You are here
rangadó2 Sport 

Borussia Dortmund-Bayern München: Ünnepi rangadó

rangadó2
Az újraegyesített Németország két legsikeresebb csapata néz ma farkasszemet egymással, a dortmundi Westfalenstadionban. (Ez az állítás akkor is igaz,ha Bastian Schweinsteiger több titulust nyert, mint a Dortmund a komplett történelme alatt.) Az örökrangadónak azonban mégis csak a hazai pályán játszó Borussia Dortmund számára van igazi tétje.

Nem azt mondom, hogy a Bayern München a sok sérülés miatt jelenleg olyan, mint egy félkarú óriás, de annyi bizonyos, hogy a legrosszabbkor jöttek a kulcsjátékosok kiválásai. (Nem elsősorban a bajnokságra gondolok, hanem a hazai és az európai kupák utolsó fordulóira.) Az augusztus óta sérült listán lévő és visszatérésére készülő Javi Martinez mellett (A spanyol kiválóság a szuperkupadöntőn sérült meg, éppen a Dortmund ellenében.) hetekre harcképtelenné vált Ribery és Robben is, de a legsúlyosabb eset David Alaba sérülése. Korunk talán legjobb szabadrúgáslövője egy teljesen tét nélküli barátságos mérkőzésen szenvedett súlyos sérülést, és az idén már nem is állhat Pep Guardiola rendelkezésére. (Véleményem szerint az ő kiválása nagyobb érvágás, mint „Robbery” hiánya.) Holger Badstuber játéka is erősen kétséges, a Nationalelfbe visszakerülő hátvéd Ausztrália ellen szedett össze egy kisebb sérülést, valamint harcképtelen a klublegenda Pizarro is. (Bár ő maximum perceket kapott volna.)

A Borussia Dortmund mestere nem számíthat a két világbajnokára Kevin Grosskreutzre, illetve Erik Durmra, ugyanis mindkét játékos sérülés után tért vissza az elmúlt héten, így egyelőre még egyikük sincs bevethető állapotban ezen a rangadón. Jürgen Klopp dolgát tovább nehezíti, hogy Nuri Sahin ínsérüléssel bajlódik, és Piszczek sérülése sem jött rendbe.
A sérülések ellenére is pazar kezdővel vághat neki a hazai csapat a találkozónak, hiszen Weidenfeller is javuló formát mutat a „daraszak” kapujában, a védelem is kezd összeállni, Marco Reus személyében pedig náluk játszik, a jelenlegi legjobb formát mutató német játékos.
A két csapat közötti 31 pontos távolság egy világnak felel meg, de ki kell jelenteni, hogy a Bayern számára fontosabb játékosok hiányoznak, és a Borussianak idén még nem volt ekkora esélye legyőzni riválisát.
A Kicker internetes honlapja szerint a Bayernben Mehdi Benatiára hárul a feladat, hogy pótolni próbálja Alabát, a marokkói játékos számára ez igazi mestervizsga lehet, hiszen az idény során többször kritizálták a szurkolók, ám ma bebizonyíthatja, miért is volt a SeriaA egyik kiemelkedő hátvédje. Az előzetesen vizionált kezdőben ott van a Bayern csapatkapitánya Philipp Lahm, aki hosszú idő után térhet vissza a kezdőcsapatba. A honlap szerint mindkét ex-dortmundi Mario Götze és Robert Lewandowski is a kezdők között kap bizonyítási lehetőséget, bár profi játékosokról beszélünk, azért kérdéses, mennyire befolyásolja őket 60 ezer ember folyamatos gyűlölködése.

 

A két csapat első mérkőzésére 1965-ben került sor, akkor Münchenben a Borussia győzött 2:0 arányban, megszakítván a bajnoki újonc győzelmi sorozatát. A 60-as, 70-es években a két csapat ellentétes pályát futott be, a Dortmund sikereinek éppen leáldoztak, a Bayernnél viszont épült a világverő sztárcsapat. (Az egyik mérkőzésen például 11:1 arányú müncheni siker született.) A szurkolók közötti rivalizálás ugyan megmaradt, de a csapatok „háborúja” csak a 80-as évek végén vette igazán kezdetét. A csapatok versenyfutása 90-es években hágott először a tetőfokára, ekkor ugyanis az Ottmar Hitzfeld vezette Borussia nemcsak, hogy méltó ellenfele volt a több pénzből gazdálkodó bajoroknak, de a Bundesligában kétszer is győzedelmeskedett. A 2002-es drámai bajnoki hajrában elért bajnoki cím után a Borussia ismét háttérbe szorult a német futballban, és csak Jürgen Klopp kinevezése utáni harmadik évben szerepelt ismét nevéhez méltóan. (Más kérdés, hogy akkor bajnoki címet is ünnepelhetett a csapat.) Ettől kezdve a párharc ismét régi fényében ragyog, olyan fergeteges mérkőzéseket produkálva, mint a 2008-as, 2012-es, 2014-es kupadöntő, a 2013-as Bajnokok Ligája finálé, vagy az elmúlt időszak bajnoki rangadói.
Ősszel a kiválóan hajrázó Bayern München 2:1 arányban nyert, a legutóbbi dortmundi pályaválasztással megvívott bajnokin (A Guardiola éra egyik legjobb meccsén.) 3:0-s bajor siker született.
A két csapat közös történelmét tovább mélyíti, hogy olyan nagyszerű játékosok viselték mindkét klub mezét, mint a már említett Götze-Lewandowski duó, vagy a világbajnok Stefan Reuter és Jürgen Kohler, valamint minden idők egyik, ha nem a legjobb német edzője Ottmar Hitzfeld mindkét csapatot Bajnokok Ligája győzelemre vezette.

Bármi is lesz a mai mérkőzés végeredménye, és bármennyi klasszis is sérült a csapatnál, a Bayern München nyomát most már csak bottal ütheti a rivális Wolfsburg, így aztán a vendégeknek a presztízsen kívül nincs is tétje a mai mérkőzésnek. Jól mutatja a csapatok anyagi forrásai közötti különbséget, hogy a Bayern kezdője még így a kulcsemberek kidőlése után is egy szinten van az ellenfél kezdőcsapatával.
A Dortmund a katasztrofális ősz után igyekszik valamit menteni a bajnokságban, eltökélt céljuk, hogy az Európa Ligát érő 6. helyet elérjék, ám véleményem szerint ez pusztán szélmalomharc. A „daraszak” meglepően simán estek ki a Juventus ellenében a Bajnokok Ligájából, így számukra csak a német kupa maradt, mint meghódítandó cél, és szerintem ott nagyobb az esélyük, hogy kivívják a kupaindulást. (Akár úgy is, hogy megnyerik a kupát, vagy elveszítik a finálét valamelyik BL indulóval szemben.)

A világszerte nagy érdeklődésre számot tartó találkozó 18 óra 30 perckor veszi kezdetét, aki látni akarja a hét mérkőzését, annak az Eurosport 2 adására kell kapcsolnia.

 A fotó az Fc Bayern Hungary Facebook oldaláról való.
Források: www.Kicker.de
 www. Fussbaldaten.de

Related posts

Leave a Comment