You are here
Dortmund4 Sport 

Drámai körülmények között búcsúzott a Bayern München

 

Dortmund1
Tegnapelőtt még arról folyt a diskurzus a különböző fórumokon, hogy a Bayern München triplázhat-e az idén is. Az esti találkozó megadta a választ: Nem

A Bayern kezdőjéből kimaradt a bombaformában futballozó Bastian Schweinsteiger, valamint kissé váratlan módon Mario Götze is csupán a padról nézhette a mérkőzés kezdőrúgását. Pep Guardiola viszont csapatba állította az egyre jobb formában lévő Weisert, valamint Thiago Alcantara is a kezdőcsapatban kapott helyet. Müncheni oldalon további bizakodásra adhatott okot, hogy Robben bekerülhetett a meccskeretbe, és reális esély mutatkozott a játékára.
A Borussia Dortmundnál nem számíthattak Weidenfeller kapusra, valamint a szintén sérült Grosskreutzra sem, viszont Kehl (akinek kérdéses volt a játéka) le tudott ülni a cserepadra.

Dortmund4Az első félidő kezdése a két csapat bő egy hónappal ezelőtti bajnokijára emlékeztetett, amelyen a felek a védekezést helyezték előtérbe, nem túl szórakoztató játékot bemutatva. A 16. percben következett el a mérkőzés első kapura lövése, ekkor Philipp Lahm tesztelte a dortmundi cserekapus Langerak reflexeit, ám az ausztrál hálóőr állta a sarat. A Bayern nyomott ebben az időszakban, ám a nyomás nem igazán érett gólhelyzetté az első félóra során. A 30. percben aztán Lewandowski szépen került gólhelyzetbe, lövése azonban a kapufáról kipattant. A lengyel csatár mindenkinél jobban összpontosított, és védője lába között ellőve a labdát, bevette korábbi csapata hálóját. A müncheni csapat további próbálkozásai az első játékrészben, szintén Lewandowski valamint Weiser nevéhez fűződtek, de egyik akció sem jelentet igazi gólveszélyt.
Szünet után nem sokkal Thomas Müller dönthette volna el a mérkőzést, de lövését Langerak óriási bravúrral hárítani tudta. 6 perccel később Lewandowski lábában is benne volt a meccslabda, ám ekkor pedig a kapufa nem volt a müncheniekkel, percekkel később pedig Thiago kísérleténél hárított ismét a kapus.
Peter Gagelmann játékvezető alapjában véve nem vezette rosszul a mérkőzést, de az a tény, hogy nem adott meg egy teljesen jogos büntetőt a Bayern Münchennek (Schmelzer kezével hárította Müller próbálkozását.), kétségtelenül befolyásolta a mérkőzést. Számomra érthetetlen, hogy az eset közelében tartózkodott ő is, valamint a partjelző is, de nem látta egyikük sem látta az esetet. Herr Gaggelmann később elismerte, hogy büntetőt kellett volna ítélni, ez azonban nem menti fel a tevékenysége alól. Nem fogok bundáról, eladott meccsről beszélni, ez nem volt több mint egy egyszerű műhiba, (Akárcsak a tavalyi finálé meg nem adott dortmundi gólja.) ám számomra mégis érthetetlen, hogy az ilyen eseteket miért nem lehet visszanézni a XXI. században. (Csapatszimpátia nélkül mondom mindezt.)
A Bayern egy 10 perces időszakot leszámítva, uralta a mérkőzést, más kérdés, hogy ebben az időintervallumban esett a vendégek gólja: Aubameyang szemfüles mozdulattal lőtt a hálóba. (A videofelvétel bizonyítja, hogy bent volt a labda, de Gagelmann sporttárs ezúttal sem konzultált asszisztensével, hanem azonnal gólt ítélt. Neuert egy picit hibásnak érzem a találatban, mivel a vonalon állt, és így kevés lehetősége volt a hárításra. )
A müncheni kapus mindenesetre percekkel később javított a hírnevén, mikor is Mkhitaryan lövését gyönyörű mozdulattal hárította, meccsben tartva csapatát. Még egy lehetőség adódott Marco Reus előtt is, á, ő sem tudott túljárni Neuer eszén.
A mérkőzés döntő momentuma igazából az volt, hogy Robbent becserélték, ám a holland klasszisnak 16 perccel később izomsérülés miatt le kellett jönnie a pályáról. A Bayern így tulajdonképpen így elpazarolt egy cserelehetőséget, amely előrevetítette a drámai végkifejletet, ráadásul Robben játékát idén már nem is csodálhatjuk meg a csapat mezében.
A rendes játékidő utolsó helyzetét Weiser dolgozta ki, ám Langerak ezt a lehetőséget is elhárította, jöhetett tehát a hosszabbítás.Dortmund3
Az első negyedóra tapogatózó játékot hozott, egyedül Schweinsteiger fejesét (Amely néhány centivel ment a kapu fölé.)jegyezhetjük fel próbálkozásként. A 108. percben esély adódhatott a Bayern München előtt, hiszen a dortmundi csereember Kmapl megkapta második sárgalapját, így negyedórát emberelőnyben lehetett végigjátszani, ám a kényszerű csere miatt már nem volt lehetőség a frissítésre, a csata pedig felőrölte a játékosok erejét. A 115. percben ismét Schweinsteiger fejült kapura, ám ekkor Langerak megint a helyén volt, és ismét bravúrral tudott hárítani. Két perccel később ismét az ausztrál volt a főszereplő, mikor is valósággal letarolta Lewandowskit egy kifutása során. (Nem hinném, hogy szándékosan cselekedett volna.) A lengyel támadó agyrázkódást szenvedett, és orvosi diagnózisok szerint az álkapcsa is eltörött, így valószínűleg ki kell hagynia a hétvégi bajnoki mérkőzést.
Miután véget ért a hosszabbítás, értelemszerűen jöhettek a büntetők: A tegnap látott tizenegyesrúgásokat két klasszikus mérkőzéshez tudnám hasonlítani: Az 1986-os BEK döntőhöz, valamint a 2000-es holland-olasz találkozóhoz, ugyanis olyan orosz rulettet láthattunk, amit nem lehetett elhinni. Lahm kezdte a rúgások sorozatát, és az égbe lőtte a labdát, Gündogan a 2013-as BL döntőhöz hasonlóan ezúttal is magabiztos volt. Xabi Alonso, szinte lemásolta csapatkapitányát, az ő lövése is az égbe szállt, egy kísértetiesen hasonló elcsúszás után. A dortmundi klubleged Kehl nem hibázott, Götze nyegle próbálkozását viszont Langerak fogta. (Az ausztrál kapus valósággal megbabonázta a müncheni lövőket, a lövések előtti pszichikai harca viszont már-már súrolta a sportszerűség határait.) Ekkor úgy tűnt, ha a harmadik dortmundi büntető bemegy, vége a mérkőzésnek, ám Neuer nem adta meg ezt az örömöt az ex-Bayernes Hummelsnek, és hárított. A 2012-es BL döntőben egy világ lepődött meg, mikor Neuer büntetőt rúgott a szétlövésben, most azonban kevésbé tűnt furcsának, hogy a 11. mezőnyjátékosnak is hívott hálóőr végezte el a sorsdöntő lövést, próbálkozása azonban a kapufán csattant, továbbjuttatván a Borussia Dortmundot.

Dortmund2Beszélhetnék arról, hogy az országos kupa kevesebb presztízzsel bír, mint a bajnokság, vagy természetesen a Bajnokok Ligája, ám elég volt Lahm szemébe nézni, hogy lássuk mit is jelentet volna egy újabb döntő a csapatnak, és elég volt a szurkolók szomorúságával teli kommenteket olvasni a fórumokon, látva, hogy mit is jelentett a fanoknak is a tegnapi mérkőzés.
Páran hibáztatják Guardiolát, hogy miért Neuer lőtte a negyedik büntetőt, de meg kell védenem a katalán mestert: Thiagot le kellett cserélni, Müller nem volt a pályán, Robbennel tudjuk mi történt, Schweinsteiger nem biztos, hogy vállat volna büntetőt 2012 óta (Vagy ő lőtte volna az ötödiket.), Lewandowski pedig kába volt. És, ha úgy vesszük Neuer volt azon kevesek egyike, aki fontos helyzetben még nem hibázott büntetőt, a rúgótechnikája pedig megvan hozzá. (Bár ezen az egy téren sohasem fog Hans Jörg Butt elé kerülni.)
A hibázó játékosok pedig bebizonyították, hogy emberek, akiknek meg tud remegni a lába. Bár hiszek abban, hogy bárki elmondhatja a véleményét, de most kérdem én, lehet hibáztatni egy rossz lövés miatt a világ legjobb kapusát, egy klublegendát, a Vb döntőt eldöntő játékost, és egy kiváló idegenlégióst? Felesleges ezen rágódni.

A Dortmundon látszott, hogy a tizenegyesekben bíznak, az említett negyedórás periódust leszámítva nem is igazán voltak erősek támadásban. A kupadöntőbe jutó vendégek közül kiemelném természetesen Mitch Langerak kapust, aki igazolta azokat a feltevéseket, hogy ideje lenne meglépni egy kapuscserét a BVB kapujában, valamint a Hummels, Smelzer, Soltidis, Durm összetételű védőhármas is jól működött. Kagawa totálisan középszerűen játszott, ismét, de Reus sem erre a mérkőzésére lehet a legbüszkébb, Aubameyang pedig egyetlen villázásából szerzett gólt, ezen kívül kevés emlékezetes dolgot művelt.

A Bayern München játékosok teljesítményéről néhány szóban: Manuel Neuert korholni a kihagyott büntetője miatt korholni óriási szamárság lenne, ha ő nincs, a találkozó 09 perc alatt dőlt volna el, és ne feledjük, hogy már nem is kellett volna lőnie, ha nem fogja meg Hummels lövését. Benatia visszatérése abszolút jól sikerült, jóval magabiztosabban látta el a feladatát, mint Dante, ha a marokkói játékos egészséges marad, kétségtelen, hogy ő kezd majd a Barcelona ellenében is.
Boateng játékára sem lehet panasz, bár ezúttal kevésbé volt aktív a kapujától távol, Rafinha nagyon hasznos mezőnymunkát végzett, bár nem értek egyet Guardioa, kijelentésével, mely szerint 100 Rafinha kell a Bayernbe, de attól függetlenül tegnap ismét bizonyította hasznosságát, ugyanezeket a sorokat le tudom írni Juan Bernat játékáról is. Xabi Alonso hozta a szokásos játékát, igazából kissé meglepő, hogy a mindig olya magabiztos spanyol lába megremegett a végén. Mitchell Weiser tegnap ismét kitűnően játszott, a rendes játékidőben társai fölé nőtt a mezőnymunkáját illetően, most már kijelenthetjük, ő a szezon felfedezettje. Philip Lahm ismét a középpályán kapott szerepet, és nagyszerűen futballozott, visszatérése óta ez volt a második meccs, amikor éreztem, hogy a régiDortmund5 csapatkapitányt látom a pályán. Thiago játékát erre a meccsre tartalékolta Guardiola, hiszen a bajnokin csak csere volt, ám végül nem tudta kihozni magából a maximumot, egy apróbb sérülés miatt le kellett cserélni. (Mint utóbb kiderült, nincs semmi baja már a Leverkusen ellen is játszhat. Müller ismét jól játszott, de a góllövéssel most hadilábon állt, Lewandowski pedig csak a balszerencsét okolhatja, hogy nem tudta értékesíteni a „meccslabdát”. Kemény emberről beszélhetünk a lengyel játékos esetében, ha a hétvégén nem is, véleményem szerint a Barcelona ellen már mindenképpen a pályán láthatjuk őt. Schweinsteiger remek cserének bizonyult, egyértelműen vérfrissítésnek számított a játéka, más kérdés, hogy a gól számára is csak álom maradt. (Az azonban bizakodással tölt el, hogy vagy 8 éve nem láttam ilyen gólveszélyes „Schweinit” a pályán.
Robben játékát nehéz megítélni, mivel 15 perc alatt nem tudta megváltani a világot, sérülése pedig keresztülhúzta a visszatérésről szőtt terveit. (Csakúgy, mint legutóbb.) Guardiolát nem tudom okolni, hogy beállította a házi gólkirályt, az orvosi teammel nyilvánvalóan konzultált a döntése előtt, a többi pedig, mint tudjuk történelem. Mario Götze ismét beleszürkült a mezőnybe, a kihagyott büntetője jól összegezte tegnapi teljesítményét.

Furcsa lesz a helyzet Münchenben, hiszen 2011 óta először nem kell majd három fronton harcolni az idény utolsó hónapjában, valamint 2001 óta először úgy sikerült megnyerni a bajnokságot, hogy a kupa nem került a csapatokhoz. (Akkor a Bl győzelem lett a „kárpótlás” a hazai duplázás elmulasztásáért.)
A Bayern München következő meccsét szombaton játssza, a Bayer Leverkusen elleni idegenbeli rangadón, amelynek számukra már nem lesz tétje, a DFB kupa fináléját május 30-án a Borussia Dortmund részvételével rendezik, a papírforma alapján a Wolfsburg várhat Jürgen Kloppékra.

A fotók a Bayern München hivatalos Facebook oldaláról vlaók.

Related posts

2 thoughts on “Drámai körülmények között búcsúzott a Bayern München

  1. smalluser

    ha mindenki ilyen remekül játszott, hogy kaptunk ki? Az (igen alaposa) értékelésed kisebb részével értek egyet, pár dolgot vitatnék. De optimista vagyok.

  2. Bruce94

    Vessük össze ezt a meccset a Porttó elleni első találkozóval, mindkettő Bayern vereséggel zárult, de a játékosok teljesítménye között óriási volt a különbség. Senki sem játszott roszsul a csapatból, (Götzét kivéve, ), a győzelem azonban kivételesen nem ezen múlt.

Leave a Comment