You are here
11160484_765280550237899_1127540429_n Főételek Nonstop Receptek 

Sztarehorszki Erzsébet – Csirkemáj baconbe tekerve aszalt gyümölccsel

A májas ételek nagyon magas vastartalma miatt eléggé fontosak lehetnek életünkben, főleg ha vashiányba szenvedünk. Orvosok is azt ajánlják, hogy fogyasszuk azokat az ételeket melyeknek vastartalma magas, legfőképpen fiatal lányoknak szokták ajánlani mikor a serdülőkorban ájulások fordulnak elő náluk.

Én személy szerint gyerekkoromban nem ettem meg a májas ételeket, de mikor szüleimtől elköltöztem és főzni kezdtem kipróbáltam mivel a lányom édesapja nagyon szerette a májat, ezért elkezdtem készíteni egyre többször.

Majd azon vettem magam észre, hogy azon ételeket, melyeket gyermekkoromba nem fogyasztottam, azokat is főzés közben megkóstolás után már más szemszögből néztem és olyan ételeket, amiket addig kerültem egyre többször fogyasztottam el és mára már kedvencemmé vált pár étel.

Hozzávalók:

500 dkg csirkemáj vagy pecsenye kacsamáj esetleg libamáj is megfelelő

25 dkg szeletelt bacon

1 kávéskanál bors

1 kávéskanál ételízesítő

1 kávéskanál fűszerpaprika

1 kávéskanál majoránna

½  kávéskanál rozmaring

választott aszalt gyümölcs

paszta igény szerint

fogvájó

kevés olíva olaj a sütéshez.

Aszalt gyümölcs: sárgabarack, szilva, mazsola, vörös áfonya, füge stb…

Gyümölcs helyett vagy mellé göngyölhető még: szárított paradicsom, hagyma szelet, metélő hagyma, póréhagyma stb…

Kiegészíthető még: mustárral, pasztákkal és sajttal is megszórhatjuk a tetejét.

Edény ajánlása: sima hagyományos tepsi, jénai edény, cserépedény és persze kimondottam az erre a célra kifejlesztett májüstű edény is nagyon jó választás, de mindenképpen tűzálló edényt válasszunk hozzá.

Elkészítés: A májat alaposan hideg vízzel megmossuk, majd megtisztítjuk, ha pecsenye kacsamájat vagy libamájat választottunk azt kisebb darabokra szeleteljük úgy, hogy akkora legyen, mint egy szilva és egy kicsit lecsepegtetjük a víztől, majd egy edénybe helyezzük, ahol kényelmesen befűszerezzük. Én ezek után hagyni szoktam kb. 10 percet állni, hogy a fűszerek egy kicsit átjárják, majd a baconre helyezzük a májat és szorosan mellé rakom az aszalt gyümölcsöt, vagy amit választottam helyette pl: hagymafélét esetleg szárított paradicsomot, bármilyen pasztával is megkenhetjük ( csili, pesto, fokhagyma krém stb.) majd begöngyölöm és fogpiszkálóval rögzítem, hogy ne csússzon szét. Egy tűzálló tálba tesszük és egy kis olíva olajjal meglocsolom, és meleg sütőben 180 fokon kb. 20 percig sütjük, önthetünk alá kis vizet (kb. 1 dl ) is, de nem szükséges, ha nem szereti valaki nagyon szárazra sütve, akkor fólia alatt süssük, 15-20 percig majd a végén kicsit rápiríthatunk még fólia nélkül, hogy szép sült legyen és ilyenkor lehet a sajtot is rászórni hogy ráolvadhasson.

Köretként bármi fogyasztható mellé pl: burgonya vagy saláta féle, de egy friss pékáru is nagyon jól passzol mellé. Fogyasztható hidegen és melegen is egyaránt, kiváló parti ételként is tálalhatjuk.

11160484_765280550237899_1127540429_n

11225573_765280546904566_357843989_n

Készítette: Sztarehorszki Erzsébet

Related posts

Leave a Comment