You are here
Fotó: redpepper.co.ug Hírek Sport 

Anglia: Bajnokot avattak a Premier League-ben is!

Fotó: redpepper.co.ug
Fotó: redpepper.co.ug

A tavalyi szezonban éppen bentmaradó Leicester City csapata nyerte meg az angol labdarúgó-bajnokság (Premier League) 2015-16-os kiírását, miután az őket üldöző Tottenham hétfőn 2-2-es döntetlent játszott idegenben a Chelsea ellen úgy, hogy a vendégek 2-0-ra vezettek! A döntetlen miatt a Leicester előnye immáron 7 pontos lett, ami 2 fordulóval a vége előtt behozhatatlan.

Hasonló meglepetés legutóbb talán 1994/95-ös szezonban, vagyis több mint 20 éve történt, mikor a Blackburn Roversnek 81 év után sikerült bajnokságot nyernie, igaz, az ő sikerük talán kevésbé nevezhető váratlannak, miután a csapat az Alan Shearer-Chris Sutton csatársorral vágott neki a szezonnak. A mostanihoz hasonló, hihetetlen eredménnyel leginkább az 1977-78-as szezon állítható párhuzamba, akkor az élvonalba frissen feljutó Nottingham Forest nyerte a bajnokságot.

Az 1884-ben alapított, jobbára az első és a harmadosztály között ingázó Leicester első nagy sikere ez, ha nem számoljuk ide a három (1964, 1997, 2000) Ligakupa-győzelmet.

Bár rengetegen az elképesztő összegekkel felpumpált csapatok és a modern futball iránt érzett ellenszenv miatt szurkoltak a jóval kisebb költségvetésű csapatnak, azért el kell mondani: a Leicester tulajdonosa 2010 óta a King Power nevű cég alapítója, a kimondhatatlan nevű thai milliárdos, Vichai Srivaddhanaprabha, aki egyben a klub elnöke is. (Az alelnök a fia, Aiyawatt Srivaddhanaprabha.) Az új tulajdonos irányítása alatt nem indult túl jól a klub szereplése: a másodosztály alján tanyáztak 9 nyeretlen mérkőzéssel, ezért kirúgták a vezetőedzőt, a később a Videotonnal majd európai sztárklubbokkal is sikereket elérő Paulo Sousát. Az első osztályba végül csak 2014-ben sikerült feljutni (2004 óta nem szerepeltek a legjobbak között), és bár télen még kiesésre álltak, végül sikerült a bentmaradás.

Fényes jövőt a mostani szezonra sem jósoltak a csapatnak, annak ellenére sem, hogy a csapat élére a nagy nevű – igaz, egy UEFA Szuperkupa és egy Spanyol Kupa győzelmet leszámítva komolyabb eredményekkel eddig adós – vezetőedzőt, a jelenleg 64 éves Claudio Ranierit szerződtették.

A Leicester pedig elképesztően kezdte a szezont: a csapat egyik ásza, Jamie Vardy 11 egymást követő mérkőzésen összesen 13 gólt szerzett, a csapat pedig a karácsonyt már a tabella élén töltötte – úgy, hogy pontosan egy évvel korábban az utolsó helyen álltak.

Bár a bajnokság egészen a legutóbbi fordulóig nyitott volt, a Leicester eredményes tavaszt produkálva elérte a lehetetlent: megnyerte az angol bajnokságot.

Érdekességek a friss bajnokcsapatról:

  • A 20 csapatos Premier League-ben ők rendelkeznek az egyik legalacsonyabb fizetési költségvetéssel, 48 millió angol fonttal, míg a játékoskeretük értéke a Transfermarkt számításai alapján 95 millió font.
  • A bajnoki cím előtt a legjobb élvonalbeli eredményük egy 2. hely volt még 1929-ben!
  • Négyszer jutottak be az angol FA-kupa döntőjébe (1949, 1961, 1963, 1969), mind a négyszer kikaptak.
  • 1971-ben megnyerték az angol Szuperkupát, a Liverpoolt győzték le 1-0-ra a másodosztály bajnokcsapataként.
  • Háromszor szerepelt eddig a Leicester City a nemzetközi porondon: Egyszer a kupagyőztesek Európa-kupájában (1961-62) és kétszer az UEFA-kupában (1997-98, 2000-01), de sosem jutottak túl az 1. fordulón.
  • Sosem szerepeltek az angol harmadosztálynál alacsonyabb ligában!
  • Több ismert játékos is megfordult “A rókáknál”, például Gary Lineker, Gordon Banks, Peter Shilton, Gary McAllister, Robbie Savage és Esteban Cambiasso.
(alfahir.hu)

Related posts

Leave a Comment