You are here
16700_913812738676945_4370572970218371445_n Egészség Life 

Blind Workout – Vakon se add fel, hisz edzeni, így is lehet!

Rácz Richárdnak hívnak, és látássérült vagyok. Nagymértékű látásvesztésem van, ami azt jelenti, hogy szinte már vak vagyok. Azért szinte, mivel némi fénylátásom azért maradt még. Az állapotomból kifolyólag jelenleg családommal élek vidéken.

Itt nem igazán van mozgási lehetőség, ha fogyatékossággal él az ember. A közeli városokban van: úszásra, kondizásra, biciklizésre stb. Az én helyzetemben a városba bejutás nehézkes, így évekig nem nagyon tudtam itthon mozogni, edzeni. Nem kell szerintem nagyon magyaráznom, hogy ennek mi lett az eredménye: testem állapotának rohamos romlása, hátam, térdeim egészségének gyors leépülése. Voltam ortopédián, és reumatológián is a hátam miatt. A reumatológián javasolták, hogy találjak ki valami torna félét magamnak, amit látássérülten is el tudok végezni, mert ha nem teszem, akkor a hátam állapota még intenzívebben romlani fog. Ez idén januárban történt, mármint az orvosi javaslás. Törtem a fejem különféle mozgásformák belekezdésén, de nem nagyon találtam számomra megfelelőt. Aztán úgy február tájékán ráleltem a fegyencedzésre. Régebben úgy két éve csináltam már pár gyakorlatot ebből az edzésformából, de nem megfelelően, és nem rendszeresen.

Most komolyabban beleástam magam a témába, és megismerkedtem az edzésformával alaposabban is. Ezt az edzést lehet csinálni látóknak, és nem látóknak is. Szerintem, csak akkor nem végezhető, ha nagymértékű mozgásszervi, vagy más edzést hátráltató akadály van.

Mi is ez pontosan? Biztos felmerül most a kérdés mindenkiben, hisz a neve alapján rabok jutnak az eszünkbe, akik rácsok mögött töltött idejük nagy részét, edzéssel ütik el. Ez a megállapítás nem nagyon tér el a valóságtól, hisz a Fegyencedzés című könyv szerzője Paul Vade is egykoron rab volt. Állítása szerint ebbe a könyvbe összegyűjti a régi nagy veterán fegyencek gyakorlatait, hogy megismerjék azokat a mostani emberek is. A fegyencedzés saját testsúlyos mozgásforma. Nincs szükséged csak a testedre, meg pár gyakorlatnál valami segéd tárgyra. Hat alap gyakorlat van: Fekvőtámasz, híd, guggolás, lábemelés, húzódzkodás, kézenállásban fekvőtámasz.

Mind a hat gyakorlat további tíz feladatra van bontva, hogy megkönnyítse a végrehajtást. Ezzel a technikával lépésről-lépésre mehetünk felfelé azon a lépcsőn, és a végére jutva hatalmas állóképességre, és nem mindennapi erőnlétre tehetünk szert, az izmos és egészséges testről már nem is beszélve. Azért van tíz szintre felbontva a hat alapgyakorlat, mert akik nem nagyon mozognak, vagy egyáltalán nem mozogtak még, azok is bátran elkezdhessék a fegyencedzést. Ráadásul sérülések utáni rehabilitációs edzésnek sem utolsó. A gyakorlatok felosztása tényleg úgy lett kialakítva, hogy folyamatosan erősödik tőle az ember, és mindig megszerzi azt a szintet, ami kell az új lépcsőfok elkezdéséhez.

Itt egy példa rá: A fekvőtámasz első lépése, fekvőtámasz falnál. Ezt úgy végezhetjük el, hogy váll széles tartásban nekinyomjuk kezeinket a falnak, úgy vállmagasságban, és egyenesen állunk. Aztán karjaink és vállaink hajlításával közeledünk a falhoz, amíg óvatosan meg nem érintjük. Aztán innen lassan vissza kitoljuk magunkat a kiinduló helyzetbe.

Ez a feladat ad annyi erőt, ami kell a második lépcsőhöz, és így tovább-tovább, amíg el nem érjük a mesterlépést.

Minden gyakorlatnál a lényeg, hogy viszonylag lassan, és kontroll mellett végezzük el az ismétléseket. A feladatok tizedik, és egyben legnehezebb szintjét elnevezte Paul Vade mesterlépésnek. A neve is mutatja, hogy ez bitang megpróbáltatás, hisz a hat alapgyakorlat mesterlépései a következőek: Fekvőtámasz – egykezes fekvő, guggolás – egylábas guggolás, Kézenállásban fekvőtámasz – egykezes fekvőtámasz kézenállásban, híd – állásból le hídba, majd onnan felállásba. Lábemelés – nyújtott kezekkel rúdról lógva, csípőig felemelt, kinyújtott lábakkal. Húzódzkodás – egykezes húzódzkodás.

Ezek nem egyszerű feladatok már, de mire idáig eljut az ember, elvileg úgy megerősödik, hogy végre tudja majd hajtani ezeket is. Paul Vade a hat alapgyakorlatot mesterhatosnak is hívja. A könyvben rengeteg hasznos információt tudhatunk még meg az izmainkról, az erőnlétről, az állóképességről, a gyakorlatokról, a helyes végrehajtásról, a táplálkozásról, az edzéstervekről, és még sok más hasznos ismeretről is.

Lassan négy hónapja csinálom a fegyencedzést, számomra az előnyei: Itthon is végezhető, látássérülten is csinálható, nem kerül semmibe sem, és csak a testsúlyom kell hozzá.

Mivel számomra ennyire tetszik, ezért elkezdtem írni egy blogot ezzel kapcsolatban.

A blogom célja: Más látássérültek, vagy mozogni vágyó személyek számára bemutatni a fegyencedzés mozgásformát, így kedvet hozva nekik is, hogy kipróbálják ezt a fantasztikus edzést.

Másodlagos célom: Önmagam részére egyfajta edzésnapló, amelyben nyomon követhetem a gyakorlataimat, a fejlődéseimet, és a kitűzött céljaimat.

A blogomon olvashatóak a lépések, és az általam illusztrált gyakorlatok, mint képi, mint videói, mint leírási formában. Igyekeztem úgy leírni a gyakorlatokat, hogy aki esetleg nem látja a képeket/videókat, az is elképzelhesse és kipróbálhassa a feladatokat.

Összefoglalva röviden: Csináljátok, mert nagyon jó, de nem muszáj nekem hinni, próbáljátok ki, és döntsétek el ti.

Én kívánom mindenkinek, hogy lelje meg azt a mozgást, ami önmagának a legideálisabb. Nekem most ez a fegyencedzés!

Blogom linkje: http://blindworkout.ingyenblog.hu/

Facebook oldalam: https://m.facebook.com/profile.php?id=904552532936299

Videóim:

Related posts

Leave a Comment