You are here
Phil Taylor (elöl) és Keita Ono (háttérben) (Fotó: PDC) Hírek Sport 

Darts-vb: A 3. nap összefoglalója

Phil Taylor (elöl) és Keita Ono (háttérben) (Fotó: PDC)
Phil Taylor (elöl) és Keita Ono (háttérben) (Fotó: PDC)

Csillaghullást hozott a PDC darts-vb szombati játéknapja, két top 10-es játékos is csomagolhatott már az első forduló után.

Hagyományosan egy selejtezős mérkőzéssel indult a program, ezúttal a finn Kim Viljanent és a holland Sven Groent ismerhettük meg. A korábbi kvalis derbikhez képest ez sokkal magasabb színvonalú találkozó volt, mindkét játékos 84 feletti átlagot produkált, és bizony az izgalom sem maradt el, hiszen az északi játékos szetthátrányból tudott fordítani. Jó kis felvezetése volt ez a napnak, ahol a folytatásban is igen nívós meccseket élvezhettünk. 

Viljanenék után a másik szervezetnél húsz évvel ezelőtt bajnoki címet szerző Steve Beaton és az újonc új-zélandi Koha Kokiri lépett porondra. Az óceániai játékoson semmi megilletődöttség nem látszódott, kétszer is brékelni tudta az első szettben a 25. kiemelt ellenfelét, de ez is kevésnek bizonyult az előny megszerzéséhez, ugyanis hátsó pályáról Beaton is remekül játszott. A második és harmadik felvonásban szintén jól tartotta magát Kokiri, de a duplákkal nem ápolt jó barátságot a mai napon, így tömegben hiába konkurált az angollal, szettet nem sikerült nyernie. Beaton egyébként egész meccsen parádésan dobta a kiszállókat, a mérkőzést pedig 164-ről tudta lezárni. Előhúzott valamit a régiből a Bronz Adonisz, ha ezt tartani tudja, akkor a későbbiekben is számolni kell vele.

Beaton parádés kiszállója:

 

Beaton nyolcadából lépett tábla elé a következő összecsapáson a 9. kiemelt Ian White és a Kokirihez hasonlóan szintén most debütáló belga Dimitri van den Bergh. Az angol rutinosan koncentráltan, magas színvonalon kezdte a találkozót, hogy minél gyorsabban elvegye 21 éves tapasztalatlan ellenfele kedvét, de ez nem igazán jött össze. 0-2-es leg állsáról két 100 feletti kiszállóval visszakapaszkodott a belga, sőt, egy újabb nagy kiszállóval a szettre is volt esélye. Ezt a lehetőségét elpuskázta, így White-é lett a nyitófelvonás, de ez sem szegte kedvét van den Bergh-nek. Tartva a 90 feletti átlagát viszonylag könnyedén egyenlített ki, majd még simábban vette át a vezetést. A tavalyelőtti negyeddöntősön már látszódott, hogy érzi, hogy ebből baj lehet, de nem tudott magasabb sebességi fokozatra kapcsolni, a belga pedig végig nagyszerűen játszott és a mérkőzés hajrájához érve a szoros szituációkban sem remegett meg a keze. Kim Huybrechts után ezzel egy újabb topkiemelttől búcsúztunk, van den Bergh viszont sokak szívébe belophatta magát, egyrészről a látványos bevonulása miatt, másrészről a parádés és érett játéka miatt.

A délutáni etap zárómeccsén a 2004-es döntős Kevin Painter és a selejtezőből feljutott finn játékos feszült egymásnak. A rutinos angol 3-0, 3-1, 3-1 arányban húzta be a szetteket, Viljanennek csak felvillanásai voltak, komolyabb csatára nem tudta kényszeríteni a Művészt.

Délutáni eredmények:

Kim Viljanen-Sven Groen 2-1

Steve Beaton-Koha Kokiri 3-0

Ian White-Dimitri Van den Bergh 1-3

Kevin Painter-Kim Viljanen 3-0

A nap második szakasza egy ázsiai mérkőzéssel vette kezdetét, a japán Keita Ono és a Fülöp-szigeteki Alex Tagarao feszült egymásnak. Előbbi kifejezetten jó játékot nyújtva, 91.79-es átlaggal 2-0-ra győzött, mellyel kiérdemelte, hogy játszhasson a főtáblán az angol legenda, Phil Taylor ellen.

Ricky Evans öröme miután legyőzte Whitlockot (Fotó: Sky Sports)
Ricky Evans öröme miután legyőzte Whitlockot (Fotó: Sky Sports)

Az est fénypontja az egykori döntős Simon Whitlock és a kvalifikációt megnyerő Ricky Evans összecsapása volt. Sima találkozónak indult, az ausztrál Varázsló kétszettes előnyre tett szert, sőt a harmadik felvonásban is 2-0-ra húzott. Azzal sem volt probléma, hogy eljusson meccsnyílig, ám hiába dobhatott kétszer is a továbbjutásért, mindkétszer célt tévesztett, Evans pedig ezt kőkeményen megbüntette. Itt már azért érezni lehetett, hogy valami hasonló alakulhat ki ebből a meccsből, mint egy nappal korábban Michael van Gerwen és René Eidams találkozóján. Az angol a túlélt leg után megtáltosodott és a sírból visszaküzdve behúzta a harmadik szettet, majd pillanatok alatt a negyediket is, így következhetett a döntő szett. Mindketten jól kezdtek, 2-1-nél Evans egy BULL+BULL kombináció utána dupla 16-ra dobhatott a győzelemért, de elhibázta, 5-4-nél viszont már nem tette meg ezt a szívességet, 130-ról hátsó pályáról gyönyörűen fejezte be a meccset. Elképesztő színvonalú derbit láthattunk, mindketten kitettek magukért, Whitlock vesztét egyértelműen a kiszállók okozták, melyet csak 28.57%-ban tudott abszolválni. A 25 éves angol játékos élete győzelmét aratta és ezúttal sem hazudtolta meg önmagát, brutális gyorsasággal dobta a nyilakat.

A meccs hajrája:

Evans darálása után egy másik gyorstüzelő lépett porondra a holland Vincent van der Voort személyében. Nem is sokat vacillált a 15. kiemelt, sima 3-0-ra győzte le az ausztrál Laurence Rydert. Hasonlóan kevés időt töltött a táblánál a 16-szoros győztes Taylor is a japán ellenfele ellen. Nem különösebben kellett megerőltetnie magát, de azért egy 167-es kiszállót odapörkölt az angol géniusz, amely egyébként a torna eddigi legmagasabb kiszállója, átadva a múltnak Beaton délutáni 164-ét.

Esti eredmények:

Keita Ono-Alex Tagarao 2-0

Simon Whitlock-Ricky Evans 2-3

Vincent van der Voort-Laurence Ryder 3-0

Phil Taylor-Keita Ono 3-0

(hatharom.com)

Related posts

Leave a Comment