You are here
5c529222-72b5-4695-9b59-43b71d728d9b Interjú 

Balatoni különlegességek égen-földön. – Interjú Varga Norberttel.

86908b9c-fb9c-4b41-a65b-877759185725

Varga Norbert fotóssal beszélgettem életútjáról és motivációjáról.

Csodálatos fotókat készítesz, honnan jött az inspiráció, hogy fotózással foglalkozz?

Köszönöm! Nem tudom konkrét időponthoz kötni a fotózás kezdetét. 2010-ben vettem egy kompakt Canon fényképezőgépet. Folyamatosan megörökítettem mindent amerre motoroztam. Semmi utómunka, szerkesztés, próbáltam a megfelelő beállítással a maximumot kihozni a képekből. A visszajelzések alapján arra az elhatározásra jutottam, hogy érdemes lenne egy komolyabb gépet beszerezni. 2013- ban megvettem a Canon EOS 60D típusú tükörreflexes gépem. Első nekifutásra csalódás volt. Nem tudtam azt visszaadni, amit én akkor és ott láttam. Neki álltam olvasni a témában, fejlődni csak így tudtam.

5c529222-72b5-4695-9b59-43b71d728d9b

Rengeteg badacsonyi fotóval találkozhatunk a Facebook oldaladon mégis mindegyik egyedi, belőle meríted az ihletet?

A Badacsony és a Balaton nekem „örök szerelem.” Amikor még nem fényképeztem akkor is szívesen üldögéltem a parton. Fogalmazhatok úgy, hogy mindennap más arcát mutatja, én pedig szívesen megosztom mindenkivel. Sokan csak elsétálnak az itteni csodák mellett. Azon szerencsések közé tartozom, akik már észreveszik azt is, amit avatatlan szem nem lát meg. Erre jó rohanó világunkban az internet, ahol lehetőség van ezeknek a momentumoknak a publikálására. Így az a pillanat, ami akkor és ott csak az enyém volt egy gombnyomásra mindenkié lehet.

e26bef74-8624-4eb8-ac4a-c966666b62a1

Nagyon szép gondolat! Milyen nehézségekkel kell megküzdened, mint fotós?

Nehézségek igazából nincsenek. Az egyetlen akadály, mely felmerülhet kizárólag a munkahelyi időbeosztásomból adódik. 24/48 órás váltott műszakban dolgozom. Nem mindig érek, oda ahova szeretnék, mert nincs rá lehetőségem. A Balaton és a Badacsony mellett nagyon foglalkoztatnak a ritka időjárási jelenségek. Villámfotók, a zivatarok előtt érkező peremfelhők, szupercellává fejlődő zivatargócok. Ezeket csak pontos odafigyeléssel lehet elcsípni. Tisztában kell lenni a vonulásuk irányával, ki kell választani a megfelelő helyet, időt a fotózáshoz. Nincs annyi idő rá, mint egy naplemente megörökítéshez.  Mindezek mellett egy jó adag szerencse is kell hozzá.Szívesen készítek hajnali, napfelkeltés képeket. Ezek többnyire mire az emberek felkelnek (nyáron) már ott vannak a Facebook oldalamon feltöltve. Ez számomra azzal jár, hogy adott esetben hajnali fél 4-kor felkelek, elautózom akár 50 km-re, megvárom a megfelelő pillanatot. Alkalmanként elkészítek 70-100 db képet, amiből maximum 5 db-ot teszek közzé. A korai kelés nem akadály, nem nehézség. Egy kiváltság, hogy a szürke hétköznapok monoton körforgásából egy picit kikapcsolódjak. Része lehetek egy megismételhetetlen momentumnak.

da5a8e46-ca80-49f3-bc41-400f7817ab86

Úgy látom, hivatásnak éled meg a fotózást. Milyen gépet használsz az alkotásaidhoz?

A képek nagy része a már említett Canon EOS60D-vel készülnek. Ehhez egy 18-135 mm átfogású objektívet használok. Ezen kívül egy akciókamerát is. Ez egy GoPro Hero 3+ Black edition. Többnyire motorozás közben, fedélzeti felvételek készülnek vele, de nagyon jól alkalmazható víz alatti témák bemutatására is.

Milyen programokkal dolgozol?

A képek nem tekinthetőek késznek az exponálás pillanatában. Van, hogy egy egész órát is utómunkát kell végezni egy adott felvételen, hogy minden szín a helyére kerüljön. Eltűnjön a képről egy nem oda illő tereptárgy, vagy a pont legjobbnak ítélt felvételbe berepül egy vadkacsa. Ezeket orvosolni kell. Ehhez én elsősorban Photoshop CameraRaw programját használom, de előszeretettel alkalmazom a fényképezőgépemhez mellékelt Digital Photo Professional nevű programot is.

c19126fc-4790-4dd1-804b-bc9ba2315b7b

Úgy tudom tűzoltóként dolgozol és a sok csodás fotó mellett így életeket is menthetsz, mesélnél egy kicsit róla?

Jók az értesüléseid, már 2007 óta hivatásos tűzoltóként dolgozom Badacsonytomajon. Jelenlegi beosztásomat tekintve szerparancsnoki feladatokat látok el. 2013-ban sikeres államvizsgát tettem a Nemzeti Közszolgálat Egyetemen, védelmi igazgatás szakon, tűzoltó szakirányú végzettséget szerezve. Jelenleg folyamatban van a német nyelvű középfokú nyelvvizsgám abszolválása, hogy a diplomám végre a kezemben legyen. Nekem, ellentétben más gyerekekkel nem volt álmom, hogy tűzoltó lehessek. Erre a döntésre hirtelen felindulásból jutottam, mert valamiért megtetszett. A kérdésre a mai napig keresem a választ, de egy biztos, hogy azt csinálhatom, amit szeretek.

b320ec45-ffef-4a1a-9d02-2cdbad289bde

Hosszabb távú terveidbe engedsz nekünk betekintést?

Első sorban több időt szeretnék magamnak, hogy olyan helyszínekről készíthessek felvételeket, amelyekre még nem volt lehetőségem. Nagyon foglalkoztat az Alpok havasan vagy hó nélkül. Egyszer már volt rá lehetőségem egy 6 napos motoros túra alkalmával. Ismétlés…? Előfordulhat! Folyamatban van egy új eszköz beszerzése, amit egyelőre nem szeretnék leleplezni. Itt a környékünkön lehet, hogy nem lesz újdonság, de sok embernek tetszeni fog, amit láthat. Erről azonban majd beszéljenek a felvételek!

Köszönöm a válaszokat, biztos vagyok benne, hogy fogunk még a jövőben találkozni!

Varga Norbert Facebook oldalát elérhetitek a következő linken: https://www.facebook.com/varga.badacsony/?fref=ts

Készítette:

Szakonyi Balázs

Related posts

Leave a Comment