You are here
6 Sport 

Dortmund-Bayern: Csak a gólok száma volt 0

A német labdarúgó bajnokság tegnapi csúcsrangadója ismét bebizonyította azt a tényt, hogy nem lehet rossznak nevezni egy mérkőzést, attól az apróságtól, hogy nem látunk gólt a 90 perc során.

1A vendégek kezdőjébe visszatért Philipp Lahm, Thomas Müller, és Xabi Alonso is, a szélsőknél azonban a várakozásokkal ellentétben nem Frank Ribery, hanem Douglas Costa kezdte a mérkőzést. A münchenieknél Mario Götze a kispadon foglalt helyet, és további meglepetésnek számított, hogy Guardiola taktikája leginkább egy 5 védős szisztémára engedett következtetni. A Dortmund csapatánál leginkább az kelthetett meglepetést, hogy Nuri Sahint ültette padra Thomas Tuchel, és Erik Durmot nevezte be a kezdőcsapatba.

A roppant magas szintű első félidő legelső próbálkozása Marco Reus nevéhez fűződött, ám a dortmundiak sztárjának lövése mellészállt, másik oldalt Müller adhatta volna meg az alaphangulatot, ám az ő lövése meg méterekkel szállt fölé. A 12. percben láthattuk az első komolyabb lehetőséget: Aubameyang tört kapura egyedül, ám középre tartó lövését Neuer bravúrral tudta kivédeni. Bár Vidal révén szinte újfent próbálkozott a Bayern München is, ez a periódus inkább a hazaiakról szólt, ám Durm gyakorlatilag elszórakozta legnagyobb lehetőségüket. Félórával a kezdés után láthattuk a meccs legnagyobb helyzetét: Douglas Costa vezethette a kapura a labdát, ám Bürki bravúros védésével tartani tudták a dortmundiak 2az eredményt. A félidő végéig a Bayern támadásait figyelhette a publikum, ám Costa, Müller és Alaba lendületesebb játéka sem volt elég egy veszélyesebb helyzet kialakításához, Robben sistergős bombája viszont csak centikkel ment a felsőléc fölé. Az 51. percben jöhetett az Aubameyang-Neuer párharc második felvonása, melyet ismét a kapus nyert, hiszen újfent szépen védte a gaboni támadó aktuális kísérletét. A Bayern megint fokozatosan kezdte irányítani a mérkőzés ritmusáét, Robben próbálkozásai célt tévesztettek, Vidal bombája pedig a kapufán csattant. Az utolsó 25 percre mindkét fél visszavett a tempóból, lehetett érezni, hogy elégedettek az egy ponttal, így a lehetőségek száma is megcsappant. A meccs slusszpoénját Ramos adhatta volna meg,ám jól kidolgozott helyzetét elpocsékolta a dortmundi támadó, így maradt a 0:0.

3Óriási taktikai csatát hozott a mérkőzés, amely a kevés számú helyzet ellenére is kitűnő szórakozást nyújtott szombat délutánra, és amelynek végeredménye tényleg az utolsó pillanatokig kérdéses volt. A Bayern München aktívabb volt a meccs bizonyos periódusaiban, ám a Guardiola csapat ezúttal nem tudta teljes mértékben a saját játékát játszatni, a meccs közbeni stílusváltás pedig ezúttal nem eredményezett gólt, mint a tavalyi szezonban. A címvédő számára mindenesetre remek eredmény ez a dortmundi 0:0, hiszen így gyakorlatilag két lépés előnyben vannak még mindig a legnagyobb riválisukkal szemben.

5Nem véletlen, hogy a Borussia lassan annyi pontot gyűjt, amennyivel régen bajnokságot lehetett nyerni, ugyanis Tuchel meghozta azt a pluszt, ami ahhoz kell, hogy bárkivel felvehessék a versenyt. Tegnap is a meccs kezdetétől próbálták elérni, hogy ne keljen alárendelt szerepet játszaniuk, és ez végül sikerült. Ha kellett nekimentek a münchenieknek, és mindenképpen máltó ellenfelei voltak legnagyobb riválisuknak. (Ramos becserélése egyébként nem volt véletlen, hiszen nekik létfontosságú lett volna a győzelem, a salátástál szempontjából.) Bürki kapus megint remekül védett, és gyakorlatilag elintézte, hogy ne kelljen kapuskérdésről beszélni a Dortmund esetében, a Hummelssel és Schmelzerrel felálló védelem remekül zárt, Aubameyang góljaihoz pedig maximum némi szerencse kellett volna. A hazaiak legjobban teljesítő játékosának én mégis Erik Durmot nevezném: A fiatal, világbajnok hátvéd szinte folyamatosan sérült volt az utóbbi időben, ehhez képest tegnap élete meccsét játszotta: Átjátszhatatlan volt,uralta a pálya szélét, a kontrákat ő maga vitte fel, és támadásból is kivette a részét. Akik csalódást okoztak azok, a gyenge napot kifogó Reus és a dekoncentrált Gündögan és a pontatlan Mkhitaryan voltak a dortmundi sztárok közül.

4A Bayern München játékosok teljesítményéről néhány szóban: Manuel Neuer tegnap megint bizonyította klasszisát, ugyanis az elmúlt hetekben nem kellett annyi lövést hárítania, mint a legutóbbi 90 perc során, és bizony óriásaikat is védett. Philipp Lahm túl van egy újabb kapott gól nélkül levezényelt rangadón, David Alaba pedig néhány mérkőzés után újfent a helyzet urának nevezhette magát. Juan Bernat ezúttal nem tudott annyira magabiztos lenni, mint a korábbi meccseken, és Xabi Alonso is inkább durvaságaival hívta fel magára a figyelmet, mintsem remek játékával. Joshua Kimmich viszont talán mindenkit elhomályosított, a múlt heti hibái után feltehettük a kérdést, hogy mit is keres a kezdőcsapatban, ám a fiatal hátvéd ezúttal tényleg bizonyította tehetségét, és ha kellett még az ellenfél rettegett támadóit is leradírozta a pályáról. Guardiola meccs utáni kálváriájából sokan pletykálnak, mondván, hogy leszúrta az ifjú játékost, ám szerintem inkább motivációs jellege volt a beszédnek, hogy innentől kezdve is ezt a teljesítményt várja a válogatottba is egyre inkább követelt sráctól. (Joachim Löw is nem titkoltan őt valamint Durmot figyelte leginkább.) A müncheni csapat másik pozitív hőse, Arturo Vidal volt, akiben óriási tűz lobog szinte állandóan, és most újfent megcsillantotta tudását, nem túlzok ha azt mondom, hogy a szezon végére akár az első Juventusos évének szintjét is elérheti. Arjen Robben megint a csapat egyik legaktívabb tagja volt, ám ezúttal nem sok eredménnyel, kisebb hullámvölgyben 6lévő Douglas Costa viszont hetek óta nem volt ilyen jó. Thomas Müller inkább hasznosan játszott, mint látványosan, a dortmundi védők által őrzött Lewandowski pedig nem tudott érvényesülni a mérkőzés során. A cseréknél Götze mellőzését továbbra sem értem, ha jövő héten sem játszik, elkezdek spekulálni, Ribery ezúttal nem tudott úgy kitűnni, mint visszatérése óta mindig, Benatia pedig jó ha 60 másodpercet a pályán töltött.
A bajnokságot 5 ponttal vezető Bayern München, szombaton a Werder Brement fogadja a bajnokság aktuális fordulójában.

Related posts

Leave a Comment