You are here
vereség Sport 

Bayern München: Vereség a rangadón

vereség
Tárgyilagosan nézve a harmadik legyőzte a listavezetőt, amely egy teljesen átlagos történés a futballban, a Bayern München Borussia Mönchengladbach veresége (és mutatott játéka) viszont mégis a hétvége abszolút meglepetésének számít.

Azok után, hogy a Wolfsburg gyengén játszva és vért izzadva játszott döntetlent Mainzban, arra számítottam, hogy a Bayern a rivális botlásától feltüzelve győzelmet arat a Mönchengladbach ellenében, és 14 pont növeli az előnyét. Nem így történt, sőt csökkent a két csapat közötti távolság.
Pep Guradiola ugyan nem számíthatott a sérült Riberyre, de a francia kiválóság pótlása a korábbiakban nem okozott gondot, ráadásul visszatért a csapatba a házi gólkirály Robben is, így müncheni oldalon bizakodva várhatták a találkozót. (Ráadásul Thiago Alcantara is bő 1 év után újra a keretbe került. Lahm kispadra ültetése nem okozott komoly meglepetést, hiszen a kapitány csupán a múlt héten tért vissza, azon viszont csodálkoztam, hogy az extraklasszis formában futballozó Thomas Müller miért nem került be a kezdőcsapatba.
A bajnoki bronzért küzdő, és a Leverkusen geiserkircheni sikere miatt győzelmi kényszerben lévő vendégek összeállításában egyedül Max Kruse padra ültetése jelentett meglepetést.
A találkozó úgy kezdődött, mintha egy teljesen átlagos Bayern mérkőzést néznénk, a bajorok rögtön az első pillanattól uralni akarták a mérkőzést, ám az első 10 percben Bernat és Robben próbálkozását is védte a Mönchengladbach kapusa, Sommer. A csapat múlt héten bebizonyította, hogy tudnak Robben nélkül is jól játszani, és győzni, ám a holland klasszis 20. percben bekövetkezett sérülése is rányomhatta a bélyegét a támadójátékra. Robben feltehetőleg hasizomsérülést szenvedett, így nemcsak, hogy ki kell hagynia hazája hétközi meccsét, de feltehetőleg hetekig nem állhat majd klubja rendelkezésére. (A holland helyett egyébként az egyetlen bevethető támadó Müller érkezett.)
A Gladbach a 30. percig semmi feltűnőt nem csinált, tudták, hogy labdabirtoklás szempontjából alárendelt szerepet fognak játszani, próbálták elhárítani a bajor támadásokat. Aztán jött a jelenet, amely megdöbbenést okozott mindenkinek, Hermann passza után a világ legjobb kapusa Neuer bevédte Raffael veszélytelennek tűnő lövését. Hiába irányították azonban a hazaiak a játékot, a félidő krónikájába csak Schweinsteiger lövését jegyezhetjük fel. (Illetve Lewandoeski és Stranczl brutális összefejelését, amely után ápolni kellet a lengyel támadót.)
A második félidő első fele szinte másolt az első játékrészt: a Bayern mezőnyfölényben játszott, de a gólszerzésre nem igazán nyílt igazi esély, a Gladbach pedig próbálta óvni az előnyét. Hiába állt azonban hátrányban a toronymagas esélyes, fel sem vetődhetett benne, hogy itt ne legyen legalább egy sanszuk, amit ne használnának ki valamelyik sztárjuk révén.
Ahogy a müncheni csapat megpróbált egyre intenzívebben támadni, (Tette mindezt úgy, hogy nem volt támadó a kispadon.) úgy kezdett el egyre bátrabban futballozni a vendég Mönchengladbach: Sorra vezették a kontrákat, ám Hahn lövését Neuer kapufára tudta ütni. A 77.perctől kezdve aztán már nem volt visszaút,egy remek támadás során a Gladbach valósággal lenullázta a bajor védelmet, és Raffael újabb gólt lőtt
A hátralévő időszakban mindkét csapat előtt akadt egy nagy lehetőség, ám Lewandowski fejesét bravúrral hárította Sommer, a csereként pályára lépő Kruse helyzetét pedig Neuer ütötte ki szögletre.

A Bayern München finoman szólva is pocsékul játszott a tegnapi napon, de le kell szögezni: Nem történt tragédia!   Most nem fogom játszani a futballszakértőt, és nem pufogtatom a közhelyeket, (Mondván, hogy ajvítani kell, és a következményeket le kell szűrni.) de az tény, hogy ez a játék egy egyenes kieséses párharcban a kieséssel lenne egyenlő. A legnagyobb problémát számomra a 0:1 után bekövetkező ötlettelenség jelentette, (amely Robben hiányának is köszönhető.) egyszerűen azt éreztem, hogy 9 mezőnyjátékos is arra számított, hogy majd Lewandowski valahogy megoldja a helyzetet, és „talál egy gólt.” Nagy kritika lehet a csapatnak, hogy a játék egyes periódusaiban Juan Bernat és Jerome Boateng volt a két legaktívabb a támadásoknál.
A Borussia Mönchengladbach gárdája tegnap bebizonyította, hogy hogyan is kell legyőzni egy sokkal esélyesebb csapatot: 10 emberrel védekeztek, kontrajátékot játszottak, majd az előny megszerzése után a bunkerfutbal diadalra vezette őket. (Hozzáteszem ezzel a sikerrel megmutatták, hogy méltók a bronzéremre, és ott a helyük a nemzetközi kupában.) A vendégek legjobbja az egyre nagyobb klasszissá érő Patrick Hermann, valamint a kiválóan védő kapus Sommer volt. (De igazából gratulációt érdemel az egész vendégcsapat.)

A Bayern játékosok teljesítményéről néhány szóban: Manuel Neuer személyét a legnagyobb dőreség lenne megítélni a tegnapi mérkőzés alapján. Egyértelmű, hogy ő a világ legjobb kapuvédője, és, hogy tegnap pocsék napot fogott ki. (A Bayernnek még nem volt olyan kapuslegendája, akinek ne lett volna legalább egyszer hasonlóan lidérces mérkőzése.)
A Rafinha, Boateng, Badstuber, Bernat védelemnek nem volt túl sok dolga, ám a második gladbachi gól előtt az egész csapatrész kapitulált. Juan Bernat személyét azért így is kiemelném, az apró termetű spanyol ismét a csapat legjobbja volt, (Legalább is szerintem), a pálya valamennyi pontján feltűnt, és mintegy többiek iránti bírálatként is felfogható, hogy támadóként is helytállt. Alaba átlagos teljesítményt nyújtott a legutóbbi fordulókban mutatott produkcióihoz képest. Schweinsteiger és Xabi Alonso személyében hiába van két klasszis középpályása a gárdának, a két játékos már a győztes meccsek alapján is „bizonyította”, hogy nem tudnak együtt játszani. (Ettől függetlenül nonszensznek tartom azokat az interneten olvasott kijelentéseket, melyek szerint Xabi Alonsot el kell adni.) Robben megsérült, így a 20 perc alatt bemutatott játékát nehéz értékelni, Götze pedig megint szürkén játszott. Lewandowskinak semmi sem jött össze az égvilágon, a helyzetét leszámítva nem is nagyon mutatkozott esély, hogy növelje góljai számát.
A cserék közül Müller az utóbbi hetekkel ellentétben nem teljesített jól, játéka egy idő után görcsössé vált, Rode és Lahm pedig (már csak pozíciójuk, valamint gyér játékidejük miatt) nem tudott semmi újat hozzáadni a játékhoz.
Pep Guardiola személye mindig is egy fontos kérdés a Bayern München szurkolók szemében, így néhányan máris az edzőt kezdik korholni a vereség miatt. Bár én nem vagyok híve a trénernek (Viszont elismerem, a vele elért eredményeket, és nem fogok Jupp Heynckes után kiállatni egy gyengébb mérkőzés után.), de tegnap maximum azt lehetett szemére, hogy miért bízik ennyire a Xabi Alonso-Schweinsteiger duó együtt szerepeltetésében, Robben sérülése után pedig valósággal meg volt kötve a keze a cseréket illetően, továbbá ez a taktika eredményezte az elmúlt hetek győzelemsorozatát is. (Hozzátéve, hogy a Bayern ráadásul   a hajrában már stílusú játékkal is megpróbálkozott.)

A Bayern München játékosai majd, a Borussia Dortmund elleni örökrangadón bizonyíthatják be, hogy ez a mérkőzés mindössze egy kisiklás volt. A találkozóra nagyszombatig kell majd várunk, ugyanis a héten válogatott mérkőzéseket rendeznek.

A fotók a Bayern München hivatalos Facebook oldaláról valók, a mérkőzés eseményeinek leírásához a www.Eredmenyek.com segítségét vettem igénybe.

Related posts

Leave a Comment