You are here
Fotó: bodrogkoz.com Hírek Sport 

Bajnokavatás a magyar és a román bajnokságban

Fotó: bodrogkoz.com
Fotó: bodrogkoz.com

A hétvégén bajnokot avattak a magyar és a román élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban, igaz utóbbiban még nem ért véget a pontvadászat, mivel egy forduló hátra van még. Nézzük kik ünnepelhettek bajnoki aranyat!

Magyarország (OTP Bank Liga):

Kezdjük a felsorolást a magyar labdarúgó-bajnoksággal: A Ferencváros fennállása során a 29. bajnoki címét ünnepelhette, amire utoljára 2004-ben került sor, a mostani bajnoki cím megszerzése többek között a pazar szezonrajtnak köszönhető, hiszen 15 mérkőzésből 14-et nyertek, 1-et pedig döntetlenre hoztak, veretlenségi sorozatuk az örökrangadón szakadt meg, miután a 16. fordulóban 1-0-ra kikaptak az MTK-tól. Az első vereség után soron következő két meccsüket megnyerték a Debrecen és a Videoton ellen, majd a rivális Újpesttől elszenvedték idénybeli második vereségüket (1-0), ezután ismét hozták a soros meccseiket a Békéscsaba és a Puskás Akadémia ellen, a Honvéd ellen azonban elkönyvelték harmadik vereségüket a szezonban, ezután sorozatban négy meccset vívtak meg veretlenül (3 győzelem és 1 döntetlen), ennek hála már csak egy lépés választotta el a Fradit a bajnoki elsőségtől, ehhez csupán az kellett, hogy az őket üldöző MTK ne nyerjen Pakson, nos a Ferencváros 2-1-re kikapott a DVSC-től, de mivel az MTK is vereséget szenvedett a Pakstól (4-1), ezzel 6 fordulóval a zárás előtt megszerezték a zöld-fehérek fennállásuk 29. bajnoki címüket!

Fotó: MLSZ
Fotó: MLSZ

Az immáron tét nélküli utolsó 6 meccsből 3 győzelmet (Paks, Honvéd, Haladás), 2 döntetlent (MTK, Újpest) és 1 vereséget (Videoton FC) könyvelhettek el Thomas Doll tanítványai. Egyébként nem csak a bajnoki cím lett a Fradié, hanem a gólkirályi cím is, hiszen Böde Dániel 17 góllal vette ki a részét a zöld-fehérek meneteléséből, előtte 1990 óta nem volt bajnoki gólkirálya az FTC-nek, akkor Dzurják József nevével kezdődött a góllövőlista az idény végén.

Románia (Liga I):

A román labdarúgó-bajnokságban történelmet írt az Astra Giurgiu csapata, hiszen 95 éves fennállásuk során most először szerezték meg az első osztály bajnoki címét, miután az őket üldöző Steaua 1-1-et játszott a Pandurii ellenében, ezzel a különbség az utolsó felvonás előtt már 5 pontosra csökkent ugyan, de ezt már aligha lehet behozni, így a Duna-menti csapat hétfő este a Dinamo Bukarest elleni hazai meccs után a szurkolókkal ünnepelhetik a bajnoki elsőséget. A csapatot irányító Marius Sumudica így nyilatkozott vasárnap a bajnoki cím ünneplésekor: „Soha nem volt még részem ekkora örömben. Nincsenek szavaim, az érdem egyedül a játékosoké, amit érdemes megünnepelni még akkor is, ha hétfőn mérkőzésünk lesz. Bekerültünk a labdarúgás nagy történelemkönyvébe, és annak egyik oldalának a sarkában az én nevem is megemlítik, hiszen én edzhettem ezt a 25 csodálatos játékost.” 

Így ünnepeltek a gyurgyevóiak:

Az Astrával kapcsolatban kiemelendő, hogy az alapszakasz 7. fordulója óta vezették a bajnokságot, majd a rájátszásban is megőrizték ezen pozíciójukat. A gólkirályi cím még nem dőlt el, hiszen (mint írtam) még egy kör hátra van a bajnoki rájátszásból, de vélhetően Ioan Hora (Pandurii, 17 gól) és Denis Alibec (Astra Giurgiu, 14 gól) között dől el a cím sorsa.

N.M

Related posts

Leave a Comment