You are here
Dortmund lupa Sport 

Bayern München-Borussia Dortmund: “Csak egy maradhat”

Dortmund lupa2
A hétvégén bebiztosított bajnoki cím után a Bayern München egy óriási lépést tehet a hazai duplázás felé, a mai kupamérkőzésen. A döntőbe a Borussia Dortmund testén keresztül vezethet az út.

A múlt heti Portó elleni diadal alaposan kifárasztotta a Bayern kulcsjátékosait, és a Hertha elleni bajnoki címet érő győzelem során is látszott, hogy a kulcsemberek bizony kifáradtak a feledtheteken BL összecsapás során. Nyilvánvaló, hogy szombat óta kipihenték magukat a játékosok, és már csak azért is fel fogják pörgetni magukat a mai találkozóra, mert a legnagyobb hazai rivális ellen egyszerűen nem lehet rosszul szerepelni.
Pep Guardiola és a szurkolók számára a 25. bajnoki elsőség mellett örömre adhat okot, hogy Benatia és Robben is visszatérhetett a csapathoz (Játékuk azért még kérdéses.), Rafinha és Bernat ugyan gyengélkedtek, de ott lehetnek a pályán, ráadásul még Javi Martinez visszatérése sem elképzelhetetlen. (A világ és Európa bajnok spanyol még a két csapat augusztusi derbijén szenvedett sérülést.) Ribery, Alaba, és Badstuber játékát viszont nélkülözni kell, valamint még Tom Starke a cserekapus sem épült fel sérüléséből. (Véleményem szerint, ha a harmadik számú portás felépül, néhány percet majd biztosan játszik a bajnokság utolsó fordulójában.)
A Kicker internetes honlapja által megtippelt kezdőcsapatból hiányzik, a hétvégén legjobb teljesítményt nyújtó Bastian Schweinsteiger, a „Schweini” helyét Xabi Alonso veheti át. Mivel Benatia még nem százszázalékos, így szinte biztos, hogy Dantét látjuk a helyén, Sebastian Rode ezúttal kimaradhat. Újra ott lehet a kezdőben a legutóbbi kupameccset eldöntő Thiago Alcantara, aki szenzációs formában játszik, Weiser kezdőcsapatba jelölésére viszont nem sok esélyt látnak a szakírók. (Szerintem ő biztosan be fog állni a találkozó során.) Ha minden igaz, akkor a két ex-dortmundi azaz Lewandowski és Götze is ott lesz a pályán.

A Dortmund mestere, Jürgen Klopp nem számíthat kapusára Roman Weidenfellerre, de úgy gondolom, hogy a hálóőr hiánya ma már nem akkora érvágás, mint 4-5 éve, hiszen az idei évben messze alulmúlja önmagát, Mitch Langerack pedig kiváló helyettesnek számít. (A két csapat két mérkőzésén is ő védett, és kiváló teljesítményt nyújtott mindkétszer, míg a világbajnok kapus óriásit bakizott a húsékor lejátszott bajnokin bajnokin.) Nuri Sahin és Seastian Kehl játéka kérdéses sérülésük miatt, rajtuk kívül még Kevin Grosskreutz bevetése sem biztos- A két csapat előző meccséhez képest annyi változást azért le kell szögezni, hogy a világbajnok Erik Durm újra ott lesz a „daraszak” kezdőjében, rá fontos szerep hárulhat a védelemben. Ha minden igaz, akkor a Dortmund a Reus, Aubameyang csatárkettőssel kezdi a találkozót. A gaboni játékos sebessége nagy előnyt jelenthet csapata számára, pláne, ha esetleg Dante lesz az őrzője. (A tavalyi szezonban két meccsen is lefocizta Dantét a pályáról.)

Kupameccsről lévén szó, most csak a csapatok DFB kupa történelmére hagyatkoznék: Az első kupaösszecsapásukat 1966. január 2-án vívták a felek, ekkor a Bayern 2:0 arányban győzött, és végül meg sem állt a kupagyőzelemig. 16 évvel később ismét a bajorok örültek, ekkor 4:0-ára kiütötték ellenfelüket. Az első dortmundi sikerre (kupafronton természetesen.) 1992-ig kellett várni, ekkor Ottmar Hitzfeld alakuló sztárcsapata büntetőkkel lépet tovább. Az utolsó négy mérkőzésből három maga a döntőt jelentette, a Bayern 2008-ban és 2014-ben is hosszabbításban győzte le ellenfelét, még a Borussia a 2012-es fináléban Lewandowski vezérletével 5:2-re nyerte a mindent eldöntő mérkőzést. (2013-ban a negyeddöntő 1:0-s Bayern sikert hozott.)
A csaptok utolsó bajnokiját a hónap elején játszották, akkor Lewandowski góljával a Bayern győzött 1:0 arányban.

Az európai nagycsapatok egyik üdítő kivételét képezi a Bayern München, hiszen komolyan veszi a hazai kupasorozatát, és bizony a szurkolók, valamint a játékosok is csalódottak lennének, ha nem sikerülne eljutni legalább a döntőig. Minden bizonnyal ez a fajta elszántság nem csak a kezdőcsapat összeállításán, de a játékosok teljesítményén is meg fog majd látszani.
A Borussia Dortmundnál egy hónappal ezelőtt szinte biztosan elkönyvelték, hogy csak a kupaszerepléssel vívhatják ki a nemzetközi kupaindulást. Jelenleg úgy áll a helyzet, hogy a bajnoki szereplés is elég lehet számukra, mindenestre Marco Reus minden nyilatkoztatásban megemlíti, hogy addig nem nyugszik, még nem nyerik meg a serleget.
A Bayern kupaútja a Leverkusen elleni meccsig teljesen sima volt, (Münster, Hamburg, Braunschweig.), a gyógyszergyáriak ellen azonban Manuel Neuer is kellett a továbblépéshez. A Dortmund is megizzadt a legutóbbi fordulóban, ők a Hoffenheim gárdáját győzték le egy kiváló. 120 percig tartó mérkőzésen.
Esélyekről nehéz beszélni egy ilyen presztízsmeccsen, véleményem szerint a Bayern München esélyesebben várhatja a találkozót és maximum 2 gól dönthet, de azt sem tartanám elképzelhetetlennek, hogy a csata hosszabbításba torkollik majd.

Az egyesített Németország két legsikeresebb csapatának mérkőzése 20 óra 30-kor kezdődik, a találkozót a Sport Televízió 1-es csatornája közvetíti.

Források: Fussbaldated.de
Kicker.de
A fotók a Bayern München Facebook oldaláról származnak.

Related posts

Leave a Comment