyesebben várhatják a ma délutáni meccskezdést, ám Pep Guardiolának nincs könnyű dolga. Nem elég, hogy Bernat, és Götze (Az ő szereplséére decemebr közepe táján már akár számíthatunk is.) után Thiago is hosszabb időre sérült meg, most úgy néz ki, hogy Douglas Costa és David Alaba is csak januárban térhet vissza véglegesen. Arjen Robbent sem ma fogjuk újra a pályán látni, mivel a holland klasszisnak az erőnlétével akadtak gondjai. Jó hír viszont a csapat háza tájáról, hogy Franck Ribery végre újra ott van a meccskeretben, és 2013 legjobb játékos (mindegy hogyan szavaztak), akár néhány percre be is szállhat a találkozóba. Személye már csak azért is különleges, mert egy teljesen új szisztémával kell szembesülnie, amikor nem ő a csapat elsőszámú szélsője, és bizony majd meg kell küzdenie a helyéért. (Ribery személyiségét ismerve ez a helyzet inkább motiváló hatással lesz majd rá.)
A Bayern kezdőcsapata nyilvánvalóan a körülményekhez képest legerősebb összetételben fog játszani, Alaba helyére az immár német állampolgárságú Rafinha kerül (Ez szinte 100 százalék), a helyzet miatt nem elképzelhetetlen, hogy Xabi Alonso,Javi Martinez és Arturo Vidal egyszerre munkálkodhat a középpályán, Kingsley Comannak pedig alapértelmezett helye van ebben a csapatban, hát még, ha nincs más alternatíva rajta kívül.
A Werder ellen már láttuk, hogy a szélső játék nélkül a Bayern képes elveszíteni a méregfogát (Coman ott nem játszott), a legnagyobb kérdés, hogy a francia mellett Müller hogyan fog muzsikálni a másik oldalon.

Szinte hihetetlen, hogy egy ekkora tudású csapat, mint amilyen ez a Gladbach zsinórban 5 vereséggel kezdje a bajnoki szezont, ám az edzőváltás óta már azt a csapatot látjuk, akit tavaly megismertünk. Andre Schubert időközben átvett csapata azóta (2 elkerülhető döntetlent leszámítva) valósággal szárnyal valamennyi fronton, a ligában sorra aratják a győzelmeket, Európában kiütötték a Sevillát, a kupában pedig elbúcsúztatták a Schalkét. És nem arról van szó a bajnoki menetelést illetően, mint mondjuk az angol Leicester City esetében, hogy kedvező volt a sorsolás, ugyanis a Frankfurtnak ötöt gurítottak, a Herthát is kiütötték, de a Schalke és Wolfsburg is alárendelt szerepet játszott az immár BL helyre ácsingózható klub ellen. A siker értékét növeli, hogy az elmúlt években a klub játékát meghatározó Patrick Hermann súlyos sérülése miatt hónapok óta nem játszik, de Traoré kiesése sem éppen a kellemes kategóriába tartozik.
A csapat megint nem rendelkezik világklasszisokkal, de a Chelseatől megszerzett hátvéd Christiansen fiatal kora ellenére játszik roppant magabiztosan, Dahoudról ugyanez elmondható a középpályán, Granit Xhaka idén a liga egyik legjobb játékosává értett, Raffael pedig van olyan jó befejező csatár, hogy krízishelyzetekben is dönteni tudjon.
A Gladbach a formáját tekintve mindenképpen bizakodhat, ás bár támadófocit ígértek nyilvánvaló, hogy a tavalyihoz hasonlóan az idei meccsen is a nagyobb tudású ellenfél hibáit igyekeznek majd kihasználni.

A két csapat a 60-as évek végén és a komplett 70-es évtizedben rivalizált egymással leginkább, ekkoriban több botrányos mérkőzést is játszottak egymás ellen. (Elég csak a 69-es tömegverekedésre gondolni, mikor Gerd Müller és Jupp Heynckess ütötték egymást.) A 70-es években a Bayern Európát, míg a Borussia az NSZK-t uralta. Az 1984-es kupadöntő egyfajta lezárása volt ennek a rivalizáló korszaknak. Az évezred elején a Gladbah szinte állandóan liftezett az első és a második liga között, majd 2011-től mondhatjuk, hogy újra a fénykorát éli. Azóta hiába éljük a (többi csapat számára) a legnyomasztóbb Bayern dominanciát a ligát, többször is megtréfálták a nagy ellenfelet. A legutóbbi szezon mérkőzésein 0:0-s döntetlen, majd Münchenben Raffael duplájával 2:0-s Gladbach siker született.

A forduló rangadója 15 óra 30-kor kezdődik, és az Eurosport2 közvetíti a találkozót.

Related posts

Leave a Comment