You are here
oz Interjú Life Nonstop Vadászat Természet 

Bepillantás a vadvilág mindennapjaiba Tóth Krisztián objektívén át

Fotóival szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy nem kell távoli vidékekre utazni, ahhoz hogy, különleges pillanatokat éljünk meg, mert hazánkban is rengeteg csodás állat és növényfajt találhatunk. Tóth Krisztián hobbi természetfotóssal beszélgettem.

 

Mióta foglalkozol fotózással?

Amióta az eszemet tudom fényképezőgéppel a kezemben rohangáltam fel-alá. A kezdeti kattintgatásokból az évek folyamán egyre inkább tudatosan megkomponált képek születtek. 2010 volt egy nagy mérföldkő számomra, amikor is kezembe vehettem életem első tükörreflexes gépét és teleobjektívét. Innentől fogva egy teljesen más világ nyílt meg számomra a fotózásban.

en

Mi az, ami ennyire megragadott a természetfotózásban?

A természetfotózásban egy olyan kihívást láttam meg, amely már a kezdetektől csábított. Egy fejben megálmodott fotó megszületéséhez nagyon sok előkészület és apró részlet szükséges: ismerni kell az állatok mozgását, kijátszani az érzékeiket stb. A vadászathoz tudnám hasonlítani csak puska helyett fényképezőgéppel a kézben. Mikor megjelenik a keresőben a várt vad, az ember szíve gyorsabban kezd verni, remeg a keze és semmi más nem jár a fejében. Az elkészült fotó pedig minden fáradságot kárpótol.

Mit szeretnél adni az embereknek a fotóiddal?

Minden visszajelzésnek örülök legyen az pozitív vagy negatív. Szeretném felhívni az emberek figyelmét a minket körülvevő élővilágra és arra, hogy nem kell távoli országokba utazni ahhoz, hogy különleges pillanatok szemtanúi lehessünk.

nagykocsag

Mikor kint jársz a természetben mindig van nálad fényképezőgép?

Az esetek többségében igen, hiszen sosem tudhatja az ember milyen ritka pillanatokról maradhat le.

Van valamilyen állandó megfigyelőhelyed ahol fotózol?

Egész év folyamán üzemel egy általam tervezett és épített itató/etető, amely amellett, hogy nagyban segíti a környék madarainak életben maradását az ínséges időkben, vonulási időszakban remek fotózási lehetőséget nyújt. Nagyvadakat főként jól bevált magasleseken várakozva, vadföldek, dagonyák környékén lessátorból, valamint cserkelve sikerül lencsevégre kapnom.

sator

Vannak olyan hazai fotósok, akiknek követed a munkásságát?

Hazai és külföldi fotósoldalakat, blogokat egyaránt figyelemmel kísérek. Az építő jellegű kritikákból sokat lehet tanulni, valamint a különböző módon megközelített témákból jó ötleteket tudok meríteni.

A jó képek készítéséhez elég egy jó fényképezőgép vagy kell hozzá a fotós látásmódja is?

Egy kevésbé jó géppel is lehet minőségibb, különlegesebb fotót készíteni és fordítva. Véleményem szerint mindenképp szükséges egy sajátos látásmód, hiszen a kép először a fotós fejében születik meg. Természetesen azt, hogy ebből mi valósul meg, bizonyos keretek közt a felszerelés is befolyásolja.

szarvasb

Fotózás közben történt már veled valamilyen szívbemarkoló vagy éppen vidám esemény?

Sosem felejtem el, mikor egy hajnali cserkelés közben épp egy magányosnak tűnő kocához próbáltam közelebb lopózni. Takarásban lévő malacai a magas fűben egészen az utolsó pillanatig fel sem tűntek, azonban akkor már késő volt. A malacait féltő koca fújtatva indult meg felém, szerencsémre volt annyi időm, hogy felkapaszkodjak a legközelebbi fára. Mindig örömmel gondolok vissza a fotózás közben átélt élményekre, a vadföldön kergetőző pettyes szarvasborjakra, a dagonyánál hangoskodó malacokra, a napkelte fényeinél ébredező, tollászkodó több ezer vízimadárra.

Tervezel később komolyabban is foglalkozni a fotózással vagy inkább hobbi szinten űzöd csak?

Elsősorban magam örömére, kikapcsolódásból fotózom, így hobbi szinten mindenképp folytatni fogom. Azt pedig, hogy milyen lehetőségeket tartogat a jövő nem tudom. Régi vágyam, hogy hivatásszerűen foglalkozzam vele, de őszintén szólva erre kevés esélyt látok.

oz

Mennyi idő jut fotózásra a felsőoktatási tanulmányok mellett?

Sopronban folytatom tanulmányaimat erdőmérnökként, középiskolás éveimhez képest azt kell mondanom jóval kevesebb időt tudok szakítani a fotózásra. De nem panaszkodhatom, hétvégenként, szünetekben így is rendszeresen kijutok több-kevesebb időre.

Más jellegű fotókat is készítesz vagy csak kizárólag a natúrát örökíted meg?

Érdeklődésemnél fogva kizárólag a természet csodáit próbálom megörökíteni, azon belül is főként a nagyvad – illetve madárfotózás áll közel a szívemhez.

gyurgyalag

Van esetleg valamilyen vágyad fotózáson belül, amit az elkövetkező években tervezel megvalósítani?

Tervek bőven vannak, sosem fotóztam még dámszarvast, muflont. Nagy vágyam bőgő szarvasbikát, dagonyázó vadakat fotózni. Ragadozó madarakról sem sikerült még a hőn áhított képet elkészíteni. Az elképzelések megvannak, már csak arra várnak, hogy megvalósítsam őket.

Köszönöm szépen a válaszaidat és további sikereket kívánok neked!

További információkat és fotókat találtok itt:

https://www.facebook.com/tothkphoto/?fref=ts

Related posts

Leave a Comment