You are here
van Barneveld az év meccsén jutott a negyeddöntőbe (Fotó: Action Images) Hírek Sport 

Darts-vb: A 11. nap összefoglalója

van Barneveld az év meccsén jutott a negyeddöntőbe (Fotó: Action Images)
van Barneveld az év meccsén jutott a negyeddöntőbe (Fotó: Action Images)

Nem túl izgalmas mérkőzéseket láthattunk a PDC darts-világbajnokság tizenegyedik, keddi játéknapján, de csak addig, amíg a két holland színpadra nem lépett. A világelső Michael van Gerwen és az ötszörös bajnok Raymond van Barneveld ugyanis minden idők egyik legkiválóbb mérkőzését vívta, amelyen minden volt, ami miatt érdemes nézni ezt a sportot. A holland rangadó árnyékában a címvédő Gary Anderson és a korábbi kétszeres győztes Adrian Lewis is parádés játékkal jutott tovább.

A fantasztikus keddi programot két top 20-as játékos, az angol Mervyn King és a 2006-ban a másik szervezetnél világbajnoki címet nyerő holland Jelle Klaasen meccse nyitotta. Előbbi a magasabban jegyzett játékos, de utóbbi érkezett jobb formába Londonba, így őt tartották a mérkőzés favoritjának, de szoros csatának ígérkezett. King nem akart abba a hibába esni, mint a főtáblás összecsapásán, amikor kétszettes hátrányba került, így már a mérkőzés elején odatette magát, a közel 100-as átlag és a 60%-os kiszállózás pedig meg is hozta számára a vezetést. Közel állt a 2-0-hoz is, de a legfontosabb pillanatban nem tudta megdobni a duplát, öt szettnyilat bombázott mellé, Klaasen pedig ezt kőkeményen megbüntette és két brékkel megfordította a szettet, majd a következő felvonást is megnyerte. A lendülete kitartott majdnem a negyedik szett végéig is, többek között egy 170-es kiszállónak köszönhetően komoly előnyre tehetett volna szert, de neki is megremegett a keze és hat nyilat puskázott el a 3-1-ért, ezt pedig a rutinos angol büntette meg, így 2-2-vel mehettek a szünetre. A pihenő King játékát vetette vissza, innentől képtelen volt a kiszállókat megcsinálni, és bár Klaasen is szenvedett, ő valamivel pontosabb tudott lenni. Ha nyögvenyelősen is, de a holland végül 4-2-re behúzta a meccset, viszont a Phil Taylor elleni nyolcaddöntőben a 32%-os kiszállózás aligha lesz elegendő…

Jelle Klaasen 170-es checkoutja:

A délután második mérkőzésén szintén egy angol-holland összecsapásra került sor, méghozzá a nyolcadik kiemelt Michael Smith és a 24. Benito van de Pas között. Smith félelmetes formában kezdte a találkozót, az első szettet 108.40-es átlaggal nyerte meg, majd végig 100 felett maradva játszi könnyedséggel lépte le az ellenfelét. A kiszállózása borzasztóan gyenge volt, de tömegben annyira elmaradt tőle a holland riválisa, hogy az egykori junior világbajnoktól belefért, hogy sokszor csak sokadik nyílra dobja meg a duplát. Ez a csata már a negyeddöntőért zajlott, Smith pályafutása során először jutott be a legjobb nyolc közé.

A folytatásban két hazai játékos, a hetedik kiemelt James Wade és a 23. Jamie Caven feszült egymásnak. Egyértelmű esélyese volt a találkozónak Wade, az elején még tartotta a lépést Caven, de 1-1 után a klasszis honfitársa meglépett és sorozatban három szettet nyert. Nem játszott kimagaslóan jól Wade sem, de Caven nem tudta azt a játékát hozni, amivel az első két meccsét nullára nyerte, így elég egyoldalú meccset láthattunk.

Délutáni eredmények:

Második forduló: Mervyn King-Jelle Klaasen 2-4

Nyolcaddöntő: Michael Smith-Benito van de Pas 4-0

James Wade-Jamie Caven 4-1

Nagy várakozás övezte az est nyitómeccsét, melyen a kétszeres világbajnok Adrian Lewis és a 21. kiemelt, osztrák Mensur Suljovic csapott össze. A szoros csata, a nagy izgalom elmaradt, a sógorok kiválósága nem tudott felnőni a feladathoz. Egy-egy legben megvillantotta tudását, de az angol riválisa nem hagyta kibontakozni, mire valamiféle életjelet mutatott Suljovic, rögtön jött egy demoralizáló kör Lewis-tól, elég csak a negyedik szettben dobott 161-es kiszállójára gondolni. Összességében Jackpot sem rendezett akkora show-t, mint például a hétfői meccsén, de a továbbjutása egy pillanatig sem forgott veszélyben, ezt is nullára nyerte, akárcsak az első és második körös mérkőzését.

A regnáló világbajnok, Gary Anderson (Fotó: 24.hu)
A regnáló világbajnok, Gary Anderson (Fotó: 24.hu)

Nem csak Lewis, de a címvédő Gary Anderson is komoly erődemonstrációt tartott a 15. kiemelt Vincent van der Voort ellen. A Repülő Skót elképesztő körátlagot hozott, az első 9 nyíl után 120 felett produkált, ezzel pedig a holland képtelen volt konkurálni, olyannyira, hogy első legét 0-3-as szett- és 0-2-es legállásnál nyerte…Többet azonban nem engedett neki Anderson, így egy újabb 4-0-ás mérkőzést láthattunk.

van Barneveld (balra) kitörő öröme és a csalódott van Gerwen (jobbra) (Fotó: PDC)
van Barneveld (balra) kitörő öröme és a csalódott van Gerwen (jobbra) (Fotó: PDC)

De csak jól jártunk ezekkel a gyors derbikkel, hiszen így még emberi időben élvezhettük végig az év meccsét a két holland világklasszis, a világelső Michael van Gerwen és az ötszörös bajnok Raymond van Barneveld között. A bukmékerek toronymagas favoritnak tartották a fiatalabb hollandot, de benne volt a levegőben, hogy nem lesz egyszerű dolga. Elképesztő színvonalon kezdték a találkozót, az első szettet egy 127-ről abszolvált brék döntötte el van Gerwen javára, a másodikat pedig szintén egy 100 feletti kiszálló, ám ezt már Barney mutatta be. A szünet után hatalmas csatában a rutinos holland szerzett vezetést, ekkor mindketten 105 feletti körátlaggal álltak. MvG-t nem különösebben rázta meg, hogy hátrányba került, többek között egy 170-es kiszállónak köszönhetően nullára nyerte meg a negyediket.

Michael van Gerwen 170-es checkoutja:

Ismét szusszanhattak egyet, eddig is szenzációs volt a meccs színvonala, a dráma azonban csak innentől kezdődött. Az ötödik felvonásban a világelső brékelt és 2-1-nél kezdhetett a szettért, de Barney 124-ről meglepte, pedig MvG 32 ponton állt…A bravúros kiszálló után az ötszörös vb-győztes holland első pályáról megcsinálta a játszmát, így ismét van Gerwennek kellett kapaszkodnia. Úgy tűnt az egyenlítés ezúttal sem okoz majd problémát a tavalyelőtti bajnoknak, ám váratlanul öt szettnyilat is elpuskázott, így 2-0-ról 2-2-re jött fel a honfitársa, de még éppen időben húzott elő egy 135-ös kiszállót a ranglista-vezető, így következhetett a döntő szett. Barney rögtön bekezdett egy 101-gyes kiszállóval, majd 72-ről tudott brékelni és kezdhetett a győzelemért. Nem adta olcsón a bőrét van Gerwen, hátsó pályáról egy brutális 10 nyilassal jött vissza a meccsbe. Ez akár fordulópont is lehetett volna, de Barneveld minden rutinját összeszedve ugyanolyan erős tudott maradni fejben, mint előtte, sikerült hátsó pályáról nyomást helyeznie ellenfelére, majd 96-ról lezárta a meccset.

A meccs hajrája:

Félelmetesen nagy mérkőzést vívtak, nem csak fordulatos, de színvonalas is volt, hiszen mindketten pokoli magas átlaggal zártak. Van Gerwen szám szerint 105.78-cal, ilyen magas körátlaggal a világbajnokságok történetében még soha nem veszítettek meccset, korábban 102.95 volt, ennyivel kapott ki Lewis mesterétől, Phil Taylortól a 2010-es negyeddöntőben. Nüanszok döntöttek Barneveld javára, aki ismét megmutatta, hogy mentálisan a mezőny egyik legerősebb versenyzője.

Esti eredmények:

Adrian Lewis-Mensur Suljovic 4-0

Gary Anderson-Vincent van der Voort 4-0

Michael van Gerwen-Raymond van Barneveld 3-4

(hatharom.com)

Related posts

Leave a Comment