You are here
gladbach Sport 

Bayern München: Bajnokavatás elnapolva

gladbach

A Bundesliga legutóbbi fordulójának aktuális rangadója, nemhogy nem hozta azt, ami méltó lenne a párosítás presztízséhez, de gyakorlatilag a hónap legrosszabb 90 percekén szolgált a német futball szerelmesei számára. Adva volt a bajnoki cím toronymagas esélyese (Bayern München), és egy olyan csapat (Borussia Mönchengladbach), amely eséllyel pályázik arra, hogy ősztől újfent a BL-ben szerepeljen, ehhez képest a meccs még a várt minimumot sem hozta.

A Bayern mestere, Pep Guardiola a keddi Atletico Madrid elleni BL visszavágóra hangolva tartalékos összeállításban küldte pályára csapatát: A kezdőben kapott helyet a sokat mellőzött Serdar Tasci, az állandó kiegészítő ember Sebastian Rode, valamint az általában ilyen meccseken bevetett Rafinha és Mario Götze is. (További fontos hír volt, hogy Jerome Boateng több, mint három hónap kihagyás után végre újfent a kezdőcsapat tagja lehetett.) A szezont katasztrofálisan kezdő, ám időközben magukra találó vendégeket több sérülés is sújtotta az elmúlt időszakban, de André Schubert vezetőedző így is egy viszonylag erős kezdő tizeneggyel állt ki a mérkőzésre.

A meccs, gyakorlatilag egy Bayern góllal kezdődött: A 6. percben Joshua Kimmich előreívelését Thomas Müller fejelte kapura, Jan Sommer pedig nem tudott hárítani. (A gólt először Serdar Tascinak adták, ám végül kiderült, hogy az előrehúzódó hátvéd nem ért bele a fejesbe.) 10 perccel később Müller megduplázhatta volna góljai számát, ám a kapus ezúttal hárítani tudott. A mérkőzés innentől kezdve egyre inkább unalomba fulladt, a Bayern számára tökéletes volt az állás ahhoz, hogy bajnoki címet ünnepeljenek, a Gladbach pedig a világért sem akart kitámadni, kockáztatván a vereséget. A nézők számára már az is esemény számba ment az első játékrészben, hogy a két csapat egy-egy helyzetszerűséget is felmutatott Müller illetve Hahn révén. A szintén lagymatag második félidő első említésre méltó eseménye a vendégek kapitányának Xhakának a nevéhez fűződött, aki gyakorlatilag végigszlalomozott a müncheni védelmen, majd centikkel lőtt Neuer kapuja mellé. Lars Stindl és Patrick Hermann becserélésével megélénkült a Gladbach játéka, és a 72. percben előbbi játékos gólt érően ugratta ki André Hahnt aki 16 méterről kilőtte a jobb alsót. Azzal, hogy Douglas Costa és Thiago Alcantara is pályára lépett, Guardiola bizonyítani akarta, hogy a müncheniek nem akarnak semmit a véletlenre bízni, és a brazil szélső szinte azonnal helyzetbe is került. (Más kérdés persze, hogy Sommer könnyedén védeni tudott.) Az utolsó percekben még mindkét csapat fel tudott mutatni egy veszélytelen lövést Müller és Stindl révén, de az eredmény nem forgott veszélyben egyik kísérlet során sem.

Összességében a döntetlen tökéletesen megfelelt a látottaknak, valamint a játék alacsony színvonalának is. A Bayern München játékosai a vezetés megszerzése után megelégedtek azzal, hogy őrizzék az előnyüket, és bármennyire is lehet lélektelen játékkal vádolni a csapatot, azért az utolsó 20 percben a csapat igyekezett bebiztosítani a bajnoki címhez szükséges győzelmet.(Végül a Dortmund Wolfsburg elleni kiütéses sikere miatt elmaradt az ünneplés.) A felforgatott kezdőcsapat miatt nem fogom ellőni az „Atletico ellen több kell” frázist, mivel nyilvánvaló, hogy fele csapat nem is lesz ott a sorsdöntő müncheni meccs kezdőjében, a téthelyzet pedig általában motiválja Mülleréket.

A csapatban tegnap pályára lépőket nem igazán lehet tegnapi teljesítményük alapján közhelyek nélkül jellemezni, így inkább csak kiemelnék néhány embert pozitív és negatív előjellel. Serdar Tasci tegnap játszotta a legjobb meccsét rövid müncheni karrierje során,játékából eltűnt a bizonytalanság, és kezd emlékeztetni arra az emberre, aki néhány éve még a válogatottban is szóhoz jutott. Mehdi Benatia tökéletes ellentéte volt az Oroszországból érkező játékostársának, a gólnál látott bakija miatt szerintem csökkent annak az esélye, hogy a kezdőcsapatban kap majd szerepet kedden. Jerome Boateng visszatérése jól sikerült, erőnléte mindenképpen bizakodásra adhat okot. Joshua Kimmich egész jól teljesített , ezúttal újfent a pálya másik posztján, Rafinha és Bernat viszont a valós tudásuk alatt játszottak középen. A támadóhármasból egyedül Götze volt az aki, egy picit kiemelkedett társai közül, és a cserék közül is csak Douglas Costa volt az, akinek a teljesítménye némileg dicsérhető.

A Borussia Mönchengladbach célja az lehetett, hogy életben tartsák a Bajnokok ligájáról szőtt álmaikat, és pontszerzésüknek, valamint a Hertha botlásának köszönhetően már 4. helyen is állnak. A vendégek jó 50 percig felvállalták az alárendelt szerepét, majd fokozatosan jöttek fel a Bayern szintjére, és ennek eredménye lett, hogy el tudtak hozni 1 pontot Münchenből. Kiemelkedőt közülük sem nyújtott senki, de Sommer kapus jól védett, Xhaka kapitányhoz méltón játszott, a két csereember Stindl és Hermann pedig ténylegesen megváltoztatta a csapat játékát.

A Bayern Münchenre, mint már említettem kedden sorsdöntő mérkőzés vár a Bajnokok Ligája elődöntőjének visszavágóján az Atletico Madrid ellenében, a bajnoki címet pedig az Ingolstadt ellen biztosíthatja be a rekordbajnok.

Related posts

Leave a Comment