You are here
12592538_1001362593268148_7993723719222471145_n Sport 

Bayern München: Kezdődik a tavasz!

12592538_1001362593268148_7993723719222471145_n
Kevesebb, mint 2 óra és következik a tavaszi szezon első mérkőzése a német labdarúgó bajnokságból. Bár a két résztvevő csapat finoman szólva sem tartozik egy súlycsoportba, a Bayern München és a Hamburg SV mérkőzése igazi presztízscsatának minősül a történelem miatt.

Miután decemberben bejelentette, hogy lemond Pep Guardiola utolsó félévét kezdi a bajor sztárklubnál, és mindenki úgy gondolja, hogy most fog eldőlni, mire is ment a sztáredző a sztárcsapatával. Ennek a bizonyításnak a terepe viszont biztosan nem a Bundesliga lesz, tekintve, hogy a fergeteges őszt követően a Bayern immáron 8 ponttal vezeti a tabellát, és a keret erősségét tekintve nem lehet kérdés, hogy ennek az előnynek elégnek is kell lennie a ligaelsőséghez. Ami viszont ismét befolyásolhatja a szezont, az a sérültkérdés: Mario Götze, Juan Bernat és Franck Ribery még néhány hétig biztosan nem lép pályára, Thiago Alcantara viszont teljesen egészséges, csakúgy, mint David Alaba, és Arjen Robben. A Karlsruhe ellen kisebb sérülést szenvedő Rafinha visszatérésére a következő héten számíthatunk. A müncheniek immáron sokadik éve nem vettek senkit a tél során, Kurt, Kirchhoff és a kölcsönbe távozó Gaudino elengedése pedig semmilyen hatással nincs a csapat szerkezetének egészére. Az előzetes elvárások szerint: Neur-Lahm, Boateng, Javi Martinez, Alaba-Xabi Alonso, Müller, Thiago-Robben, Douglas Costa, Lewandowski felállásban kezd majd a csapat.Kérdés talán annyi, hogy a holland helyett nem-e Kingsley Coman kerül-e bevetésre, valamint, hogy ezúttal Arturo Vidal beverekszi-e magát a kezdőcsapatba.

Ahhoz képest, hogy az elmúlt szezonokban rendre osztályozót játszott, valamint, hogy a szezon elején kiütéses vereséget szenvedett a HSV remekül zárta az őszt, és egyelőre nincsenek is kiesési gondok Hamburgban. (7 pontos előnyük a Werderrel szemben mindenesetre megnyugtatónak tűnik.)
Bár be-be csúszott néhány simább vereség Bruno Labbadia csapatának, azért mégiscsak olyan bravúrokat láttunk a gárdától, mint a Dortmund legyőzése az AOL Arénában, a Gladbach idegenbeli felülmúlása, vagy éppen a Leverkusen elleni pontmentés. Labbadia szisztémája, amely szerint folyamatosan játékban tartja embereit (barátságos meccsekkel) egyelőre úgy tűnik, hogy bejön, ám nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy a HSV is bukott valamennyi felkészülési meccsén.
Ennek a csapatnak nem ma kell bizonyítania, de nyilvánvaló, hogy hazai pályán nem játszatnak olyan lélektelenül, mint augusztusban. A csapat kapusposztján két jó képességű hálóőr vetélkedik, a bravúrokra is képes Drobny, valamint a korábbi válogatott Adler, jelen állás szerint utóbbi nyerte kettejük külön csatáját. A védelem rutinos játékosokra (Djorou, Spahic, Sakai) épül, középen pedig olyan korábbi nagy ígéreteket lehet bevetni, mint Hunt vagy Holtby. A csatárposzt egyelőre még nem az igazi, hiszen bár Lasogga eredményesen játszik, Olic és Schippock nem sokat tud hozzátenni a gólterméshez.

Két olyan klub játszik ma egymás ellen, akik 1965 óta valamennyi Bundesliga szezonban részt vettek.(A Hamburg alapító tag, a Bayern 2 év után jutott fel.)
A csapatok először 1965 októberében mérkőztek, akkor a Bundesliga újonc Bayern alaposan kitömte a Seelert is soraiban tudó HSV-t. (4:0) A 70-es évek eleje egyértelmű müncheni dominanciát hozott, néhány kiütéses győzelemmel, ám az évtized végére ez eltűnt. A 80-as évek elejére a HSV méltó ellenfelévé vált a rekordbajnoknak, és Európában is csúcsra ért. A 83-as bajnok cím, és BEK siker után a HSV elkezdett leereszkedni, és a bajorok szép lassan eluralták a párharcot. (Emlékezetes a 87-es szuperkupa meccs, amikor a HSV kapusa Stein piros lapot kapott, Wegmann kiütéséért.) Emlékezetes meccset játszottak továbbá a 2001-es záró fordulóban, mikor is a Bayern egy utolsó perces szabadrúgással lett bajnok. Az utolsó hazai siker 2009 szeptemberében született Hamburgban, azóta két döntetlent tudnak felmutatni a hazaiak. A Bayern általában simán nyeri ezeket a meccseket, emlékezhetünk 9:2-es és 8:0-s sikerekre is az utóbbi időből. (Bár utóbbi meccset Münchenben vívták.) Ősszel a címvédő 5:0-ra győzött.

A mérkőzést 20 óra 30 perctől közvetíti az Eurosport2.

Related posts

Leave a Comment