You are here
1 Sport 

Bayern München: Benfica után Atletico előtt

Két nappal a Benfica elleni papírformát igazoló, ám cseppet sem tükörsima továbbjutás után már azt is tudjuk, hogy a Bayern München ellenfele az Atletico Madrid lesz a Bajnokok Ligája elődöntőjében. Cikkem nem a jelennel foglalkozik, hiszen témája a legutóbbi meccsre való visszatekintés, valamint, az elődöntőre való előretekintés. A leírtak természetesen mind szubjektívak.

Mint ugye az közismert, a Bayern 3:2-es összesítéssel jutott tovább a portugál bajnokaspiránssal szemben, az összesítés eredményéből azonban nehéz reális képet kapni a mérkőzés megtekintése nélkül. Egyfelől a Benfica hosszú percekig hosszabbításra állt, és meglehetősen nagy sansza volt a hazaiaknak arra is, hogy akár a második góljukkal a maguk javára billentsék a párharcot. Másrészt viszont a Bayern gyakorlatilag uralta a mérkőzés középső szakaszát, és csak néhány centiméteren múlott, hogy nem kettős győzelemmel jutottak be Müllerék a 8 közé.
1
Látható, hogy a csapat játéka jelenleg nem olyan szórakoztató, mint az ősszel, és most nem azt a kort éljük, amikor egy Arsenalnak vagy egy Dortmundnak rúgnának egy ötöst a bajorok. A játékosok el-el maradnak egyéni teljesítményüktől, mikor megszerzi a vezetést a csapat úgy tűnik, mintha nem is törnék magukat, hogy a győzelem minél nagyobb arányú legyen az aktuális sikert. Idén tavasszal egy Werder elleni kiütéses sikeren, valamint a Juventus elleni hosszabbításon kívül kevésszer emlékeztetett a csapat arra, amit ősszel láttunk, viszont a Benfica ellenében azért számomra már-már felvillant valami a korábbi játékból. 1:1 után nem álltak be védekezni Guardiola tanítványai, hanem mindent megtettek a második gól megszerzéséért, sőt a játék alapján nem volt kérdés, hogy kettős győzelemmel kívánnak továbblépni. 2:2 után aztán megint jött egy blokk, és a Bayern nem átadta a területet, hanem gyakorlatilag sanszot adott a hazaiaknak arra, hogy megnyerjék akár a mérkőzést is. A Bundesligában oké, hogy ezt megjátsszák mondjuk kétgólos vezetésnél, de itt bármennyire is tartalékosak voltak a hazaiak még a néző is látta, hogy csak szerencsén múlott, hogy nem fizetett rá a csapat. Más kérdés persze, hogy bár a játék színvonala jelenleg nem szolgál ki mindenkit, ahogyan Thomas Müller is mondta az unalmas meccseken kivívott bajnoki sikerek őket igazolják, és a továbbjutást is felvehetjük ebbe a sorba. Most, hogy tudjuk az elődöntő párosítását, azonban nyilvánvaló, hogy ahhoz, hogy döntőbe jusson a német csapat ez a játék édeskevés lesz, és 11 napon belül kell úgy motiválni a játékosokat, hogy felpörögve meg tudják közelíteni valós tudásukat is.

A párharc második meccsén látott játékosok közül mindenképpen ki kell emelni néhány játékost: Manuel Neuer egy kapitális bakival kezdte a meccset, de utána fel tudott nőni önmagához, és végül hibátlanul hozta le a meccs többi részét. (Szerintem nincs kapus, aki egy olyan szabadrúgást kifog, mint amiből gólt kapott.) Alaba, és Xabi Alonso voltak a szürke eminenciásai a meccsnek, vagyis akik ellátták a feladatukat, de azon túl amit megköveteltek tőlük nem tettek hozzá többet a látottakhoz. (Nem is kellett persze.) Lahm és Kimmich aktívabbak voltak a védőjátékosok közül, utóbbi stabilan játszik a Wolfsburg elleni meccs óta. Javi Martinez megítélése meglehetősen kettős lehet, egyfelől a hazaiak vezető gólja legalább annyira száradt az ő lelkén, mint Neuerén, és fegyelmezetlensége miatt majdnem emberhátrányba került a csapat (sőt a szabadrúgás, amit a Benfica kapott gólveszéllyel kecsegtetett), viszont mégiscsak ő adta a gólpasszt Thomas Müllernek. Thiago a Juventus ellen volt kulcsfigura, ez a párharc viszont nem róla szólt, mint ahogyan Franck Ribery is bár aktívan játszott, de nem most hozta a legjobb teljesítményét. Arturo Vidal viszont a továbbjutás egyik elsőszámú hőse: A hétvégén bírált chilei fenegyerek most megmutatta, hogy mit is tud valójában, és góljával gyakorlatilag a továbbjutás szélére lőtte a Bayernt. Douglas Costa egyértelműen az ősz játékosa volt, ám azóta láthatóan visszaesett a formája, most is hiába volt aktívabb a tavasszal látott önmagához képest, szélsőként gyakorlatilag alig adott be, és ziccereknél hibázott, ami bizony árnyalja a teljesítményét. Bár Thomas Müller hivatalosan ékként volt feltűntetve, többnyire a szélen tűnt fel, és a gólja mellett ezúttal az aktivitásával is kitűnt társai közül. A csereként beálló Lewandowski-Bernat-Götze triumvirátus nem játszott 10 percet sem összesen, így az ő teljesítményüket meglehetősen nehéz véleményezni.
2
Azóta már túl vagyunk a sorsoláson, és ki lehet jelenteni, hogy a Bayern megkapta az idei sorozat egyik favoritját. Nem elírás: Úgy gondolom, hogy azzal, hogy a PSG gyakorlatilag önmagát ejtette ki, a Real Madridnál kiismerhetetlenebb csapat nincs jelenleg Európában, a Bayern játéka jelenleg elmarad attól, amit ez a csapat ténylegesen tud, valamint, hogy a Barcelona kiesett, így az Atletico Madrid csapata nagy esélyessé lépett elő. Persze, más kérdés, hogy a matracosok a PSV ellen szenvedtek meg, valamint, hogy 2012 óta ez az a kvartett az elődöntőben ahol gyakorlatilag négy egyforma csapat játssza az elődöntőket, és nem lehet eldönteni, hogy egyértelmű favoritja van-e a párharcoknak. Az Atletico egyszerűen szárnyal idén tavasszal, és Diego Simeone csapata gyakorlatilag a szakértők által egyértelmű esélyesnek kikiáltott Barcelona ellen is úgy ment tovább, hogy kvázi lefocizta a katalánokat a pályáról, másfelől Messiék még csak gólt sem tudtak lőni Oblaknak. Bár a matracosok szolgálatában kiváló támadószellemű játékosok állnak, Simeone csapatának egyértelmű erőssége az a fajta már-már brutalitásba hajló védekezés, amely két éve majdnem BL győzelmet jelentett számukra. Véleményem szerint ez jóval emberesebb feladatnak tűnik majd, mint semlegesíteni a támadókat. Bő két héttel a meccs előtt úgy érzem, hogy nem fog eldőlni a madridi meccsen a párharc, viszont valószínűsítem, hogy nem ezek lesznek a szezon legszebb futballját, és legtöbb gólját tartalmazó mérkőzései. (Sőt a büntetőpárbaj lehetősége inkább fennáll ebben az esetben, mint a Real Madrid-Manchester City esetében.)

Related posts

Leave a Comment