You are here
bayern Sport 

Bayern München: Rekorddöntésre felkészülni!

bayern
A válogatott mérkőzések, valamint a 2 hetes szünet alatt, sérülések tizedelték a Bayern München labdarúgócsapatát. Azonban bármennyire is negatív az előjele annak, hogy közel 10 játékos bajlódik valamilyen nyavalyával, nem kérdés, hogy a mai meccsen a rekorddöntés a bajor csapat célja.

Pep Guardiola elmondása szerint 13 mezőnyjátékossal és 2 kapussal tud jelenleg számolni, ha az első csapat keretét nézzük, ami több mint elgondolkodtató a csapat formája ellenére is. Ribery és Robben és Benatia gyógyulása mégsem halad abban az ütemben, hogy már most lehetőséget kapjanak, Badstuber pedig még mindig a visszatérési út elején tart. (Jövő héten elméletileg a csapattal edz.)
Mario Götze Írországban elszenvedett sérülése aggasztó lehet, hiszen az ifjú szupersztárt ősszel már biztosan nem látjuk, ráadásul kérdéses, hogy Götze hogyan fogja elviselni, hogy fix kezdőjátékos lett volna, ha nincs a sérülése. Rode izomsérülése nem jött rendbe, ráadásul KIngsley Coman  is a meccs kihagyására kényszerül. (Ő elméletileg már jövő héten játszhat.) Ha mindez nem lenne elég a következő játékosoknak szintén erősen kérdéses a szerepeltetése: Javi Martinez, Xabi Alonso, Douglas Costa, Arturo Vidal.

Ahogyan az egyik csapattal foglalkozó szakportál is írta: „Művészet lesz összeállítani a kezdőt” Pep Guardiola számára. Sajnálni azért így sem muszáj a katalán trénert, hiszen egy tucat klasszis  áll a rendelkezésére, olyan bombaformában lévő sztárokkal, mint a válogatottnak 3 pontot hozó Neuer, a berlini falként tornyosuló Jerome Boateng, az elmúlt évek legjobb formáját mutató Lahm, vagy éppen a gólvágó duó Lewandowski és Müller. Ha ezek a játékosok játszanak, nehezen lesz megállítható a rekordbajnok a sérüléshullám ellenére is.
A Kicker jósolt átigazolásaira nem kell támaszkodnunk, ám a magazin valamennyi kérdésesnek tartott szereplőt vagy a kezdőcsapatba, vagy a kispadra várja.

A Werder nem kezdte rosszul a bajnokságot, hiszen a Schalke elleni (sima, de bekalkulálható) zakó után sikerült ikszelniük Berlinben, majd a Mönchengladbach és a Hoffenheim is fejet hajtott Viktor Skripnik csapata előtt. Azóta azonban mintha elvágták volna a brémaiak útját, hiszen a Leverkusen mellett a Darmstadt, a Hannover, valamint az Ingolstadt is győzni tudott ellenük.
A csapat már tavaly is hektikusan teljesített, hiszen képesek voltak tökutolsó helyről előrelépni oda, hogy esélyük legyen a nemzetközi kupára, és lehetséges, hogy ez idén is megtörténik.
Ahhoz azonban, hogy a Werder újra eséllyel tudja felvenni a harcot a nagyobb csapatokkal is, egy jóval erősebb keretre lenne szükség.
A védelem, amely nem áll rossz nevekből (Sergio Garcia, Vestergoord vagy éppen Gebre Sellasie nem klasszisok, de nem is kutyaütők.) sorrá kénytelen kapitulálni, középpályán Clemence Fritz fölött bizony elrepültek az évek, Öztunali vagy Eggenstein pedig még rutintalanok ahhoz, hogy stabilizálni tudják ezt a csapatrészt. A felkészülési meccseknél még úgy tűnt, hogy Di Santo távozása nem sújtja a csatárposztot, ám egyelőre UJah, Johansson, valamint a Bayernből érkező Pizarro is csak  keresi a góllövő cipőjét.

A két csapat először 1965 decemberében nézett szembe egymással, és Münchenben 3:1-es hazai siker született. A Bayern dominálta a párharcokat, egészen 1981-ig mikor is Otto Rehagelt nevezték ki a brémaiak vezetőedzőjének. A görögökkel csodát tevő szakember új alapokra építette a csapat játékát, és a Werder 3 éven belül a bajorok legnagyobb riválisává vált. 1985-ben konkrétan csak a gólkülönbség döntött a bajnoki címről, a Bayern javára. 1988-ban és 1993-ban is nagy harcot vívtak a felek a bajnoki elsőségért, és mindkétszer a Werder örülhetett. Utóbbi szezonban 4:1-re is sikerült lemosniuk ellenfelüket. Teltek múltak az évek, és bár a müncheniek szép lassan uralmuk alá hajtották a Bundesligát, Brémán csak a legritkább esetben örülhettek győzelemnek. Ebben az időszakban két kupadöntőt is játszottak a felek (1999,2000), ellentétes végeredménnyel. A Werder a 2004-es bajnoki cím után, még 2006-ban tudta hazai pályán megcibálni a bajor medve tekintélyét, mikor is 3:0-ra kiütötték a bajnoki címet már korábban begyűjtő ellenfelüket. (Ezt követően csak egy müncheni 5:2-es sikert tudnak felmutatni a zöldek.) A 2010-es kupafináléban a Bayern 4:0-s sikert aratott, és az a meccs alapjaiban határozta meg az elmúlt évek történéseit: Egy brémai 0:0-át követően mindig a Bayern München játékosai örülhettek a meccs végén, és néhányszor óriási verést mértek jelenlegi ellenfelükre. (6:1, 5:2, és 7:0 (utóbbi Brémában) is állt az eredményjelzőn.)
A tavalyi szezon két meccse szintén lidérces álomként köszönhet vissza a „muzsikusok városában”, hiszen ősszel 6:0-ra, tavasszal pedig 4:0-ra kaptak ki a rekordbajnoktól.

A mérkőzés 15 óra 30 perckor kezdődik, az Eurosport 2-t kell figyelni.

Related posts

Leave a Comment