You are here
4 Sport 

A Bayern München kupagyőzelemmel búcsúztatta Guardiolát

Ugyan a tegnapi német kupafinálé nem hozott szép és élvezhető mérkőzést, de a végkifejlet, valamint hatalmas taktikai harc miatt így is számtalan emlékezetes momentumot tartogatott a szurkolók számára.
1

Pep Guardiola még utoljára is húzott egy merészet a kezdőcsapat összeállításánál, hiszen szinte biztosra lehetett venni, hogy Jerome Boateng párja Mehdi Benatia lesz majd a müncheni védelem közepén, a tréner viszont úgy döntött, hogy az ifjú Joshua Kimmichre számít az év legfontosabb mérkőzésén. Thomas Tuckhel ellenben nem húzott ilyen váratlant dortmundi oldalon, és ő végül Piszcseket állította a védelem jobbszélére Erik Durm helyett. (Egyedül talán annyi lehetett váratlan a bajnoki ezüstérmes kezdőjében, hogy Gonzalo Caastro kiszorította Kagawát.)

Az első 30 perc is mutatta, hogy ez a találkozó nem fog bevonulni a DFB kupa történelmének leg gólgazdagabb döntői közé, hiszen valamire való helyzetet sem nagyon láthattunk, nemhogy gólveszélyes szituációkat. A 33. percben aztán Douglas Costa majdnem megtörte a csendet, és csak Bürki bravúrjának volt köszönhető, hogy változatlan maradt az eredmény. A következő akciónál a dortmundiak is megszerezhették volna a vezetést, ám Aubameyang elpazarolta a helyzetét, és fölé lőtt. A félidő végére a játékosok ugyan felpörögtek, de ez sajnos csak a hangulaton látszódott meg, és nem helyzetek számán, a játékrész utolsó perceiben 3 ember is sárga lapot kapott. A második félidő első percei felvillantották, hogy élvezetesebb lehet majd a játék képe, hiszen előbb Lewandowski lőtt mellé néhány centivel, majd Aubameyang próbálkozása ment fölé centikkel. A két támadó a rendes játékidő során végig életveszélyt jelentett a másik fél kapujára, ám a góllövés egyiküknek sem jött össze ezen a napon, és mivel Ribery közeli lövése is Bürki zsákmánya lett, így 90 perc után is maradt a 0:0-s eredmény. A hosszabbítás során látszott, hogy egyik csapat sem szeretne kockáztatni semmi az égvilágon, ráadásul a nagy iram is meglátszott játékosok teljesítményén, így a 2×15 perc gyakorlatilag szépen, és csendesen csordogált le. (Egyedül Mkhitaryan lövése kelthetett némi riadalmat müncheni oldalon.) A büntetőpárbaj aztán meghozta a várt drámákat: Kagawa és Vidal nem hibázott, Sven Bender büntetőjét viszont Manuel Neuer bravúrral hárította. A következő párban, Lewandowski nem hibázott, és lépéselőnybe hozta a Bayernt, ráadásul Soltidis lövése is a kapufán csattant. Az izgalmakat azonban fokozta, hogy nem tudott kettővel elhúzni a Bayern, mivel Kimmich gyenge lövését Bürki simán hárítani tudta, Aubameyang pedig higgadtan értékesítette lövését. Thomas Müller magabiztosan tartotta csapata előnyét, Marco Reus pedig egy szép kísérlettel tartotta életben csapata reményeit. Az utolsó szó azonban az ötödik müncheni rúgóé volt: Douglas Costa szinte magától érthető természetességgel lőtte büntetőjét a felső sarokba, megnyervén a Bayern München számára a kupát!
2
A Bayern München a lehető legszebb módon búcsúztatta, a meccs után a könnyeivel küszködő Pep Guardiolát. A rekordbajnok (és rekord kupagyőztes) a rendes játékidőben nagyobb nyomást tudott helyezni ellenfelére, és nem inogott meg akkor sem, mikor a hosszabbításban a Borussia néhány percre átvette a mérkőzés irányítását. Szuperlatívuszokat azért így sem kell hangoztatni a kupadöntő után, mivel a helyzetkihasználással megint volt némi probléma, és néhányszor bizony a védelem is meg-meg inogott a 120 perc során. Az idegek harcában azonban a müncheniek ezúttal fel tudtak nőni a feladathoz, és jogosan nyerték meg történelmük 18. DFB kupáját.

A Borussia Dortmund csapata megállta a helyét a döntőben, és mindenképpen bebizonyította, hogy méltó ellenfele tud lenni a duplázó bajoroknak. A sárga-feketék a meccs bizonyos periódusaiban uralni tudta a meccset, a hosszabbításban viszont nem merte megreszkírozni, hogy a fáradó müncheniekkel szemben nagyobb intenzitással kezdjen el támadni, s így végül saját csapdájába sétált bele. A védelem egyébként itt is a megszokott stabilitással játszott, és az ő esetükben is elmondható, hogy a helyzetkihasználás volt a döntő oka annak, hogy a mérkőzés a büntetőpárbajig tartott. (Aubameyang gyakorlatilag olyan helyzeteket szórakozott el, amiket a szezon során általában berúgott.) A pályát végül vesztesen elhagyó csapat sztárjai közül kevesen tudtak megvillanni: Roman Bürki kapuson kívül talán még a végül lecserélt Hummelst, és talán Weiglt és Catrot lehet megemlíteni, hogy jól játszott.

A Bayern München játékosok teljesítményéről néhány szóban: Manuel Neuer az egész mérkőzésen kiváló teljesítményt nyújtott, és ezt a produkcióját a hárított büntetővel meg is tudta koronázni. A Lahm-Kimmcih-Alaba –Boateng összetételű védelem jól működött ebben az összetételben is, a fiatal Kimmich pedig a büntetőjét leszámítva azt hiszem ismét bebizonyította, hogy megint élni tudott a lehetőséggel. Thiago Alcantara megint nem tudott kiemelkedni, de Thomas Müller és Arturo Vidal sem igazán tudtak úgy futballozni, ahogyan azt a szezonban láttuk tőlük. A feltüzelt állapotban lévő Franck Ribery és a hőssé váló Douglas Costa jobb teljesítménnyel rukkoltak ki társaiknál, mint ahogyan a meccset gól nélkül záró Robert Lewandowski is folyamatos veszélyt jelentett az ellenfél kapujára. A becserélt KIngsley Coman 12 percet kapott, ennyi idő azonban kevés volt, a szezon egyik felfedezettjének, hogy emlékezetes produkciót nyújtson.
3
A kupaátadással, és a ma délutáni müncheni ünnepléssel hivatalosan is véget ért a szezon a Bayern München számára. Az Európa bajnokságig, valamint a Carlo Ancelotti munkába állásáig következő időszak a számvetés időszaka lesz a játékosok, a szurkolók, és a klubvezetés életében is. A klubtörténelem egyik legemlékezetesebb szezonjának háromrészes cikksorozatának első része előreláthatólag a jövő hét közepére készül majd el.

Related posts

Leave a Comment