You are here
1 Sport 

Bayern München szezonértékelő 2. rész

Folytatván a Bayern München szezonjának értékelését, cikksorozatunkban górcső alá vennénk az idényben a csapat kötelékéhez tartozott játékosok teljesítményét. Az értékelés természetesen szubjektív.

1

5Manuel Neuer: A világ legjobb kapusa az idei szezont is nagyszerű formában védte végig, és az elmúlt 10 hónapot is felvehetjük élete legjobb idényeinek sorába. Ezúttal ugyan nem emelkedett ki olyan szinten a mezőnyből, mint tavaly a Barcelona, vagy a Mönchengladbach ellen, de például a Hoffenheim, vagy az Atletico Madrid elleni produkciója így is emlékezetes lehet a szurkolók számára.

Tom Starke: A veterán tartalékkapus az idei évben nem kapott lehetőséget tétmeccsen, a barátságos mérkőzések közül azonban több alkalommal is lehetőséget kapott. Ulreich sérülése idején néhány meccsen leülhetett a padra, de Neuer miatt értelemszerű volt, hogy nem tudja magát beverekedni a kapuba. 35 évesen már nem igen fog több lehetőséget kapni a Bayernben, de távozásáról egyelőre nincsenek hírek.

Sven Ulreich: Kevés rosszabb debütálást tudok elképzelni, mint az övé, hiszen egy ötödik ligás ellenfél ellen potya ízű gólt kapni valóságos rémálom lehetett számára. Ezt a hibát később a tét nélküli Dinamo Zágráb elleni meccsen kompenzálta, hiszen bravúros teljesítményt nyújtott, majd a szezon végén érdemei elismeréseként a Bundesligában is játszhatott egy meccsen, és ott is jól teljesített. Nem tudom megérte-e neki elhagyni Stuttgartot ezért a néhány meccsért, de szerintem Ancelottinál egyértelműen ő lehet majd az a kapus, aki a kupasorozatban, és a kisebb téttel bíró bajnokikon is védeni fog. (Mellőzése egyébként magyarázható a kiegyenlített bajnoki versenyfutással is.

Ivan Lucic: A fiatal hálóőr szintén csak barátságos meccseken védett (többnyire jól), valamint a tartalékkapus szerepkörét látta el. A második csapatot kezdi kinőni, és ha a következő szezon után is harmadik számú kapusként számítanak rá, nagy valószínűséggel távozni fog.

Generated by  IJG JPEG Library
Generated by IJG JPEG Library
Serdar Tasci: A korábbi VB bronzérmes játékost kényszerből hozták Münchenbe, ám a Darmstadt elleni produkciója után máris kegyvesztetté vált. A meccs során több hibát is vétett, és nem is emlékeztetett korábbi önmagára. Később még két bajnokin játszott, fokozatosan javuló teljesítményt mutatva. Nyilvánvalóan visszatér a Szpartak Moszkvához, ahonnét kölcsönvette a Bayern.

Mehdi Benatia: Sérülékenység, valamint formaingadozása miatt az idei szezonban sem tudott állandó kezdővé válni Münchenben, és mivel erősek a távozásáról szóló pletykák, lehet, hogy erre még lehetősége sem marad. Szezonja legemlékezetesebb megmozdulása a Hamburg elleni szezonnyitóhoz köthető, ahol ő szerezte a bajnokság első gólját.

Javi Martinez: Októberben tért vissza úgy, hogy előtt 1,5 évig szinte alig játszott mérkőzést, ám formáján nem látszott meg a brutális mennyiségű kihagyás. Betonbiztos pontja volt a védelemnek, és az újabb sérülése sem zökkentette ki formájából. Élvezi a klubvezetők bizalmát, 2021-ig köti szerződése Münchenbe.

Rafinha: Vehemens magatartásával, és csupa szív megnyilvánulásaival általában többször képes felhívni magára a figyelmet, mint kiugró játékával. A csapat szürke eminenciását mindezek ellenére nem igazán kritizálhatjuk, hiszen ő az a játékos aki 90 percig végighajtja a mérkőzést, és azért a tavasz során ki is tudott emelkedni néha a mezőnyből. (Bár ezek kisebb téttel bíró meccsek voltak általában.)

3Jerome Boateng: Ha nem sérül meg januárban, állítom, hogy messze a legjobb szezonját futotta volna idén. Ősszel gyakorlatilag átjátszhatatlannak minősült az ellenfelek számára, és a támadások elősegítésében is gyakran játszott főszerepet. (Például a Dortmund kiütésekor.) Sérülése után, májusban tért vissza, formájára majd az EB alatt tudunk következtetni. Pozitívum vele kapcsolatban, hogy egyre fegyelmezettebbé válik az évek múlásával.
Juan Bernat: Súlyos sérülése miatt hónapokig nem állt Pep Guardiola rendelkezésére, és így el is veszítette helyét a csapatban. Teljesítményével kapcsolatban ambivalens érzéseink lehetnek, hiszen a csapat egyik legtöbbet futó játékosát tisztelhetjük a személyében, ám az agresszivitásának hiányára viszont panaszkodhatunk. (Például az Atletico Madrid elleni odavágó esetében.)

David Alaba: Az osztrák válogatott csapatkapitánya jól sikerült szezonon van túl, hátvédposzton egyértelműen a csapat legerősebb pontjai közé tartozik. Amit kicsit felróhatunk neki, az annyi, hogy az idei szezonban kevesebb támadásban vállalt kulcsszerepet. A csapat több tagjához hasonlóan, nála is inkább az őszi félévet érezhetjük erősebbnek.

Holger Badstuber: Egy kezemen meg tudom számolni, hogy hány sérülékenyebb labdarúgó van nála jelenleg a világban. Visszatérése után kellett számára legalább 3-4 meccs, mire visszanyeri formáját, majd mikor a csapat legjobbjai között kezdtük emlegetni, újfent megsérült, és idő előtt fejezte eb ezt a szezonját is.

Philipp Steinhart: A 24 éves hátvéd, a tartalékcsapat egyik legjobbja volt a szezonban, a nagyoknál azonban csak barátságos mérkőzéseken szántak számára szerepet.

Thiago Alcantara: A korábbi barcelonai játékmester megítélése meglehetősen kettős, és nem is véletlenül. Akadtak olyan mérkőzések, mikor ő jelentette a győzelemhez szükséges pluszt (Juventus elleni hosszabbítás), és a csapat motorja volt, viszont nem egy alkalommal teljesen beleszürkült a mezőnybe. Az ő teljesítménye leginkább a szezon végére esett vissza.

4Franck Ribery: Közel 9 hónap után góllal tért vissza a Gladbach ellen, majd Zágrábban gólt lőtt, és megsérült. Tavasszal végleg rendbejött a lába, és a korábbi Aranylabda favorit elkezdte visszaküzdeni magát a csapatba. Guardiola eleinte csereként vette számításba, ám szinte folyamatosan kiemelkedve rohamtempóban küldötte vissza magát a kezdőbe. Bár a 2015/16-os nem tartozik élete legjobb szezonjai közé, mégsem lehetett panasz arra amit tőle láttunk.

Arjen Robben: A holland szélső kétszer lendült formába, mindkétszer hamarosan megsérült, ráadásul tagja volt az Eb selejtezőkön leszerepelő holland csapatnak is. Egyfelől elveszítette állandó helyét a kezdőcsapatban, és ez nem pusztán a fiatalok érkezésének, vagy sérülékenységének volt köszönhető, másrészt viszont a BL-ben több olyan meccs is akadt, ahol messze ő volt a csapat legjobbja. (Például a Juventus elleni első meccs.)

Douglas Costa: Egy egész világ értetlenkedett, hogy mi kerül a brazil szélsőn 30 millió Euróba, mikor leigazolta a csapat, hogy aztán egész ősszel az ő produkciójától legyen hangos a sajtó. Majdhogynem rekordszámú gólpasszt osztott ki félév alatt, és nem akadt olyan meccs, ahol ne húzott volna valami váratlant, ami napokig beszédtémát szolgáltatott volna számunkra. Tavaszra aztán alaposan visszaesett a formája, és csak az év utolsó meccsein tudott ismét „régi” fényében ragyogni. Nem elhanyagolandó tény, hogy ő tett pontot a Guardiola korszak végére, miután eldöntötte a kupadöntőt.

Xabi Alonso: Tavaly tavaszi teljesítménye után számtalan bírálatot kapott szurkolói oldalról, és a kritikák csak hangosabbak lettek, mikor büntetőt hibázott a szuperkupa döntőben. Ősszel aztán ha nem is korábbi liverpooli vagy San Sebastian-i formájában hozott le meccseket, de teljesítménye kezdte megközelíteni a Real Maadridban látott produkcióit. Bár fix kezdőpozícióját megkopott sebessége, és kora miatt tavaszra elveszítette, többször élt a bizalommal, sőt az Atletico elleni visszavágón vagy az Ingolstadt elleni bajnokavatón kiemelkedőnek mondható teljesítménnyel rukkolt ki.

5Mario Götze: A tavaly tavaszi gyengélkedése után, az ősz elején válogatott és klubszinten is úgy teljesített, mintha kicserélték volna. Miután egy válogatott meccsen megsérült, hónapig nem állt a csapat rendelkezésére, és Guardiola is várt a csatasorba állításával. A VB-t eldöntő játékos a bajnokikon meg is kapta a lehetőséget arra, hogy bizonyítson, ám szinte mindig beleszürkült a mezőnybe. (Éppen ezért nem játszott például az Atletico elleni meccseken.) Legjobb teljesítményét abszolút a szezon utolsó bajnokiján nyújtotta, de a Hannover elleni duplája sem mentette meg a szezonját. A nyár kérdése, hogy marad-e Münchenben, jelenlegi állás szerint a 2016/17-es szezonban is a csapatot erősíti majd.

Sebastian Rode: Úgy gondolom, hogy nála jobb csereembere nincsen, és nem is volt a Bayern Münchennek, ám annál,hogy 10-15 perceket kapjon sokkal jobb játékos. Nem gondolom, hogy eszeveszett tehetség lenne, de a nagy szíve, valamint az, ahogyan hajt kompenzálja ezeket a hiányosságait, és így általában hasznára is tud lenni a csapatnak. (Már ha játszatják.) 2017 nyarán elméletileg távozik a Borussia Dortmundhoz. Távozása érthető, hiszen gyakorlatilag 27 évesen lesz talán utoljára lehetősége bekerülni a válogatottba.

Philipp Lahm: Tavalyi súlyos sérülése után, a kapitány az idei szezonra nyerte vissza igazán a formáját. Mindegy volt számára, hogy középpályásként, vagy szélső hátvédként (sőt középhátvédként is játszott) veszik számításba, ő a tőle megszokott elegáns, magas szintű játékot produkálta, és igazi vezér volt a nehéz pillanatokban is. Még két évig élvezhetjük a játékát, mielőtt befejezné nagyszerű pályafutását.

6Arturo Vidal: Az ősz során felerősödhettek azok a hangok, melyek szerint a chilei fenegyerek nem képes pótolni Bastian Schweinsteigert, hiszen Vidal számára még a kezdőcsapatba való bekerülés is nehézkes volt. Tavasszal aztán egy-két fegyelmezetlenségtől eltekintve egyértelműen ő lett a második félév játékosa, aki extraklasszis produkciókkal volt képes kirukkolni, meghaladván a Juventusban mutatott formáját is. (Legjobb produkcióját talán a Benfica elleni BL párharcban mutatta be.)
Thomas Müller: Pályafutása leggólerősebb szezonján van túl, hiszen a bajnokságban 20-szor mattolta az ellenfél hálóőrét, de minden frontot figyelembe véve is több, mint 30 góllal zárta élete egyik legemlékezetesebb szezonját. Az ősz során gólérzékenységével, tavasszal inkább a mezőnymunkájával, és a gólpasszokkal hívta fel magára a figyelmet. A „Bayern arca” szezonja mégsem lett tökéletes, hiszen az Atletico elleni BL elődöntőben elkövetett hibája miatt a csapat tragikus hősévé vált.

Kingsley Coman: A Juventus átigazolás politikáját szokás dicsérni, ám ő a bizonyíték, hogy azért Torinóban is elkövetnek óriási hibákat. (Szinte drámába illő, hogy ő intézte el a zebrákat.) A szezon elején azt hihette az ember, hogy csak elvétve fog lehetőséget kapni, aztán áprilisra oda jutottunk, hogy már a csapatba követelik maguk a szurkolók is. Gyorsasága, cselezőkézsége elsőrangú, és szinte nyilvánvaló, hogy amint letelik a kölcsönszerződése, a Bayern München hivatalosan is megvásárolja. A Juve által kért 23 millió Euró szinte játékpénznek minősül azért a teljesítményért, amit az előző szezonban mutatott.

7Joshua Kimmich: A szezon másik felfedezettje, olyan berobbanást produkált, amit utoljára Thomas Müllertől láttunk a csapaton belül. Középső középpályásként indult, és abban a szellemben indította müncheni karrierjét, hogy az év végére kezdővé is szeretne válni, akár a csapat tagja Bastian Schweinsteiger, akár nem. Ekkor még mosolyogtunk rajta, ám jelenleg ott tartunk, hogy sokan már a német válogatott kezdőcsapatába is prognosztizálják az ő jelenlétét. A sérülések miatt, a szezon második felében a hátvédsorban kapott szerepet, és ma már inkább a hátsó alakzatban tudjuk elképzelni a helyét. (Hogy középen vagy szélen az fakultatív.) A szezon során a Juventus ellen hibázott, ám ez nem törte meg a lendületét, és konstans jó teljesítményt tudott nyújtani a kupadöntőig bezárólag.

Julian Green: Ha létezik az anti-Kimmich, akkor az ő. A második csapatot már rég kinőtte, ugyanakkor mikor lehetőséget kapott a nagyoknál (Zágrábban kezdőként.), inkább lefelé lógott ki a mezőnyből.

Fabian Benko: Mikor a szezon első barátságos meccsein, annyit tudunk róla, hogy az U19-es csapat alapemberéről van szó. A szezon során aztán a teljesítménye miatt feljebb léphetett, a második csapat kötelékébe is. A nagyoknál még nem jött át számára a debütálás pillanata, ám nem lenne meglepő, ha Carlo Ancelotti már az ősszel pályára küldené valamikor.

8Robert Lewandowski: A szezon gólkirálya, aki több, mint 40 góllal tolta a csapat szekerét a szezon során. Ősszel olyan formában rugdosta a gólokat, amit maximum Cristian Ronaldotól vagy Lionel Messitől szoktunk meg. (Mesterötös a Wolfsburg, mesterhármas a Dinamo Zágráb ellen.) Tavaszra aztán kicsit visszaesett a formája, és a helyzetkihasználással is akadtak gondjai, de ettől függetlenül csak a legnagyobb elismeréssel szólhatunk „Lewa” idei produkciójáról.

Milos Pantovic: A második csapat fiatal szerb támadója, a Werder elleni őszi mérkőzésen kapott lehetősége, időhúzó csereként. A Bayern II-ben általában fix kezdőnek számít, és sokan a jövő játékosát látják benne, fegyelmezetlensége viszont probléma lehet vele kapcsolatban.

Jan Kirchhoff: A porcelánlábú hátvéd, másfél év Schalkénál eltöltött kölcsönszerződés után tért vissza Münchenbe, ám még annyi lehetőséget sem kapott, mint 2013 őszén. Egy mérkőzésen cserélte be Guardiola, mégpedig a Wolfsburg elleni kupatalálkozón. Télen a Sunderlandbe igazolt, ahol rövid időn belül a közönség egyik kedvencévé vált.

Pierre –Emil Hojbjerg: Úgy gondoltam, hogy ő lesz a következő időszak nagy Bayern játékosa, ám jelenleg az is kérdéses, hogy valaha visszatér-e a bajor fővárosba. Miután szerepelt az első kupafordulóban, kölcsönadták a Schalkénak a következő 2 évre. Fokozatosan javuló teljesítményének eredményeként a királykékek mindent megtesznek, hogy véglegesítsék szerződését.

Gianluca Gaudino: Miután tavaly elvétve megkapta a lehetőséget, és nem is nyújtott rossz teljesítményt, nem számítottunk arra, hogy az ősz során csak barátságos meccseken, és a második csapatban fog szerepet kapni. Hogy a klubvezetés azért tervez vele, azt jól jelzi, hogy 1,5 évre csak kölcsönbe engedték el a svájci St. Gallenhez.

9Dante: A szimpatikus brazil hátvéd napjai, a tavalyi szezon során elkövetett hibái miatt meg voltak számlálva Münchenben, és végül a szezon közben távozott is a Wolfsburgba. Az első két bajnokin, és az első kupameccsen azért még pályára lépett a csapat színében, így hivatalosan része volt a sikerekben.

Sinan Kurt: Már a tavalyi szezonban is csak egy meccs jutott a fiatal középpályásnak a nagy csapatban, idén még annyi sem. Miután a második csapat egyik legjobbja volt az ősszel, januárban távozott a Hertha BSC-hez. Dárdai Pál egyelőre nem adott számára játékidőt, és ott is csak a tartalékcsapatban számítanak rá.

Related posts

Leave a Comment