You are here
van Gerwen (balra) és Eidams (jobbra) (Fotó: Getty Images) Hírek Sport 

Darts-vb: A 2. nap összefoglalója

van Gerwen (balra) és Eidams (jobbra) (Fotó: Getty Images)
van Gerwen (balra) és Eidams (jobbra) (Fotó: Getty Images)

Küszködött a világelső, hullottak a kiemeltek, érdekesen alakult a 2016-os PDC darts-világbajnokság második játéknapja.

A délutáni program két újonc játékos, a kínai Qiang Sun és az ír Mick McGowan selejtezős meccsével vette kezdetét. A színvonal finoman szólva sem volt magas, elég csak az ázsiai azon dobására gondolni, ami a táblát sem találta el, ugyanakkor remekül élt együtt a közönséggel, és egy csapásra belopta magát a londoni publikum szívébe. McGowan sem játszott jól, de Sun 64.73-as átlagát bravúr lett volna alul múlni, nem is tette ezt meg az ír, így ő jutott fel a főtáblára.

A folytatásban az utolsó kiemelési helyet megcsípő John Henderson és az egykori negyeddöntős Darren Webster feszült egymásnak. Előbbi kezdte jobban a mérkőzést, ám a lendülete csupán a második szett középig tartott, az elpuskázott 9 nyilas után – hat tökéletes nyíl után a hetedik célt tévesztett – valami megtört benne, és onnantól elképesztően sok szektor tévesztés jellemezte a játékát. Webster kiegyenlített, a harmadik és negyedik felvonásban pedig már könnyű dolga volt a fonalat teljesen elveszítő ellenfele ellen. 90 alatti átlag is elegendő volt az angoltól egy viszonylag sima győzelemhez.

Hasonlóan alakult a 20. kiemelt Justin Pipe és a 2012-es BDO-világbajnok Christian Kist mérkőzése is. Az angol, ha nehezen is, de megnyerte a nyitófelvonást, ezt követően azonban nem tudott megbirkózni a holland riválisa feljavuló játékával. Egyre gyengébben és gyengébben dobott Pipe, Kist pedig tartotta a jó formáját. Nagyszerű, 96.54-es átlagot produkálva magabiztos 3-1-es sikert aratott, egyébként külön kiemelendő az első kilenc nyíl átlaga, ami 107.28 volt.

Christian Kist (Fotó: PDC)
Christian Kist (Fotó: PDC)

A délutáni szakasz a 2010-es elődöntős Mark Webster és a selejtezőből feljutott McGowan meccsével zárult. A walesi 3-0-al vette ezt az akadályt, mégis ez volt a legizgalmasabb találkozó, hiszen mindegyik szett döntő leget hozott. Néhány órás pihenő után szépen összekapta magát az ír játékos, ha a kiszállóknál eredményesebb tudott volna lenni, akkor még keményebben megráncigálhatta volna az egykori top 10-es walesi nem létező bajszát.

Délutáni eredmények:

Qiang Sun-Mick McGowan 0-2

John Henderson-Darren Webster 1-3

Justin Pipe-Christian Kist 1-3

Mark Webster-Mick McGowan 3-0

Az esti program hasonlóan gyenge színvonalon kezdődött, mint a délutáni. A thaiföldi Thanawat Gaweenuntawong és a német René Eidams sem igazán találta a legjobb játékát, és akkor még nagyon finoman fogalmaztunk. A gyötrelmes küzdelemből végül a germán játékos került ki nyertesen, de az ő átlaga sem érte el a 70-et.

A folytatásban a 18. kiemelt Brendan Dolan és a második számú ausztrál játékos, Kyle Anderson lépett porondra. Az óceániai dartsos három szettben nyerte meg a mérkőzést, de közel sem volt ez olyan sima, mint amit az eredmény mutat, hiszen az első és harmadik felvonásban is döntő legre került sor. Dolan nem kapott sok lehetőséget, de azokkal sem gazdálkodott a legjobban, így nem sikerült szettet fognia. Anderson egyébként egy brilliáns 121-es kiszállóval zárta le a meccset, és jutott ismételten a legjobb 32 közé.

David Pallett (Fotó: PDC)
David Pallett (Fotó: PDC)

A nap slágermeccseként a Kim Huybrechts-David Pallett összecsapás lett beharangozva, amely hozta is az elvárt szintet. A hátrébb rangsorolt angol játékos felnőtt a feladathoz, és zseniálisan jó játékkal rukkolt elő. A 12. kiemelt Huybrechts hiába tartotta végig a 90 feletti átlagot, Pallett képes volt vele konkurálni. Borzasztó kiélezett csatát vívtak, a harmadik szettben tudott először előnybe kerülni a belga, miután a szigetországi riválisa két szettnyilat is elpuskázott. Úgy tűnt ez megtöri Pallettet, de a negyedik felvonásban egy jókor jött 180-nal visszaverekedte magát a meccsbe. A döntő játszmában már ismét a legjobbját hozta, először 132-ről, majd a győztes legben 122-ről szállt ki. Nüanszok döntöttek az angol javára, nem túlzás azt állítani, hogy élete meccsét játszotta.

Rosszul tette, aki nem várta meg a világelső Michael van Gerwen meccsét a selejtezős Eidams ellen, a német ugyanis teljesen más arcát mutatta, mint a thaiföldi ellen. Sőt, azok is rosszul döntöttek, akik a sima első két szett után választottak más programot. Eidams a harmadik felvonásra megtáltosodott, és többször brékelve a 2014-es bajnokot, sikerült ellopnia a szettet. Bravúros dobásokat láthattunk tőle, amitől megjött az önbizalma, és óriási meglepetésre megnyerte a negyedik játszmát is, vagyis következhetett a döntő szett. Még itt is bőven kitartott a lendülete, hiszen egészen 2-2-ig tartotta a lépést. Egy rossz leg azonban a meccs végét jelentette számára, azonban hihetetlen feltámadást láthattunk tőle, erre a világelső sem számított, aki meg is tapsolta ellenfelét a mérkőzés végén. Borzasztó magas, 99.03-as átlagot hozott a holland zseni, kellett is, ugyanis Eidams is 90 felett zárt.

A mindent eldöntő szett:

Esti eredmények:

Thanawat Gaweenuntawong-René Eidams 0-2

Brendan Dolan-Kyle Anderson 0-3

Kim Huybrechts-David Pallett 2-3

Michael van Gerwen-René Eidams 3-2

(hatharom.hu)

Related posts

Leave a Comment