You are here
Phil Taylor (elöl) számára véget ért a világbajnokság (Fotó: PDC) Hírek Sport 

Darts-vb: A 12. nap összefoglalója

Phil Taylor (elöl) számára véget ért a világbajnokság (Fotó: PDC)
Phil Taylor (elöl) számára véget ért a világbajnokság (Fotó: PDC)

Fantasztikus mérkőzésekkel zártuk az évet, a Peter Wright-Dave Chisnall és a Phil Taylor-Jelle Klaasen összecsapás is döntő szettben ért véget, mindkét derbin elképesztő fordulatokat láthattunk.

Csúcsderbivel vette kezdetét a 2015-ös év utolsó játéknapja. Az est folyamán elsőként a tavalyelőtti döntős Peter Wrightot és a másik szervezetnél 2010-ben finálét játszó Dave Chisnallt szólították a színpadra. Két topkiemelt feszült egymásnak, akik az elmúlt két évben a Premier League-ban is többször össze mérték tudásukat. Az angol vághatott neki nagyobb önbizalommal a találkozónak, hiszen 14 egymás elleni meccsükből kilencszer is legyőzte már az extravagáns riválisát, ugyanakkor az Ally Pally-ben soha nem élte még túl a harmadik fordulót, ellentétben Wrighttal. Finoman szólva sem fogták vissza magukat a mérkőzés elején, a skót brékkel nyitott, de Chizzy rögtön egy 100 feletti kiszállóval válaszolt, majd kezdésből megcsinálta a szettet. Esélye volt hátsó pályáról elhozni a másodikat is, de három nyíl is kevésnek bizonyult neki a kiszállóhoz, ez ott is maradt a fejében, Wright pedig egalizálta az eredményt. A szünet után az úgymond saját szettjeiket továbbra is hozták, Chisnall közben egy bravúros 160-as kiszállót is odapörkölt. A forgatókönyv a folytatásban sem változott, sem az angol, sem a skót nem adta a szettjét, bár a hatodikban a 13. kiemelt közel állt a mérkőzés befejezéséhez, ugyanis brékkel nyitott. Wright azonban fejben nagyon egyben volt, és először egy 116-os kiszállóval jött vissza, majd egy 12 nyilassal már nála volt az előny és végül döntő szettre mentette a meccset.

Brutális színvonalon zajlott a mérkőzés, az utolsó felvonásra 102,5 feletti átlaggal fordultak. Leírni is nehéz azt a thrillert, ami innentől következett, de megpróbáljuk. Chisnall 143-as kiszállóval nyitott, amire a skót klasszis 100-zal válaszolt, majd 80-ról brékelt és kezdett a meccsért. Nem túl jól, az angolnak pedig helyén volt a szíve és visszajött. Nem remeghetett meg a keze Chizzynek a következő legben sem, úgy dobhatott 78-ra, hogy Wright 32 ponton várakozott, de megcsinálta az angol. Itt még messze nem ért véget a dráma, 105-ről dobhatott a meccsért Dave, el is jutott a dupláig, de a 16 megtréfálta. Az állás 3-3, majd egy demoralizáló 127-es brék a skóttól, úgy tűnt ezzel beviszi az utolsó döfést, de nem, 121-ről a továbbjutásért a BULL-t elhibázta, Chizzy pedig azonnal büntetett 130-ról. Hiába a bravúr, utána 61-ről nem tudott kiszállni, ezt pedig Wright használta ki. Jól kezdett a mérkőzésért, de 3 meccsnyíl elrontása után az angol is megérkezett, ám nem sikerült megoldania a 125-öt, pedig eljutott a dupla 20-ig, a skót pedig még három nyilat már nem rontott el. Chisnallnak így ismét be kellett érnie egy nyolcaddöntővel, a legmagasabb átlaggal veszített játékosok között pedig – Michael van Gerwenhez hasonlóan – ő is feliratkozott a top 5-be, 102.26-tal maradt alul. Döbbenetesen magas színvonalú meccs volt, Wright nüanszokkal bizonyult jobbnak.

A meccs hajrája:

Az őrült kezdés után a tavaly BDO világbajnoki döntős Alan “Chuck” Norrisnak és az egykori elődöntős walesi Mark “The Spider” Websternek lett volna a feladata, hogy fent tartsák a hangulatot, de a jó színvonal ellenére, nem igazán tudták lázba hozni a közönséget. Főleg a mérkőzés elején sziporkáztak, Norris különösen jól kezdett, a hátsó pályáról megnyert első szett után a másodikat is hozta, köszönhetően többek között egy 10 nyilas körnek. Egyértelmű volt, hogy Webstertől több kell, ha a továbbjutásban gondolkozik, a rövid pihenő után sikerült is emelnie a játéka színvonalán, de ez csupán egy szettig tartott. Norris meglepően simán, 4-1-el lépett tovább a legjobb nyolc közé. Hatalmas teljesítmény ez tőle, hiszen egyedüli nem kiemeltként van versenyben élete első világbajnokságán a profik között.

Jelle Klaasen élete győzelmével jutott be a negyeddöntőbe (Fotó: gemistvoornmt.nl)
Jelle Klaasen élete győzelmével jutott be a negyeddöntőbe (Fotó: gemistvoornmt.nl)

Az év utolsó meccsén nem is léphetett volna más a tábla elé, mint a sportág királyának számító Phil Taylor, ellenfele a 2006-os BDO világbajnok Jelle Klaasen volt. Az angol legenda jobban kezdte ezt a meccset, mint az előző Kevin Painter ellenit, ám hiába a 105 feletti átlag, négy szettnyilat is elhibázott, ami nem fért bele a szintén jól dobó holland ellen, így rögtön hátrányból kellett kapaszkodnia. Különösebb gond nélkül egyenlített ki, de a harmadikban ismét voltak gondjai. A negyedik felvonás akár döntő is lehetett volna, Klaasen kétszer brékelt, számtalan lehetősége volt megnyerni a szettet, de egyszerűen képtelen volt lezárni a 3-1-es vezetésért, így az újabb szünetre 2-2-vel mentek. Az elpuskázott lehetőségek azonban nem vetették vissza a 19. kiemelt teljesítményét, a saját szettjét hozta, és ezzel komoly nyomást tett a legendára. Taylornak akadtak is problémái, nem igazán játszott jól és 2-2-es legállásnál csak az égieknek köszönhette, hogy versenyben maradt, no meg Klaasennek, aki a kedvenc kiszállóját, a dupla 18-at rontotta el a továbbjutásért. Taylor kiszállt, így következhetett a döntő szett, ahol a szigetországi a legjobbkor dobta meg első 100 feletti kiszállóját, ezzel ugyanis brékelt. Hozta a sajátját is, és úgy tűnt, sikerült megtörnie ellenfelét, de az utolsó pillanatban Klaasentől érkezett egy maximum, nyomást helyezve ezzel a 64 ponton tanyázó riválisára. A 16-szoros világbajnok nem is tudta lezárni a meccset, a holland pedig megbüntette, és visszajött. Olyannyira, hogy innentől kis túlzással esélyt sem adott az angol géniusznak, 100-ról, majd 71-ről is kiszállt, és élete győzelmét aratta. 

A meccs hajrája:

Eredmények:

Peter Wright 4-3 Dave Chisnall
Alan Norris 4-1 Mark Webster
Phil Taylor 3-4 Jelle Klaasen

(hatharom.com)

Related posts

Leave a Comment